COD IATA: 3 LITERE PENTRU A NU VĂ PIERDE AVIONUL

steag

BCN, CDG, VIE, LGW ….  Acestea sunt coduri IATA , cele trei litere care identifică fiecare aeroport din lume.

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) , care cuprinde peste 200 de companii aeriene din 126 de țări, este organizația responsabilă cu atribuirea acestor coduri. Ca o modalitate de identificare a oricărui aeroport, codurile sunt folosite pe biletele de îmbarcare și pe etichetele plasate pe bagaje.

Utilizarea acestui sistem de codare datează din anii 1940, iar toate aeroporturile au un cod desemnat. Deoarece numărul de combinații posibile de trei litere este finit și lumea are peste 20.000 de aeroporturi, mai mult de 300 de aeroporturi au trebuit să repete un cod IATA.

Cum se formează? Există mai multe reguli pentru atribuirea acestor coduri:

  • se iau primele trei litere ale numelui orașului în care se află aeroportul MAD (Madrid), AMS (Amsterdam), LIS (Lisabona) și DUB (Dublin).
  • se iau trei litere în aceeași ordine în care apar în nume, dar nu neapărat una după alta, BIO (Bilbao), TLV (Tel Aviv), MLA (Malta) și PRG (Praga).
  • Uneori,face trimitere la numele aeroportului si nu la oraș (FCO: Roma Fiumicino și LHR: Londra-Heathrow), la numele orașului, dar cu format diferit (XRY: Jerez, de la numele engleză sherry , insula unde se află aeroportul (FUE: Fuerteventura).
  • se iau două litere din numele orașului și apoi o a treia literă aleatorie , cum ar fi SVQ (Sevilla), AGP (Málaga), BHX (Birmingham) și RIX ( Riga).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s