CAIRO (II) – O plimbare printre minarete și moschee

După un mic dejun ce fusese stricat înainte de a-l începe (Egipt (I) – Un zbor între cavaleri și faraoni !), am hotărât ca primii pași să-i fac spre o casa de schimb valutar. Cum mă aflam în capitala unei mari țări, urma să rezolv problema cât ai spune…Tutankamon ! Am ajuns la prima bancă și trecând pe lângă agentul de pază, m-am dus cu banii în mână direct la ghișeu. ,,Vreau să schimb banii aceștia, vă rog ”, am zis politicos . Casierul, s-a uitat lung la mine și mi-a răspuns la fel de politicos : ,,Nu se poate ”. Și a închis ghișeul ! De data asta cam nepoliticos ! Agentul de pază era concentrat pe telefonul lui și cred că nu ar fi realizat nici dacă banca ar fi fost jefuită… Nu-i bai ! După câțiva metri nimeresc un alt exchange, unde primesc același răspuns. Mai mult sau mai puțin politicos 😦 Parcă retrăiam momentele din HARBIN– Capitala mondială a iernii !,unde schimbatul banilor era o adevărată aventură ! Ies pe stradă, unde aflu de la un tânăr că a doua zi începea Crăciunul copților, iar băncile urmau să fie închise timp de doua zile. Iar în acea zi aveau program scurt ! Din ce realizasem eu, îl aveau chiar foarte scurt ! 🙂 Și eu ce urma să fac doua zile fără bani ?! ,,No problem” , îmi spune tânărul și îmi face semn să-l urmez printre mașinile care circulau fără a ține cont că semaforul arăta culoarea verde pentru pietonii. La scurt timp ajungem la intrarea într-un gang, la capătul căruia era o prăvălie. ,,Acolo se schimbă banii”. Dar cum nici gangul și nici prăvălia nu-mi dădeau semne că aș fi obținut cel mai bun curs valutar, ci mai degrabă unul total păgubos, am făcut stânga împrejur. Strigătele de ,,my friend” ce ieșeau din gura tânărului supărat că și-a pierdut comisionul, au rămas în urmă mea. După două bănci și un ,,gang exchange”, am găsit o altă sucursală bancară care m-a acceptat cu brațele deschise, după care au închis ușa. Eram ultimul client norocos dinaintea minivacanței de Crăciun, care reușea să obțină mult doritele lire egiptene! 🙂  Acum Crăciunul copților putea să țină și o săptămână ! Aveam bani ! 🙂

Și dacă tot mă aflam în Piața Tahrir, mi-am aruncat ochii asupra acestei locații care în timpul revoluției arabe din 2011, a găzduit și 1 milion de protestatari. Bărbați și femei ! Însă a doua zi, doar femeile făceau curățenie în piață. Probabil că prestația lor din timpul revoluției fusese sub așteptări și de aceea au fost trecute la munca de jos. 🙂 Un loc imens, înconjurat de multe clădiri  guvernamentale care în acel  moment se aflau în renovare.

Piața Tahrir- Cairo

Așa că am plecat pe jos spre palatul Aberdeen, ocazie cu care aveam să iau contact cu străzile din Cairo. Urma să văd bicicliști ce cărau pe cap tăvi imense cu produse de patiserie proaspete, muncitori ce tencuiau peretele unei cădiri, atârnați de parcă erau niște artiști la trapez ce-și făceau numărul într-o sală plină….

Curând am ajuns la imensul palat în care președintele Egiptului își desfășoară activitatea și unde se găsesc mai multe muzee. Doar acestea pot fi vizitate. Eu speram să fie acasă și șeful cel mare ca să-l pot întreba dacă ar putea să ne doneze și nouă măcar o piramidă, că ei tot aveau prea multe ! 😉 Dar cum era târziu, trebuia să îndeplinesc o singura condiție : să ajung înainte de ora închiderii ! Cum timp nu prea mai era, am luat-o la galop. Un galop lung de jumătate de km, pentru că trebuia să înconjor jumătate de palat !

