Turcia (II)-escrocherii în care sunt atrași turiștii

Escrocherii la casa de schimb valutar

Schimbător de bani în Antalya

Cum funcționează : odată ajuns în Istanbul, portofelul tău are nevoie și de lire turcești pe care să le folosești la cumpărături. Așa că intri în primul exchange care are reclamă stradală cu o rată de schimb favorabilă ! Doar că odată obținute lirele turcești, constați că acestea sunt mai puține decât ar fi trebuit ! 😦 De ce ? Pentru că la casa de schimb s-a practicat un comision ascuns ! …sau casierul ți-a făcut plata cu un teanc de bancnote mici din care ,,a tras” câteva în timp ce le număra în fața ta.

Locuri în care trebuie să care ai grijă:

  • Didim : Plaja Altinkum
  • Fethiye
  • Istanbul : Grădinile Alanya
  • Izmir
  • Marmaris

Ce să faci : verifică dacă există comisioane ascunse. Dacă îți da banii doar în banconte mici, atunci ceva nu e în regulă…

Escrocheria cu viză

Ataturk havalimani

Cum funcționează : dorești să obții o viză online de intrare în Turcia ? Nimic mai simplu : dai o căutare pe google și apoi selectezi site-ul potrivit ! 🙂 Doar că nu trebuie să accesezi unul fals sau altul care să-ți ofere viză în schimbul unui cost exagerat. Multe site-uri folosesc un nume asemănător cu cel al guvernului pentru a-și păcăli clienții.

Locuri în care trebuie să ai grijă : Site-ul oficial este http://www.evisa.gov. Celelelate site-uri sunt false sau te redirecționează către cel oficial pentru o sumă considerabilă (79 dolari la e-VisaTurkey).

Ce să faci : accesează site-ul guvernamental https://www.evisa.gov.tr/en/. În caz contrar verifică site-ul pe care ai intrat și costul înainte de a confirma plata. 

Escrocherii cu taxiuri

Taxi în Istanbul

Cum funcționează Iată povestea unui turist în Istanbul : ,,Am făcut o comandă de taxi prin aplicația BiTaksi și am coborât în fața hotelului, unde am fost claxonat de un taxi. M-am urcat în mașină, crezând că a sosit deja comanda… La destinație am plătit 20 TL, deși aplicația îmi arata 16 TL …fusesem chiar generos ! 🙂 Însă șoferul mi-a cerut categoric suma de 48 TL! Am refuzat să plătesc, iar acesta a devenit agresiv. De frică, am plătit până la urmă suma cerută. Mi-a fost clar că acela nu era taxiul comandat de mine și că fusesem victima unui oportunist” !

Alte metode : îți schimbă bancnota (cu care ai făcut plata) cu una de valoare mai mică; ocolește traseul pe motiv că există un protest.

Locuri în care trebuie să ai grijă : Antalya. Konya, Istanbul, Marmaris

Ce să faci : evită să iei taxiul din locurile turistice (de ex. Moscheea Albastră, Hagia Sofia, Palatul Topkapi, Marele Bazar); fă o fotografie a nr. de taxi, a atestatului și asigură-te că a fost pornit contorul. …sau negociază un preț corect. Folosește aplicația de rezervare BiTaksi.

Monede false din epoca bizantină / romană

Marele Bazar, Istanbul

Cum funcționează : te plimbi prin Marele Bazar și te uiți la mărfurile expuse. Un negustor turc îți va spune cu jumătate de gură că are ,,aur curat” pentru tine : monede antice autentice ! 🙂 …bizantine și romane ! Le poți cumpăra ,,doar” cu 100 dolari, iar ulterior le-ai putea vinde în țara ta cu un preț cel puțin dublu ! …asta s-ar putea întâmpla doar dacă monedele nu ar fi false ! 😀 …și dacă scoaterea lor ar fi legală ! 😉

Locuri în care trebuie să ai grijă:

  • Istanbul : Marele Bazar
  • Izmir : Orașul antic Efes

Ce să faci : declină oferta. Rețineți că este ilegal să scoateți din Turcia artefacte mai vechi de 100 de ani.

8 LUCRURI NEȘTIUTE DESPRE PAȘAPOARTE

Mâncăruri greu de înghițit

EGIPT (IV) – înșelăciuni în care sunt atrași turiștii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s