12 dintre cele mai frumoase mall-uri pe care le-am vizitat

Aș fi dorit să fac o listă doar cu cele mai frumoase 10 mall-uri pe care le-am văzut, dar în aceste condiții nu aș fi strecurat niciunul de pe continentul european. Așa că am compus un clasament cu…12 locuri, pentru ca bătrânul continent să aibă măcar două. Cu excepția unuia de pe continentul african, celelalte 9 mall-uri sunt doar de pe tărâmul asiatic…

12 . GALERIILE LAFAYETTE – PARIS

Galeriile Lafayette Paris

Cea mai mare rețea de magazine de lux din Franța a pornit de la inițiativa a doi bărbați (verișori) care au deschis o mercerie în Paris. Pentru că afacerea a mers ca pe roate, cei doi au cumpărat mai multe clădiri din jur, iar ulterior a fost ridicată actuala construcție, a cărei cupolă are 43 m înălțime.

În fiecare vineri, vizitatorii pot participa la o prezentare de modă gratuită ce are loc la ora 15:00, dar la care se poate intra numai dacă au fost făcute rezervări în avans. De Crăciun, spre bucuria copiilor cât și a celor mari, este împodobit un brad suspendat.

11. MALL CANYON – ISTANBUL

După cum îi spune și numele, mall-ul din fosta capitală otomană a fost creat pentru a lua forma unui canion. Clădirea modernă, situată în centrul de afaceri, a fost una care a primit mai multe premii internaționale pentru arhitectura sa deosebită. Deși e formată dintr-un complex de 3 clădiri, e de departe de a fi unul din cele mai mari mall-uri din Istanbul.

10. MALL CENTRAL PARK – GUANGZHOU, CHINA

Orașul a cărui populație e mai mare decât a României nu putea să nu aibă un mall pe măsură. Am vizitat mai multe dintre ele, unele având un design deosebit în timp ce altele excelau prin dimensiuni și divertisment. În cele din urmă l-am ales pe acesta, datorită aspectului extraterestru pe care i l-au dat chinezii !

9. MORROCCO MALL – CASABLANCA, MAROC.

Mall Morrocco Casablanca

Acesta nu doar că este cel mai mare mall din Africa, dar conține și unul dintre cele mai mari acvarii care pot fi vizualizate în mod gratuit. În timp ce privești peștii, o formație îți cântă melodii din repertoriul internațional Lângă el este situat un lac artificial care în anumite zile este luminat de jeturile de apă ce sunt aruncate spre cer.

Însă mall-ul este renumit și pentru un alt lucru, pe care eu nu am avut ocazia să-l văd pe viu. În interiorul acvariului uneori, își face apariția o sirenă, care execută dansuri care încântă ochii și mintea celor prezenți ! Morocco Mall a intrat în Guinness World Record pentru că are cea mai lungă fațadă de magazin din lume.

8. TIME SQUARE MALL – HONG KONG

Mall Time Square Hong Kong

Un mall care are ceva aparte față de tot ce am văzut ! Are…spirit ! Așa cum de altfel și Hong Kong are ceva special ! La parterul mall-ului se adună în fiecare seară tineri ce cântă live. O fac din plăcere ! La un moment dat, autoritățile au închiriat spațiul către Starbucks Coffee. Ce s-a întâmplat ulterior ?!

Tinerii au ocupat locul respectiv și au protestat zile în șir până când contractul a fost anulat ! Cei 100 de ani de democrație britanică și simțul dreptății au triumfat. Tinerii și-au luat locul și spiritul înapoi ! În fiecare seară, după ce ieșeam din gura metroului mă opream să-i ascult pentru câteva minute… Îmi încheiau ziua cum nu se putea mai bine !

7.GRAND INDONEZIA MALL – JAKARTA, INDONEZIA.

Capitala Indoneziei este orașul cu cele mai multe mall-uri din lume – circa 150. De ce mi-a plăcut acest mall în mod deosebit ?! Pentru că e singurul în interiorul căruia, pe lângă tot felul de magazine, am văzut și un spectacol de muzică, apă și lumini ! Acesta poate fi văzut în fiecare seară. Totul e să prinzi un loc ceva mai în față ! :-))

6. CENTRAL EMBASSY -BANGKOK,THAILANDA.

Mall Central Embassy Bangkok

Dacă tot am amintit ceva mai sus de design extraterestru, atunci nu puteam face o listă a mall-urilor care să nu-l cuprindă și pe acesta. O clădire care la interior pare a fi opera unui alien din mileniul 4 ! Un mall al produselor de lux, în care oamenii erau extrem de puțini atunci când l-am vizitat.Asemeni cuvintelor pe care le pot eu folosi în descrierea sa. Deci, pozele :

5. MALL EM QUARTIER – BANGKOK, THAILANDA.

Deși nu e chiar cel mai mare mall din Bangkok este în schimb cel mai apreciat ! Un loc în care cumpărăturile se pot îmbină cu o plimbarea printr-o grădină cu plante, în timp ce treci și pe lângă o cascadă. Nu ar fi nimic ieșit din comun, dacă toate acestea nu ar fi situate la etajele 5-6.

