Iordania- Ce trebuie să știi înainte de călătorie !

Pentru a avea o călătorie fără probleme în Iordania, este bine să cunoști câteva reguli și obiceiuri locale elementare :

Respectă religie musulmană

Deși Iordania este unul dintre izvoarele creștinismului, chiar dacă acolo a fost botezat Isus, iar Moise a vazut de pe Muntele Nebo Țara Sfântă, e bine de știut că 92% dintre locuitori sunt musulmani

 Legile iordaniene nu interzic convertirea musulmanilor la o altă religie și nu prevăd sancțiuni în acest sens, însă nu este indicat să încerci să convertești un localnic la religia ta.  Este în regulă să purtați conversații cu iordanieni despre diverse religii, dar fără a depăși niște limitem dar este ilegal să încurajăm convertirea la anumite secte ale creștinismului (Martorii lui Iehova) care nu sunt recunoscute oficial ca religii.

Alcoolul este legal

Vizitatorii și localnicii au voie să bea alcool în Iordania este una dintre ele, deși el nu este vândut chiar în toate magazinele. Chiar dacă alcoolul este considerat legal, se pot da amenzi pentru stare de ebrietate sau pentru băutură în locuri publice. Puteți găsi alcool în restaurante, baruri și magazine de băuturi alcoolice în orașele mai mari, Amman și Aqaba. Este ilegal să vinzi alcool oriunde în țară în timpul Ramadanului, iar majoritatea taberelor din Wadi Rum nu vor servi alcool.

Consumul și deținerea de droguri este ilegală

Cu atât mai grave deținerea, consumul sau traficul de droguri mai grele. Dacă încercați să aduceți marijuana, cocaină, heroină sau orice alt drog în țară și sunt descoperite, pedepsele ar putea fi foarte grele. Chiar dacă marijuana este legală în statul de origine și chiar dacă aveți o rețetă de marijuana medicală eliberată de un medic, aceasta nu este valabilă în Iordania, așa că lăsați substanțele recreative acasă.

Șofatul este dificil

Traficul în Amman este unul infernal ! Nu se păstrează distanța, claxonatul este pretutindeni, iar mașinli au urme de lovituri pe caroserie. Este foarte posibil să vă deplasați prin țară cu autobuzul, taxiul, dar dacă intenționați să închiriați o mașină, rețineți că, în Iordania, șoferul este întotdeauna considerat vinovat într-un accident. Un șofer care este considerat vinovat poate fi nevoit să plătească compensații grele altor șoferi și pietonilor implicați. Din punct de vedere tehnic, șoferul ar putea fi și închis, dar acest lucru se întâmplă rar. Iordanienii spun adesea că „șoferul este întotdeauna vinovat” pur și simplu pentru că nu este ușor să dovedești că un pieton a fost vinovat în timp ce traversează drumul.

Călătorii LGBTQ+ sunt în legalitate

La fel ca majoritatea țărilor musulmane, homosexualitatea, deținerea de materiale pornografice și consumul de alcool în afara locurilor aprobate nu sunt permise în Iordania. Homosexualitatea este legală în Iordania și țara are chiar și o mică mișcare LGBTQ+, dar manifestările publice de afecțiune sunt descurajate.
Iordanienii care trăiesc în orașe mari precum Amman și Aqaba și în locuri turistice, sunt obișnuiți să vadă oameni din diferite culturi și medii. Călătorii LGBTQ+ nu au de obicei probleme în Iordania, dar pot atrage câteva priviri dacă sunt afectuoși în public, mai ales în zonele rurale și în satele mai mici.

Există pedeapsa cu moartea

La fel ca multe țări Iordania impune pedeapsa cu moartea în cazul infracțiunilor extrem de grave : trădare terorism, trafic de droguri, activități criminale, etc. Dacă veți porta pantaloni scurți, citiți ziare occidentale sau consumați alcool în Iordania, pedepsele vor fi mult mai blânde.

