Nu atingeți aceste locuri într-un avion, fără să le dezinfectați

Zborurile pot avea efecte negative asupra corpului din cauza stresului, a deshidratării sau a umidității scăzute din cabină. Dar principalii vinovați care te fac să te îmbolnăvești în timp ce călătorești cu avionul, sunt germenii. Riscul de îmbolnăvire provine din atingerea suprafețelor cu trafic intens și din apropierea de sute alte persoane. 

TĂBLIA TĂVII DE LUAT MASA

Site-ul de călătorie Travelmath a cerut unui microbiolog să recolteze probe din cinci aeroporturi și patru avioane pentru a descoperi unde se adună bacteriile. Rezultatele obținute de acesta au descoperit adevărate colonii pe mesele tăvii din spătarul scaunului ! De aproape 10 ori mai mult decât pe butonul de la toaletă ! Alți cercetători au descoperit că virușii din aceleași locuri, care pot provoca infecții respiratorii sau infecții ale pielii.

BUZUNARUL DE LA SPĂTAR

O zonă care trebuie evitată a fi atinsă în avioane, e cea a buzunarului de la spătarul scaunului. În timp ce unii ar putea să le folosească pentru a depozita reviste, cărți și alte obiecte mici, alte persoane își aruncă în aceste buzunare, guma de mestecat sau alte obiecte murdare. Bacteriile pot supraviețui și o săptămână în buzunarul din spatele scaunului, datorită naturii sale poroase și a faptului că nu sunt ușor de curățat.

PĂTURILE ȘI PERNELE

O pernă sau o pătură gratuită este de obicei binevenită atunci când încercați să prindeți câteva ore de somn. Însă e indicat să le acceptați numai dacă aceasta sunt sigilată într-o pungă de plastic. Pături și perne care nu sunt sigilate, sunt refolosite, iar de regulă ele nu sunt spălate. The Wall Street Journal a publicat un raport în care explica că majoritatea companiilor aeriene își curăță păturile doar o dată la minim 5 zile și cel mult la 30 de zile.

ORIFICIILE DE AERISIRE

În timp ce aerul din avioane este foarte curat, orificiile de aer de situate deasupra scaunului, nu sunt la fel… După ce s-au plimbat prin aeroport, au atins totul, de la mânerele ușilor până la robinete de apă, oamenii ajung adesea să mâna pe orificiul de aerisire. Până și aici au fost găsite mai multe bacterii decât pe butonul de la toaletă ! Utilizați o cârpă sau un șervețel atunci când atingeți butonul de control al aerului sau folosiți un igienizant pentru mâini.

CATARAMELE CENTURILOR DE SIGURANȚĂ

La fel ca orificiile de aerisire, cataramele centurilor de siguranță sunt atinse de fiecare pasager și totuși rareori sunt curățate. Curățarea rapidă dintre zboruri, înseamnă că gunoiul este preluat și unele lucrurile sunt îndreptate, dar nu și o curățate ca la ,,carte ”. Oamenii ating adesea cataramele centurii de siguranță și apoi ochii, fața, telefonul sau mâncarea în timp ce se stau la locul lor. O catarama are în medie cca. 230 de unități de bacterii care formează colonii pe o zonă restrânsă, fiind a treia suprafață cea mai germinativă din avion.

ÎNCUIETORILE DE LA BAGAJELE DE MĂNĂ !

Potrivit USA Today, mânerele de la bagajul valizelor de mână din avion sunt foarte des manipulate, dar rareori curățate. Companiile aeriene nu au impuse anumite standarde, ele având libertatea să își stabilească propriile standarde și măsuri de control ale calității, pe care le comunică contractanților. Cabinele aeronavelor sunt în general ordonate între zboruri, dar sunt aspirate, șterse și dezinfectate la sfârșitul zilei sau după zboruri de noapte sau cele internaționale. 

BRAȚELE SCAUNELOR

Cercetătorii au descoperit că bacteriile, care pot provoca diaree severă, pot trăi pe o cotieră din cauciuc până la patru zile, mai mult decât pe mesele cu tavă sau pe colacul de la wc. Curățarea care se întâmplă între zboruri nu implică și ștergerea brațelor, așa că e indicată curățarea lor odată ce ați ajuns la locul dvs. De asemenea, puteți utiliza dezinfectant pentru mâini înainte de a mânca sau a bea. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă utilizarea dezinfectantului pentru mâini cu cel puțin 60% alcool.

SCAUNELE DE LÂNGĂ CULOAR

Mulți oameni preferă culoarul, astfel încât să-și poată întinde picioarele și să nu-i deranjeze pe alții pentru a se ridica, dar această locație vine și cu capcanele sale. Apropierea de culoar înseamnă, de asemenea, apropierea de pasageri și angajații companiilor aeriene care se deplasează prin avion și care folosesc adesea spătarul scaunului pentru a se stabiliza în timp ce merg, inclusiv către și de la toalete. 

BUTOANELE DE TOALETĂ

Acest buton, pe care majoritatea oamenilor îl ating după ce folosesc baia, dar înainte de a se spăla pe mâini, are mai mulți germeni decât toaleta în sine. Potrivit Travelmath, pe butonul de spălare a toaletei există 265 de microbi pe un inch pătrat, în timp ce standardul pentru scaunul de toaletă din casa ta este de doar 127 cfu . Acesta este motivul pentru care ar trebui să utilizați prosoape de hârtie atunci când atingeți butonul de spălare, precum și orice alte suprafețe din toalete.

TOALETELE

Sute de pasageri pe zi trec printr-un avion, iar zborul mediu are o toaletă pentru fiecare 50 până la 75 de persoane. Un sondaj realizat de Societatea Americană de Microbiologie a constatat că 30% dintre persoanele care călătoresc prin aeroporturi nu s-au spălat pe mâini după ce au folosit toalete publice. Baia avionului este unul dintre cele mai germinate locuri ale unui avion și un teren de reproducere pentru bacteriile E. coli. Toaletele sunt curățate în mod regulat, dar nu sunt complet dezinfectate între zboruri, ceea ce înseamnă că încuietorile ușilor, bateriile, chiuvetele și mânerele pe care au pus mâna foștii călători sunt locuri de contact cu germenii.

zonia.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s