16 septembrie 2024

Am părăsit Orașul Interzis și am făcut cale întoarsă  spre Piața Tiananmen, ocolind zidurile lungi de 1 km și șanțurile cu apă ce le înconjoară. Mai bine zis șanțurile cu …gheață .

Canal Orașul Interzis Beijing

Am ajuns iarăși la punctul de control, unde am urmat aceleași procedurile standard : dă-ia pașaportul, dă-ia geanta, scanarea de rigoare, coborâre – urcare pasaj și sosirea în piața. Mai trebuia să mai scot doar cureaua ca să mă simt ca în aeroport ! 🙂

coada la punct control beijing

La ora 17, Piața Tiananmen, nu mai era aglomerată, lucru care m-a încântat. De acest fapt mai erau încântați și patru chinezi care au venit cu avânt spre mine. Citisem eu că în piață sunt și polițiști în civil care, amestecați printre persoane, trag cu urechea la ceea ce se vorbește, mai cu seamă la discuțiile despre evenimentele din 1989 ( subiect interzis ). Cum cei patru nu știau limba română și nici engleză, mi-au cerut prin limbajul semnelor să facem o poză împreună. Să fi fost polițiști în civil care se plictiseau în piața ?! Și uite așa am făcut poze cu ei, având Mausoleul lui Mao în fundal ! Nici după terminarea ședinței foto nu am înțeles de ce nu am putut face poze într-un picior, din săritură sau cu limba scoasă, ci musai cu mausoleul în fundal. Până la urmă treacă-meargă, dar cel mai tare m-au supărat când mi-au zis ca nu auzit de România și o trăgeau într-una că sunt rus ! Păi ei știau mai bine decât mine ce nație de om sunt ?! 🙂  Așa că le-am zis un ,,dobryy vecher „, ca să-i bag de tot în ceață !

Piața Tiananmen

Ce e piața Tiananmen ?  E piața în care Mao a proclamat Republica Populară Chineză în 1949 și pe care a extins-o pentru a deveni cea mai mare din lume. Aici este locul unde o dată la 10 ani au loc paradele  militare (ultima în 2015 ) la care pot asista 1 mil. de oameni.

 Ce e cu masacrul din 1989 ? Studenții, nemulțumiți că nu se puteau angaja după terminarea facultății doar dacă aveau pile, au vrut sa-i înmâneze o petiție premierului, cu ocazia unei ceremonii. Acesta a refuzat să o primească, iar cursurile a 40 de facultăți din țară au fost boicotate, studenții adunându-se în piață, încurajați și de prezența lui Gorbaciov la Beijing. După plecarea liderului sovietic, secretarul partidului comunist a promis că va rezolva cererile, motiv pentru care a fost demis de președinte. Acesta a dat mai apoi ordin să fie evacuată presa din piață, după care a trimis armata cu tancuri. Pentru că populația s-a alăturat studenților, armata nu a mai fost eficientă, motiv pt care președintele a trimis trupe speciale cu un comandant numit de el. În dimineata de 3/4 iunie a urmat un adevărat măcel, deschizându-se focul în plin și estimându-se ca ar fi murit 3000 de oameni. De acea Piața Tiananmen are o simbolistică aparte.

Monumentul Eroilor Beijing

Dacă tot ajunsesem în acea locație, am zis să dau o fugă în zona Qianmen Street, Dashilan Street și Xianyukou Street. Din timpuri străvechi aceasta era o cunoscută zonă comercială, unde de frica hoților ce dădeau năvală noaptea, au fost ridicate garduri (dashilan). Acum este una din principalele zone comerciale, complet refăcută, în care abundă magazinele, iar  prețurile sunt mai mult decât rezonabile. Asta după ce în prealabil negociezi și obții o reducere de cca. 30%. 🙂 Nelipsite sunt locurile în care sunt servite rațele fripte, una din specialitățile bucătăriei chinezești. Cel mai apreciat restaurant de acest tip e Binyuifang Roast Duck, cu prețuri ceva mai ridicate, dar și cu servicii pe măsură.

restaurant Beijing

Cum se prepară rața? Se scot penele și se pompează aer între piele și carne, după care acel spațiu e umplut cu apă, iar rața este ,,sigilată”. După ce se usucă, rața este frecată cu zahăr și ținută cu capul în jos într-un cuptor ( cca. 30 min. la 270 C,), folosindu-se pentru ardere lemn de esență tare, până ce capătă o culoare brun-roșcată, iar pielea devine crocantă. Dacă tot eram aici nu puteam să nu gust o rață crocantă. Mai mâncasem în Hong Kong și Shanghai, dar parcă rața de aici a avut alt gust ! Sau poate că îmi era foame mie prea foame…

După masa, deși era ora 19, am decis să dau o fugă în zona unde sunt concentrate clădirile înalte ale Beijingului. În drum spre metrou, am trecut pe lângă National Centre For Perforinmg Arts, o clădire  superbă de formă elipsoidală, înconjurată de un lac artificial cu dimensiuni impresionante. Pe timp de noapte e frumos luminată  și creează un cadru feeric !

Însă deplasarea spre turnuri fost o mișcare pe care am cam regretat-o, pentru că zgârie norii de aici erau niște pitici în comparație cu cei din Shanghai și Guangzhou. Singura clădire cu adevărat deosebită e Turnul CCTV , dar nu ca înălțime (234 m), ci ca formă. Este fostul sediu al televiziunii chineze. După numai un an de la inaugurare(2008) , clădirea a fost cuprinsă de flăcări iar un pompier și-a pierdut viața . Urmarea ? Au fost arestate 19 persoane ! Turnul este vizitabil ( 70 Y ), uneori fiind permisă urcarea până la platforma exterioară situată la 234 m . În apropiere se mai află China World Mall,  China World Trade Center-330 m și China Zun -528 m (nefinalizată) care va fi cea mai înaltă clădire din Beijing .

Și uite așa, fără a fi amețit de zgârie nori, ci mai degrabă de ziua obositoare, m-am îndreptat spre hotel cu gândul  la odihnă și la ziua următoare. Urma să mă deplasam la 80 km de Beijing pentru a vedea una din minunile lumii – Marele Zid Chinezesc .

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!