Nu fotografia o femeie musulmană fără acordul ei

Fotografierea clădirilor guvernamentale și militare din Iordania este interzisă, așa cum este în multe locuri din lume.  Dacă încercați să faceți o fotografie a unei clădiri guvernamentale, puteți primi un avertisment sever, o amendă sau o scurtă închisoare, în funcție de starea de spirit a gardienilor. De asemenea, este considerat extrem de nepoliticos să faci o poză cuiva fără acordul acestuia. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile beduine, care de obicei nu sunt de acord să fie fotografieze. 

Fumatul shisha și țigările sunt o normalitate

trabucuri cuba

Shisha este fumat ca o distracție națională, și veți găsi cafenele argeeleh în întreaga țară. Fumatul este, de asemenea, acceptat în restaurante, cafenele, hoteluri, magazine, taxiuri și chiar în unele saloane de coafură. Atunci când rezervați camere, excursii, restaurante și transport, întrebați dacă sunt disponibile opțiuni pentru nefumători.

Căutări de bagaje

valiza voiaj

Când vă aflați la aeroport la plecarea din Iordania, bagajul dumneavoastră poate fi supus mai multor controale de securitate de obicei. Ofițerii de securitate caută de obicei droguri, dar caută și să-i oprească pe vizitatorii necugetați care încearcă să scoată din țară cu antichități prețioase.

Respectați obiceiurile musulmane

Dacă vizitați locuri cu semnificație religioasă, afișați întotdeauna respect pentru obiceiurile locale, comportați-vă politicos și urmați exemplul localnicilor, mai ales dacă vizitați țara în timpul lunii sfinte a Ramadanului. Chiar dacă nu respectați postul, vi se poate cere să nu mâncați în fața celor care postesc . Nu încercați să încercați să mâncați atunci când nimeni nu se uită !

În Iordania nu este tot timpul soare !

O concepție greșită despre Iordania este aceea că întotdeauna este cald, uscat și însorit. Acesta situația se regăsește între mai și septembrie, dar între noiembrie și februarie, clima poate avea zile reci și înnorate, ploi și chiar zăpadă, lapoviță și grindină uneori. Temperaturile pot varia de la câteva grade în timpul zilei până la îngheț noaptea.

Ospitalitatea este peste tot binevenită !

Nu lăsa să te păcălească „încruntarea iordaniană”. Deși s-ar putea să vă întâmpinați cu sprâncene încruntate ce par a fi fețe neprietenoase, veți învăța rapid, că dincolo de exteriorul dur al unei fețe încruntate, se află de obicei o atitudine iubitoare și o tradiție a ospitalității a culturii beduine. Nu este neobișnuit să fii invitat la un ceai sau chiar la o masă de către negustori pe care îi întâlnești. „ Ahlan wa sahlan’”  (bine ai venit), vor spune localnicii. „De unde ești? Bun venit în Iordania.”

Aduceți o sticlă de apă de filtrare reutilizabilă

Apa de la robinet nu este potabilă în Iordania, iar facilitățile de reciclare sunt rare. Din păcate, veți vedea plastice și alte gunoaie care sunt împrăștiate în peisaje minunate. Călătorii în Iordania pot îmbunătăți această abordare folosind sticle de apă reutilizabile.

Îmbracă-te cu respect

Iordania este o țară majoritar musulmană, dar creștinii, evreii și oamenii de diferite credințe coexistă, de asemenea, pașnic aici. Nu există nici o lege scrisă care să impună femeilor să poarte hijab, dar există una nescrisă care le cere să se îmbrace respectuos ( fără fuste sau pantaloni scurți). Dacă intenționați să vizitați un lăcaș de cult, atât bărbații, cât și femeile trebuie să acopere genunchii și umerii, iar femeile trebuie să-și acopere părul, pieptul și gâtul. . Unele restaurante impun chiar și un cod vestimentar sofisticat, în special în Amman.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s