Revelioanele mele ratate prin țări străine !

Fiecăruia îi place să povestească ce a făcut în noaptea de Revelion, cum a petrecut, ce a mâncat, cu cine s-a întâlnit. E normal să fie așa. Însă puțini spun și dacă ceva nu a mers cum trebuie. De aceea, în perioada aceasta tulbure, am făcut o retrospectivă a nopților de An Nou, pe care le-am petrecut departe de casă și care nu au ieșit deloc așa cum mi-aș fi dorit eu… Dezamăgit am fost doar de acele nopți, nu și de vacanțele în sine.

Shanghai, China – Anularea celui mare mare show de lumini din lume.

E cea mai mare dezamăgire pe care am trăit-o în călătoriile mele din străinătate ! Știam că Shanghaiul are cel mai frumos spectacol de lumini de Revelion din toată lumea. Mai frumos chiar și decât Dubaiul ! Văzusem pe internet toate spectacolele din ultimii ani, așa că prezența mea în cel mai mare oraș chinezesc era de bun augur. Așa sperasem eu…:-))) Având așteptări cel puțin la fel de mari ca pentru un show ca în 2015…

Sosisem cu 4 ore întârziere din Hong Kong, luasem primul ,,taxi” pirat ce îmi ieșise în cale, stătusem în hotel doar cât să fac un duș și să-mi schimb hainele și ajunsesem pe promenada The Bund. Aceasta era asemeni unui zid chinezesc în miniatură, pe care se adunau în fiecare noapte dintre ani nu mai puțin de 300.000 de oameni. Adică populația unui oraș mai mare decât Brașovul ! Clădirile iluminate îmi spuneau că voi avea parte de un spectacol pe care nu-l voi uita curând ! …și eram atât de departe de adevăr !

Asemeni mie, zeci de mii de chinezi se plimbau pe Bund așteptând miezul nopții, în timp ce câteva mii de polițiști cu un ,,girofar” în loc de epoleți, blocaseră accesul pe fostul dig care devenise prea aglomerat. Cu doar 2 ani înainte, peste 40 de persoane decedaseră într-o îmbulzeală, fapt ce a dus la anularea spectacolului pentru un an.

Cu doar o oră înainte de miezul nopții, la difuzoare a început să fie difuzat un anunț în chineză din care nu înțelegeam nimic, dar după oftatul în cor a celor din jur am dedus că nu e de bine… Oamenii, cu grimase pe față, s-au pus în mișcare și au început să părăsească încet-încet The Bund. Cel mai frumos spectacol de lumini din noapte de revelion, fusese anulat ! Din această cauză drumul spre hotel mi s-a părut mai lung decât cel până în România ! :-(((

Dubai, Emiratele Arabe Unite – Flăcările (nu) au împiedecat show-ul

Cine nu a auzit de spectacolul din noaptea de Anul Nou, care le este oferit la scenă deschisă, tuturor celor prezenți în jurul lui Burj Khalifa ?! Orice televiziune care se respectă transmite în direct pentru câteva secunde show-ul de lumini și de artificii pe care banii emirului îl pregătește an de an. Plecasem cu câteva ore mai devreme de la hotel pentru a prinde un loc cu vizibilitate bună în spațiul din jurul lacului. Speram că voi vedea un show asemeni celui de mai jos…

Doar că la ieșirea din gura metroului, un miros înecăcios de fum îmi deranja căile respiratorii. Forțele de ordine, făcuseră un lanț uman și blocaseră accesul în zona turnului. Peste capetele mulțimii, duse de vântul care bătea constant, zburau niște mici fragmente de culoare alb-gri. Ningea în deșertul Dubaiului ?! Era bine să fi fost așa ! În depărtare, se vedea un foc imens care cuprinsese o mare parte din clădirea celebrului hotel Address, aflat în vecinătatea lui Burj Khalifa.

Mulțimea de oameni strânsă pentru spectacolul ce trebuia să fie grandios, nu se dădea dusă deși se anunțase anularea oricărei activități. Polițiști îmbrăcați într-o uniformă ciudată, încercau în zadar să împrăștie mulțimea nemulțumită ! Ce era de făcut ?! Asemeni tuturor, am rămas și eu la distanța permisă de organele de ordine cu speranța că ceva bun se va întâmpla.

La un moment dat a aterizat un elicopter, din care a coborât un om ce părea a fi destul de important și care a început să dea indicații în urma cărora polițiștii fugeau ca într-o cursă de 100 m la olimpiadă. Imediat să răspândit vestea că spectacolul de lumini rămâne anulat, dar că se va derula cel de artificii! Decât nimic era bine și așa ! Am scos camera, am așteptat și…am filmat !

Rabat, Maroc – O seară ca oricare alta !

Încă înainte de a pleca în vacanța în Maroc, mă informasem că noaptea de trecere în Noul An, nu este una spectaculoasă, cu excepția mulțimilor de oameni care invadează străzile și se plimbă ca pe malul mării la ceas de seară. Însă mă așteptam totuși să aibă un suflu aparte, să simt că plutește un aer de sărbătoare universală, dincolo de orice orientare religioasă. Din păcate nu a fost chiar așa ! Singurul foc de artificii de pe întreg teritoriul Marocului, are loc în Agadir, dar și acesta pălește în față unor show-uri asemănătoare de la unele nunți de pe malul Dâmboviței !

Eu mă aflam în Rabat, capitala țării. Ajuns în medina, am întâlnit o densitate de oameni ce îmi amintea de promoțiile de tigăi din supermaket-urile de la noi din țară . Un grup de colindători (sau ce or fi fost ei) băteau în niște tamburine și scoteau niște sunete de parcă și-ar fi opărit limba ! :-)) Iar lumea aplauda ! Show de revelion !

În zona centrală a orașului un cântăreț stradal, alături de niște tineri dansatori talentați (pe care îi văzusem și în serile anterioare), dădeau un show live. Din câte am băgat de seamă, fără a cheltui banii primăriei locale ! :-)) Un spectacol frumos, în timpul căruia contribuiai cu câți bănuți te lăsa buzunarul. Și inima ! Doar era noapte de An Nou, nu ?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s