PASAJE SECRETE ÎN OBIECTIVE CELEBRE

– PASAJUL SECRET FOLOSIT DE PAPI

Passetto este un pasaj lung de aprox. 800 m ce leagă Vaticanul de Castelul Sant”Angelo. Construcția sa a durat nu mai puțin de 592 ani ! La doar doi ani de la ,,tăierea panglicii” (1492) el a fost folosit pentru prima dată de Papa Alexandru al VI-lea. care a fugit de trupele franceze. Pasajul va fi folosit din nou peste 30 ani ani de Papa Clement al VII-lea, cel care fugea de trupele Sfântului Imperiu Roman. Apoi, pasajul a căzut în paragină și a fost reparat abia în 2000.

TUNELURILE DE SUB CAPITOLIU – SUA


Capitol Hill nu găzduiește doar faimoasa clădire ce are cupolă, ci și o mulțime de alte clădiri mai mici. Cum politicienii au decis că sunt prea importanți pentru a merge prin ploaie de la birouri la clădirea congresului, au fost construite tuneluri. La final s-au adus mașini electrice, care acum sunt înlocuite de monorail-uri, în care pot urca până la 12 senatori. Dacă un politician dorește să meargă pe jos, o poate face… 🙂 Tot prin tunel este scos și gunoiul din principala clădire de pe deal. 🙂

CASTELUL PREDJAMA -TUNEL SECRET CĂTRE PEȘTERI, SLOVENIA

Cetatea este conectată printr-un pasaj secret la o rețea de peșteri. În anii 1400, trupele austriece asediau, fără rezultat, castelul în care se retrăsese un Robin Hood sloven. Însă personajul de legendă nu doar că nu suferea de foame, ci arunca arogant cu cireșe în armata inamică ! 🙂 Datorită tunelului săpat în stâncă, el se putea alimenta când și cu ce dorea ! Însă austriecii nu i-au rămas datori eroului și i-au trimis o ghiulea exact când acestuia îi era lumea mai dragă ! Adică când era pe…toaletă ! 🙂

PASAJUL CĂTRE TORȚĂ – STATUIA LIBERTĂȚII, SUA

National Geographic a dezvăluit că brațul ridicat al statuii găzduiește o scară pe care oamenii puteau urca, până când aceasta a fost distrusă de un comando german. În 1916, nemulțumiți că SUA livra muniție Franței și UK, nemți au aruncat în aer (printre altele) și o parte din Statuia Libertății, deteriorându-i grav brațul și torța. Deși ulterior acestea au fost reparate, pasajul nu a mai fost redeschis niciodată .

TUNELURI ȘI PASAJE SUB COLOSSEUM, ROMA


Este mai puțin știut că amfiteatrul se află deasupra unei rețele complexe de tuneluri și pasaje înguste și înghesuite, în care temperatura era foarte ridicată datorită faptului că ele erau luminate de lumânări. Acestea adăposteau animalele și gladiatorii care așteptau să iasă afară și să se lupte.

TUNELUL SECRET DINTRE CASA ALBĂ ȘI TREZORERIE, SUA


Primul tunel a fost construit pentru a opri posibilitatea ca angajații Trezoreriei să fie jefuiți ! În anii 1940, el a fost extins până la subsolul Casei Albe pentru ca în cazul în care Washingtonul era bombardat, F. Roosevelt să poată fi dus prin tunel până la buncărul din Trezorerie. Președintele a decis că urăște camera „în formă de mormânt” și nu a dorit să o folosească niciodată.

CORIDORUL VASARI – UN PASAJ PLIN DE ARTĂ, FLORENȚA

Coridorul Vasari leagă Palazzo Vecchio de Palazzo Pitti și a fost construit în doar 6 luni (1564). Ideea era ca familia De Medici să poată merge de ,,acasă” la ,,birou” fără a fi nevoită să se amestece prin mulțime. Între timp, pasajul a devenit o adevărată galerie de artă, fiind decorat cu picturi celebre. Pentru că mirosul venit de la măcelăriile de pe podul de peste râul Arno, îi deranja pe conducători, tradiționalele măcelării au fost eliminate și înlocuite cu bijuterii.

Oamenii bogați și-au dorit, de asemenea, ceva frumos să se uite în timp ce se plimbau de la un palat la altul, așa că au adăugat o colecție de autoportrete proprii. În curând, vestea a ieșit și artiștii au început să le ofere mai multe de afișat în galeria lor privată. În aceste zile găzduiește peste 1.000 de opere de artă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s