Când te-ai plictisit de plantele agățătoare, poți păși pe un pod cu podeaua din sticlă transparentă și să-l treci dincolo, în clădirea învecinată, acolo unde distracția e în toi. Doar ești în Thailanda, nu ? !

4. BERJAYA TIMES SQUARE – KUALA LUMPUR, MALYESIA.

BERJAYA TIMES SQUARE – KUALA LUMPUR, MALYESIA

Aceasta este cea mai mare clădire din Asia și totodată unul din cele mai mari mall-uri din lume ! Dar ele nu sunt singurele recorduri pe care le deține ! Scara muzicală, ce are treptele asemănătoare clapelor de pian, cât panourile cu lichide colorate de la baza ei, fac deliciul vizitatorilor.

Tot aici se găsește cel mai mare automat de bomboane din lume, omologat de Guinness Records, a cărui greutate totală depășește 3,5 tone. Însă principala atracție o constituie parcul de distracție situat între etajele 5-7, în care regele este un montagne russe ce aleargă cu 80km/h.

Cum timpul pe care-l aveam la dispoziție nu era aliatul meu, nu am putut să mă bucur decât vizual de multe din lucrurile din acest mall. Dar le-am filmat și fotografiat ca le pot împărtăși la rândul meu și altora…

3. DUBAI MALL – EMIRATELE ARABE UNITE

DUBAI MALL

Probabil că acesta este cel mai cunoscut mall din lume, cu toate că în prezent nu mai este și cel mai mare ( primul în top fiind unul din Iran). Însă nu există turist care să fi trecut prin Dubai și să nu fi vizitat acest mall ! E ca și cum te-ai duce la mare și nu ai intra în apă ! Aici se află celebrul acvariu ce are un tanc cu apă lung de 33 metri, cu vizibilitatea și din mall.

Tot pe aici e și intrarea spre înaltul cerului…adică spre puntea de observație din Burj Khalifa. Totuși e bine de știut că magazinele și restaurantele nu sunt chiar dintre cele mai ieftine… Însă o plimbarea prin mall nu costă nimic… :-))

2. MALL IBN BATTUTA – DUBAI, EMIRATELE ARABE UNITE

MALL IBN BATTUTA – DUBAI

Ibn Battuta a fost unul din cei mari exploratori din lume, a cărui existență nu a fost pusă la îndoială niciun moment (spre deosebire de Marco Pollo ). Acesta este cel mai mare mall tematic din lume, iar dacă mi-ar fi dat să aleg un singur mall din Dubai pe care să-l pot vizita, cu siguranță că el ar fi alesul meu !

Dacă lui Ibn Battuta i-au trebuit 29 de ani ca să viziteze diferite colțuri ale lumii, eu am fost mulțumit să aloc doar o jumătate de zi celor 6 curți tematice. Practic, între două cumpărături, explorezi 6 țări din Asia și Africa, mergând pe urmele marocanului și acumulezi noi cunoștințe despre istorie și geografie. Ce poate fi mai frumos ?!

1. SHOPPES MALL – SINGAPORE

SHOPPES MALL – SINGAPORE

Impresia mea, că Singapore este cel mai frumos loc construit de mâna omului pe pământ, nu mi-o poate schimba nimeni ! Este statul care se apropie cel mai mult de o lume extraterestră ! Cum de au reușit singaporezii, ca într-o singură generație, să treacă dintr-o lume a sărăciei într-una a țărilor înalt dezvoltate, rămâne un mister …cel puțin pentru mine ! Asta dacă exclud un singur lucru : MUNCA !

Shoppes Mall, situat la baza clădirii Marina Bay Sands, e unul din exemplele minunate ale acestui popor ! Un mall în care te poți plimba cu barca pe canalul ,,venețian”(dacă nu ai rău de mare), poți patina (dacă ești alunecos), poți juca la cazinou ( dacă ai bani și…noroc) sau poți mânca la unul din restaurantele în care cina îți este pregătită de un master chief celebru ! …sau, doar te poți plimba ! Doar ești în Singapore ! :-))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s