16 lucruri pe care nu le știm despre mâncarea din avion…

Unii pasageri preferă să mănânce ceva în terminal înainte de îmbarcare, în timp ce alții savurează masa primită în timpul zborului.  Dacă îți pasă de ceea ce mănânci în aer, este posibil să găsești a fi interesante rândurile de mai jos.

Meniurile sunt planificate foarte atent din motive financiare

American Airlines a economisit 40.000 de dolari în 1987, scăpând de o singură măsline din salate. Delta a economisit 250.000 de dolari pe an, scoțând doar câteva grame din friptură și o singură căpșună din salate.

Mâncarea companiei aeriene are 102 de ani

La 11 octombrie 1919, Handley a servit primele mese în timpul zborului de la Londra la Paris. Pentru trei șilingi, pasagerii puteau achiziționa un prânz preambalat, alcătuit dintr-un sandviș și fructe.

Companiile aeriene doresc o tăiere diferită a fructelor

Deși fructele provin de la companii ce livrează și în supermarketuri, solicitările companiilor aeriene sunt speciale. Acestea doresc ca prezentarea fructelor să fie diferită, ca ele să fie tăiate într-un anumit mod sau să cântărească o anumită cantitate pentru a se încadra în bolurile lor.

Întârzierile de zbor pot provoca risipa de alimente

Puțini știu că dacă zborul a fost întârziat timp de 6-7 ore, toate alimentele care au fost deja încărcate într-un avion sunt aruncate. Întreaga încărcătură de alimente va trebui înlocuită pentru a se încadra în standardele de calitate ale alimentelor.

Mâncarea trebuie gătită pe pământ și încălzită în aer

Avioanele nu au bucătării adecvate din motive de siguranță. În schimb, mâncarea este pregătită în mare parte la sol înainte de zbor și poate fi reîncălzită doar o dată la bord. Echipajul de cabină trebuie să folosească în acest scop un cuptor care suflă aer cald și uscat peste alimentele. Unele dintre cele mai noi modele au cuptoare cu abur, care mențin alimentele umede.

Mâncarea are un gust total diferit în aer

La o altitudine de 10.000 m mâncarea și băutura au un gust diferit, din cauza umidității și a presiunii scăzute a aerului. Din această cauză, abilitatea de a culege gusturile dulci scade cu 15-20 %, în timp ce percepția asupra gustului sărat scade cu 20-30%.

Sunt preferate vinurile fructate

Modificările papilelor gustative la o altitudine mare afectează și…vinul băut ! Vinurile care sunt mai acide și cu un conținut ridicat de taninuri nu sunt la fel de plăcute în zbor, așa că majoritatea companiilor au tendința de a servi vinuri parfumate și fructate.

Nu sunt tocmai proaspete

Mesele pentru zbor sunt pregătite cu cca. 10 ore înainte de a fi consumate. Uneori pot fi făcute cu până la 72 de ore înainte, după care sunt înghețate. Conform standardelor internaționale, companiile pot îngheța alimentele cu până la 5 zile înainte de a fi servi pasagerilor.

Mâncarea e mai scumpă în…aer !

 În urma unui studiu s-a constatat că pentru același tip de aliment, companiile aeriene percep cu peste 2.600 % mai mult decât supermaketurile. Acest studiu nu a luat în considerare și mâncarea servită de companiile aeriene de 5 stele !

Zgomotul puternic al motoarelor poate afecta gustul mâncării

Sistemul auditiv poate afecta modul în care este percepută mâncarea. Unele studii arată că zgomotul constant al motoarelor, auzit în timpul mesei, poate ,,altera” gustul mâncării (poate fi mai puțin dulce sau sărată). Dar ascultarea muzicii la căști poate contracara acest lucru.

Piloții au feluri de mâncare diferite

 Deși s-a întâmplat rar ca mesele din zbor să ducă la intoxicații alimentare, piloților li se oferă mese diferite, ca măsură de precauție, pentru a se elimine riscul îmbolnăvirii a ambilor piloți.

Atacurile din 11 septembrie au afectat mesele din zbor

După atacurile teroriste de la 11 septembrie transportatorii aerieni au început să folosească ustensile din plastic în loc de tacâmuri reutilizabile. Acesta a fost motivul pentru care mulți dintre ei, au încetat să ofere mese complete și au început să dea doar alune și băuturi răcoritoare. 

Gustările sunt de fapt nelimitate

Chiar dacă însoțitorii de zbor nu o spun, gustările din avion sunt nelimitate. Deci se poate solicita fără probleme câteva alune în plus. …chiar o bere ! 🙂

Sucul de roșii are un gust mai bun în aer

 Sucul de roșii are un gust mai bun în avion, spre deosebire de gustul observat la sol. De fapt, este o băutură atât de solicitată, United Airlines a decis să renunțe la ea în zborurile mai scurte (2018). Reacția pasagerilor i-a forțat însă să inverseze decizia.

Umami nu este afectat

Umami, al cincilea gust în afară de sărat, dulce, acru și amar, este singurul gust care nu este afectat la o altitudine atât de mare. Pentru referință, acesta este gustul sărat pe care îl obțineți din alimente precum roșii, spanac, crustacee și sos de soia. 

Puteți cumpăra mese de zbor pe piața neagră

Chiar și aceste alimente pot ajunge pe piața neagră. Acest lucru este deosebit de răspândit în India. O sticlă de suc Tropicana costă până la 32 de cenți! Alimentele provin fie de la angajați care au furat mâncarea din avion sau chiar din tomberoanele din aeroport. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s