Italia (III) – 5 escrocherii în care pot fi atrași turiștii !

1.Înșelătoria cu picturi în ulei

Pictura în ulei din Florența - escrocherii de evitat în Italia

Cum funcționează : vânzători abili întind pe carosabil picturi în ulei, exact în locurile frecventate masiv de turiști. Așa că este inevitabil ca unii dintre vizitatorii ce admiră arhitectura clădirilor sau sunt prea implicați în efectuarea unor fotografii, să calce sau să lovească din greșeală acele picturi ieftine. Ceea ce urmează e lesne de înțeles ! ,,Păgubiții” vor începe să strige că le-ai stricat ,,capodopera” și că trebuie să suporți costurile de reparație ! Solicitările lor pot varia între 25 euro-300 euro, unii turiști fiind amenințați cu o corecție fizică în cazul neachitării despăgubirii. De regulă, turiștii japonezi sunt țintele principale ale acestei înșelătorii.

Locuri în care trebuie să ai grijă : Piazza Domo, Galeriile Uffizi.

Ce să faci : fii precaut în locurile foarte aglomerate. În cazul în care ai căzut victima înșelăciunii, solicită sosirea unui echipaj de poliție care să evalueze situația.

2.Înșelătorie cu autocolante pe telefoane publice

Cum funcționează înșelătoria: te afli în vacanță, nu dispui de celular și ești nevoit să dai un telefon în țară, dar nu ai monedele potrivite. În cele din urmă, vezi un telefon public care acceptă cărți de credit. Telefonul are un autocolant pe el care te informează: „Pentru apeluri internaționale, formați „1-800-xxxx”. așa că urmezi instrucțiunile afișate, sperând ca apelul să fie taxat cât mai ieftin. Doar că la final vei observa că un apel de două minute te-a costat 90 euro ! Ce s-a întâmplat ? Escrocii postează autocolante cu aspect oficial pe telefoanele publice, afișându-și propriile linii telefonice care percep niște comisioane uriașe !

Locuri unde trebuie să ai grijă : gările din Roma și Milano sunt cunoscute pentru înșelătorie.

Cum să evitați: nu efectua apeluri telefonice folosind cardul de credit, ci doar monede sau utilizează o cartelă telefonică cumpărată de la compania de telecomunicații sau de la un oficiu poștal. 

3. Escrocheria „La ‘mossa del foglietto”

Catedrala din Milano din afară — planificați o călătorie în Italia

Cum funcționează : acesta a început ca o modalitate legitimă a persoanele cu dizabilități de a cere ajutor, însă a fost preluată și de escroci. De obicei implică persoane surde sau mute ,,false”, care vizează turiștii cu suflet bun. Ei intră în restaurante și lasă pe mese tot felul de obiecte (breloc. etc), alături de o hârtie prin care se solicită o mică contribuție. Când se întorc să ridice gadget-ul, ei se vor folosi de această oportunitate pentru a încerca să ia orice obiect de valoare de pe masă. Cele mai frecvente articole luate sunt telefoanele mobile.

Locuri unde trebuie să ai grijă : Milano și Roma.

Ce să faci : separă-ți obiectele persoanele de cele ale vânzătorului sau refuză din start să le lase pe masă.

4.Escrocheria cu aruncatul copiilor spre tine

magazine bijuterii pe Ponte Vecchio

Cum funcționează : în timp ce te plimbi pe străzile capitalei italiene, o țigancă se va îndrepta spre tine și își va arunca copilul în direcția pieptului tău. Pus în fața acestui fapt, nu poți face nimic altceva decât să-i prinzi pruncul pe care ți l-a pus în brațe ! În timp ce femeia se va văita de viața grea pe care o duce și îți va cere un ban pentru hrana copilului, un hoț îndemânatic îți va controla buzunarele cu repeziciune ! …și totodată le va goli de banii găsiți !

Locuri unde trebuie să ai grijă: Roma și Vatican.

Ce să faci : păstrează-ți banii într-un buzunar pe interior.

5.Furtul din buzunare la Colosseum

Cum funcționează înșelătoria: dacă vizitezi Colosseumul va trebui să stai la coadă vreo 15-20 de minute. …într-o zi norocoasă! Rândul este compact și se mișcă destul de încet. Turistul de lângă tine, cu un rucsac mare și un tricou de fotbal, pare să fie interesat foarte tare de Colosseum, căruia îi face și poze. Însă, în timp ce se uită la grandioasă construcție, el se va lovi din ,,greșeală” de tine folosindu-și rucsacul ca un tampon între voi, doar atât cât să poată opera cu mâna în buzunarul tău!

Ce sa faci : nu puneți niciodată portofelul sau banii în buzunarele din spate, ci doar în cele interioare. Gențile să fie închise și ținute în față ta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s