Palatul Aberdeen- Cairo

Odată ajuns la poarta de intrare, am răsuflat ușurat și am scos banii, gata să cumpăr biletul, ghișeul fiind încă deschis. Dar un militar mi-a transmis sec : ,, Mâine !”. ,,Cum ?!” Am alergat de unul singur ca să ies pe locul doi ?! ,,Păi mâine nu e Crăciunul ?” întreb eu. ,,Ba da, Atunci după Crăciun .”, primesc răspunsul. E clar… un obiectiv tăiat de pe lista și care nu mai poate fi reprogramat. Dezamăgit că președintele Egiptului nu și-a făcut timp și pentru mine, am plecat să văd moscheea Al Azhar. Dar de data asta cu viteza a doua. La scurt timp aplicația Maps.me m-a dus pe o strada pustie, ce avea case cu pereți scorojiți, desprinse parcă din filme horror. Mi-a crescut adrenalina ! Asta sa fie strada mea ?! Cam dubioasă ! Am tras aer in piept și am mers pe mijlocul străzii având atenția distributivă ridicată la cotă de alarmă. Și alarma a sunat atunci când un câine maidanez, plictisit că era singur pe stradă, m-a lătrat ca să văd  că este și el pe acolo. Pentru că nu știe să se poarte cu turiștii, i-am dat ignor și am trecut mai departe.

 Curând am intrat într-o intersecție care era foarte aglomerată ! De unde apăruseră toți acei oameni ?! Să traversez strada era o problemă serioasă, pentru că lumina verde pentru pietoni, nu avea efect și asupra pedalei de frână a niciunui autovehicul. Un rol inutil îl aveau și polițiștii din intersecție, care se mulțumeau doar să privească cum pietonii fac slalom printre mașini. În zilele următoare aveam să văd că privitul era de fapt atitudinea lor cea mai activă, căci de regulă stăteau fie cu ochii pe telefon, fie cu mâinile adânc înfipte în buzunarele pantalonilor sau în nas. Folosindu-mi mâna stângă pe post de indicator de stop, am plecat într-un slalom în zig-zag printre mașini. Și a funcționat ! Trafic haotic ca în Cairo, nu mi-a fost dat să văd nicăieri !

un trafic aproape normal pt Cairo …

După succesul obținut în traversarea străzii, am ajuns pe o străduță ce era mărginită de niște gherete micuțe, lipite una de alta. În interiorul lor, niște meșteșugari  trecuți de prima tinerețe, desfășurau tot de felul de activități migăloase, aruncând câte un ochi spre televizoarele vechi nelipsite din gherete. Pesemne că nu doreau să rateze golurile lui Mohammed Salah ! 🙂 

Din câteva brutării emana un miros de coca coaptă, de uitai pentru ce ai venit în Cairo, deși acestea nu păreau să fi fost vizitate de ceva vreme de ,,sanepid”! Și ca să nu am o amnezie prea lungă, am gustat câteva produse ! Gustul bătea ,,sanepidul” ! 🙂

brutarie-Cairo

Mai multe tuk-tuk-uri mă claxonau cu scopul de a mă face de client. Cum majoritatea șoferilor aveau vârsta unui școlar ce trebuia să fie la acea ora la cursul de aritmetică, am zis ,,pas” preferând să-mi sparg pantofii de la mers decât capul din cauza unul șofer ce nu a trecut clasa a 4a.. Pe trotuar se vindea cam orice, de la peștii dintr-o ladă fără gheață, lângă care trei pisici  tărcate mâncau resturile oferite de vânzător, până la haine și tricouri ieftine cu numelui lui Salah pe ele. Dacă ar fi știut vedeta lui Liverpool că un tricou cu poza sa, valora mai puțin decât o bere la Liverpool…

