România a ieșit din zona roșie ! Italia și Franța au intrat pe lista galbenă, iar Germania a devenit ,,roșie”!

În timp ce România a ieșit de pe lista roșie, alte 12 state/ teritorii europene au intrat simultan pe aceasta ! …ceea ce reprezintă un record pentru acest an !

Față de săptămâna precedentă, când pe listele roșii și galbene se aflau 75 de țări/teritorii de pe întregul glob, pe cele actuale se regăsesc 81 (adică cu 6 mai mult) ! Europa continuă să fie continentul care dă ,,ora exactă” a pandemiei, având nu mai puțin de 53 de zone roșii și galbene ! România a înregistrat o scădere majoră a ratei de incidență, coborând de la 9.7 (săptămâna trecută) la 2.5/1000 de locuitori !

Listele vor intra in vigoare de la data de 28.11.2021 ora 0.00

LISTA ROȘIE

Pe noua listă roșie se află 61 de state/teritorii, adică cu 9 mai mult față de săptămâna precedentă. În Europa situația s-a înrăutățit considerabil, înregistrându-se în acest moment 43 de țări/teritorii ,,roșii” (cu 10 mai mult față de vechea listă)!

Ce state/teritorii au intrat în zona roșie ? Față de vechea listă, au apărut nu mai puțin de 15 zone noi ! În Europa au fost ,,înroșite” Germania, Elveția, Norvegia, Polonia, Bosnia, Macedonia, Cipru, San Marino, Monaco (a intrat direct din lista verde!), Andorra, Groenlanda și Liechtenstein ! De pe celelalte continente au mai intra în listă : SUA, Trinidad Tobago și Iordania.

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Doar 7 ! Dintre acestea, două state sunt din Europa : România și Belarus ! Celelalte teritorii 5 teritorii sunt : Suriname, Guam, St. Vincente, Noua Caledonie și Brunei (care a ,,plecat” direct în lista verde !).

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” cu 43 de țări/teritorii, fiind urmată la mare distanță de America Centrală/Zona Caraibelor (7 state ,,roșii”), Asia (6), Africa (2), Oceania, America de Nord și America de Sud (fiecare cu câte 1 stat).

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuie să știe că sunt scutiți de carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 21 state/teritorii, adică cu două mai puține decât săptămâna trecută ! Scăderea nu se datorează îmbunătățirii situației, ci trecerii în lista roșie a unui număr mare de state.

Care sunt țările/teritoriile ce au fost ,,îngălbenite” ? În total 17 țări/teritorii. În afara celor 6 sosite din lista roșie, au mai fost ,,îngălbenite” alte 11 state care au fost ,,promovate” din zona verde. În Europa au fost colorate din verde în galben : Italia, Franța, Portugalia, Finlanda și Malta. Din restului globului au primit aceeași culoare Chile, Insulele Turks, Laos, Suriname și Insulele Virgine SUA.

Ce țări au fost scoase din zona galbenă ? 19 state/teritorii ! În afara celor 15 ce au fost ,,promovate” pe lista roșie, alte 4 teritorii au fost trecute în zona verde – Thailanda, St. Lucia, St. Kitts and Nevis și Botswana. …niciuna din Europa !

Europa domină și clasamentul listei galbene (cu 9 state ,,îngălbenite”), fiind urmată de America Centrală/Zona Caraibelor (5 state), America de Sud și Asia (fiecare cu câte 3 țări galbene). La coada clasamentului e Oceania care are doar un singur stat prezent pe listă.

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA VERDE

În continuare, cel mai sigur continent rămâne America de Sud, acolo unde, cu 4 excepții, predomină culoarea ,,verde” ! …doar Brazilia se mai află în zona roșie (alte 3 sunt ,,galbene”) ! Africa se menține și ea în topul zonei verzi, însă trebuie făcută precizarea că pe continentul ,,negru” există țări care refuză să raporteze numărul de infectări către OMS.

În schimb, Europa a ajuns la un record negativ, având doar două țări care sunt colorate în verde : Spania și Suedia ! …însă e posibil ca săptămâna viitoare și acestea să-și schimbe culoare !

Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină la intrarea în România.

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa – 53 state/teritorii roșii+galbene (+7 față de săptămâna precedentă).

America Centrală/ Zona Caraibelor 12 state/teritorii (0)

Asia – 9 state/teritorii roșii+galbene (-1)

Africa – 2 state/teritorii roșii+galbene. (-1)

America de Sud – 4 state (+1)

Oceania – 1 state/teritorii roșii+galbene (0).

America de Nord – 1(0)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s