Maroc (II) – 5 înșelăciuni în care sunt atrași turiștii

Înșelătoria cu tăbăcăriile

Cum funcționează : odată ce ai ajuns în Fes, cu siguranță vei dori să vizitezi și una dintre tăbăcării. Adică acele locuri în care pieile de animale sunt prelucrate ca în urmă cu 1.000 ani. Doar că Tannery Chouara e ascunsă în labirintul de străduțe din Medina, așa că e posibil să apelezi la ajutorul unui localnic. Acesta te va conduce bucuros spre locație, insistând că o face în mod gratuit. Însă după ce ai ajuns la tăbăcărie, ghidul îți va cere o sumă de bani nejustificat de mare. Dacă nu-și va primi suma cerută, te va certa zgomotos… 🙂 Unii mai insistenți, te vor aștepta să-ți termini vizita și apoi își vor continua revendicările ! 🙂

Locuri în care trebuie să ai grijă : Fes – Medina din Fez, Tannery Chouara

Ce să faci : cere o hartă detaliată de la hotel. În cazul în care nu reușești să găsești locația și vei apela la serviciile unui localnic, negociază mai întâi prețul.

Escrocheria cu studenții vorbitori de limba engleză

Cum funcționează : un tânăr va intra în vorbă cu tine, spunându-ți că este student de limba engleză și că i-ar face o deosebită plăcere dacă vei schimba câteva vorbe cu el. … pentru a-și perfecționa vocabularul. 🙂 Cum poți să refuzi un tânăr student atât de silitor ?! 🙂 Doar că în timp ce purtați conversația, el îți va conduce pașii către un magazin de unde își va lua comisionul. …proporțional cu numărul clienților pe care-i aduce. 🙂

Locuri în care trebuie să ai grijă : Fes, Marrakech, Casablanca

Ce să faci : refuză orice dialog cu un ,,student” dornic de a-și perfecționa cunoștințele de limba engleză.

Înșelătoria cu henna

Cum funcționează : în timp ce te plimbi prin mulțime, o femeie îți va aplica pe furiș un desen cu henna pe mâna. Apoi se va oferi să-ți efectueze și restul tatuajului pe mâna ta frumoasă ! 🙂 Dacă vei accepta fără a negocia mai întâi prețul, la final îți va cere o sumă echivalentă cu vopsirea unui gard ! 🙂 Dacă nu-i vei plăti banii ceruți, va trebui să-i suporți cuvintele de ocară rostite în limba arabă ! 🙂

Locuri în care trebuie să ai grijă:

  • Agadir : Plaja Agadir, promenada de pe malul mării
  • Casablanca : Piața lui Mohammed V, Medina Veche
  • Essaouira : Medina
  • Marrakech : Jemaa El-Fnaa, Medina, Souk , Moscheea Koutoubia și Minaret
  • Rabat : Kasbah des Oudaias

Ce să faci : continuă-ți drumul chiar dacă ți-a fost aplicat desenul pe mână. Dacă-ți vei dori tatuajul, negociază mai întâi prețul.

Hamal ,,oficial” de bagaje în stațiile de tren

 

Cum funcționează : în zona gărilor marocane există escroci care se vor prezenta ca fiind hamali oficiali ai stației respective. Așa că te vor ajuta ,,dezinteresați” să-ți cari bagajul pe o distanță destul de scurtă. La finalul ,,expediției” îți vor cere contravaloarea serviciului efectuat. Gratuitatea ? A fost doar o …glumă ! 🙂

Locuri în care trebuie să ai grijă : Tanger, Casablanca.

Ce să faci : nu există în mod oficial astfel de angajați în stațiile de tren. Dacă dorești să fii ajutat, atunci trebuie să plătești serviciul respectiv.

Înșelătoria cu vizita în casa berberilor

Cum funcționează : o agenție turistică îți va organiza o excursie în casa unei familii de berberi, ce trăiește la munte. Drept bonus, vei putea să servești și masa alături de membrii familiei respective. Ce experiență mai ,,tare” îți poți dori într-o vacanță ?! 🙂 Doar că totul face parte dintr-un show bine organizat ! Familia ,,autentică” e formată din niște berberi care vin la…serviciu ! 🙂 Apoi vei fi condus la câteva magazine din sat, unde produsele sunt supraevaluate.

Locuri în care trebuie să ai grijă : Marrakech

Ce să faci : verifică dacă operatorul este licențiat și totodată citește recenziile despre organizarea unor astfel de excursii. GetYourGuide (platforma de turism de o zi la nivel global) are câteva tururi berbere populare.

Un gând despre “Maroc (II) – 5 înșelăciuni în care sunt atrași turiștii

  1. Ce loc superb si minunat! Natura s-a jucat frumos in Cazanele Dunarii si a facut totul ca la carte ca sa te fascineze definitiv. Mie mi-a placut din plin si mi-a intrat in suflet tot ce am vazut ca obiective turistice pe acolo. Va recomand cu drag locul!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s