pisici și pește Cairo

În față mi-a apărut Zuwayla Gate, cea mai sudică poartă a vechiului oraș. Aici se termina cândva Cairo ! Citisem că aici aveau loc execuțiile celor condamnați la moarte, iar capetele lor erau puse pe zidurile orașului pentru a-i speria pe nelegiuiți. O legendă spune că așa au pățit și șase soli mongoli care ceruseră predarea orașului, iar egiptenii le-au răspuns prin afișarea capetelor pe ziduri. Demoralizați, mongolii au pierdut lupta ! Tot în edificiul din fața mea a fost închis sultanul Al Mayyad, care a promis că dacă va scăpa de temniță va ridica două minarete și o va transforma în moschee. Mi-am ridicat privirea deasupra clădirii și am văzut minaretele. Deci sultanul scăpase cu viață !

Am plătit biletul și am urcat până pe platforma de deasupra porții, de la înălțimea căreia vedeam toată zona. Dacă te țin picioarele (și bateria de le telefon) poți urca pe scările abrupte și învăluite în întuneric, până în vârful ,,promisiunii îndeplinite a sultanului ”, a minaretelor. De sus ,priveliștea face să merite toți banii dați pe bilet !

După ce mi-am odihnit mintea (dar mi-am obosit picioarele) am luat-o agale către Moscheea Imamului Al-Hassan, unul din nepoții profetului Mohammed. Ca în orice moschee, la intrare mi-am lăsat încălțămintea și am rămas ca în romanul lui Zaharia Stancu. Adică desculț ! 🙂

M-am dus spre sala unde se află mormântul din argint masiv al imamului, și de unde se auzeau mai multe voci destul de ridicate, care vorbeau în același timp. Să se certe din pricina cutiilor metalice in care se puneau donațiile, și care erau legate cu câte 3-4 lanțuri și lacăte masive, pe care nici măcar Houdini să nu le putea rupe ?! 🙂 Păi se fură și la musulmani (din) cutia milei ?! Greu era să le urnești, dar să și fugi cu ele în spinare… Mai ales dacă erau pline cu bani ! Important de știut e că acesta e unul din locurile de pelerinaj ale lumii islamice.

Nici nu mi-am pus bine pantofii, că i-am scos iar. Ajunsesem la moscheea Al Azhar, una din cele mai renumite din Cairo, datorită minaretelor sale, unele în formă de ceapă, altele având două capete (ca un balaur) !

Aceasta a fost ridicată în cinstea fiicei lui Mohammed, Fatima (,,Cea strălucitoare”). Am pășit în clădirea în care s-a aflat a doua cea mai veche universitate din lume, și care are continuitate și în ziua de azi (după Fez). În prezent cursurile s-au mutat într-un campus din apropiere, pentru că numărul studenților a ajuns la 1.3 milioane ! Oare în toată România sunt atâția studenți ? Curtea interioară placată cu marmură albă, oglindea în ea cerul albastru și norii bătuți de vânt. Cum nu puteam rata o asemenea imagine, am folosit rapid camera, ca nu cumva ca vântul să risipească norii din…marmură !

Am intrat în interior și am observat un grup de bărbați strânși pe covor în jurul unui lider spiritual, care le vorbea apăsat și fără pauză. Pentru că unii dintre ei cam strâmbau din nas, m-am gândit că le spunea să-și asculte soacrele ! 🙂 Ceva mai încolo, un grup de femei așezate asemenea, aveau și ele frunțile încruntate ! Părea o atmosferă de război civil ! 🙂 Am dedus că de data asta povața era ca ele să vorbească pe jumătate mai puțin decât bărbații lor ! 🙂 Nu de alta, dar în Egipt, cuvântul femeii valorează jumătate din cuvântul bărbatului ! Chiar și în fața instanței ! La fel e și în Qatar. Cum poate pune lacăt la gură Sharia asta… 🙂 Să vină arăboaicele o lună de zile la un schimb de experiență în România, și să vedeți atunci ce răscoală națională va ieși la întoarcerea lor acasă ! 🙂

Prima zi de Cairo nu se terminase, ci urma să continue. Doar aveam suficiente lire egiptene în portofel… 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s