Topul celor mai frumoase 10 clădiri pe care le-am văzut !
În călătoriile pe care le-am făcut, am văzut clădiri care de care mai frumoase, proiectate de arhitecți mai mult sau mai puțin cunoscuți mie. Cu greu am întocmit un astfel de clasament, dar sub rezerva că oricând pot introduce una sau mai multe clădiri pe această listă, alături de capodoperele arhitectonice proiectate de Zaha Hadid, Santiago Calatrava, Frank Gehry. Ordinea a fost stabilită pe criterii pur subiective, estetice și utilitare, și poate fi schimbată sau completată prin comentarii primite de la cei care citesc aceste rânduri, urmând ca la final, clasamentul să poată fi modificat în urma preferințelor cititorului Din cele de mai jos, am omis cu intenție clădirile zgârie-nori sau turnurile, pentru că selecția ar fi fost mult prea dificilă…O voi face separat data viitoare…
10.Biblioteca din Nisa– arhitect Sasha Sosno
Am văzut-o în anul 2011, când am vizitat orașul Nice. Forma ei atipică pentru o bibliotecă, pare să arate unde anume se adună toate informațiile celor care petrec foarte mult timp în compania cărților. Noroc că a fost inaugurată în anul 2002, căci altfel capul ar fi putut fi înlocuit cu un telefon mobil…
9. Muzeul Shanghai – arhitect Xing Tonghe
Construcția acestei clădiri se datorează directorului muzeului, care a strâns cca.3o mil. $ de la chinezii plecați în străinătate, în special din Hong Kong, la care s-au adăugat apoi 140 mil. de yuani ce au venit din partea statului. Forma muzeului e asemeni unui străvechi vas de gătit chinezesc (ding), care într-o veche zicală e comparat cu pământul (care la bază e pătrat) și cu cerul (care e rotund). Impresionantă e colecția de monede împreună cu matrițele în care au fost concepute. Probabil că un muzeu asemănător în România,ar fi avut forma unui ceaun. Sau al unei oale cu sarmale !
8. Muzeul Titanic – Belfast– arhitect Eric Kuhne – cost 103 milioane Lire sterline
Muzeul a fost deschis în 2012, chiar pe locul în care a fost construit cel mai cunoscut vas din istorie. Vizita interioară, m-a purtat prin toate etapele construcției Titanicului, de la naștere (proiectare) și până la scufundarea sa. De la deschidere și până în prezent, clădirea a primit 15 premii interne și internaționale și este în prezent cea mai importantă atracție turistică din Belfast (800.000 vizitatori/an). În muzeul pe care l-am vizitat în anul 2014, cel mai mult m-au impresionat obiectele originale, ce au aparținut cândva celebrei nave (cum ar fi ultimul meniu de la clasa I-a). Forma muzeului aduce un pic cu ultimul lucru pe care l-au văzut cei se aflau pe Titanic… Cu aisbergul !
7. Museo de Manha – Rio de Janeiro Arhitect Santiago Calatrava
Un muzeu pe care nu am avut șansa să-l pot vizita datorită cozii imense de la casa de bilete, care se întindea pe cca. 200 de metri, așa că a trebuit să-l admir doar pe dinafară. Inaugurat în anul 2015, pentru că urmau jocurile olimpice din anul următor, muzeul a fost distrus de un incendiu (2018) care nu a putut fi stins de pompierii sosiți la fața locului. Cauza ? Fostul premier al Braziliei a tăiat din fondurile aprobate în timpul construcției, ceea ce a dus la efectuarea unor lucrări de slabă calitate, iar apa din hidranți nu a avut presiunea necesară stingerii incendiului…
6. Muzeul de artă chineză Shanghai – arhitect El Jingtang
Clădirea a fost finalizată în anul 2010, odată cu găzduirea expoziției universale din Shanghai. La un cost de 220 $, ea a fost cea mai scumpă din tot ansamblul arhitectonic și a primit supranumele de Coroana Răsăritului. Muzeul se află în partea superioară, acolo unde ajungi doar cu ajutorul unei scări rulante foarte lungi. Expoziția e dedicată perioadei contemporane, iar multe dintre exponate sunt dedicate părintelui Chinei comuniste Mao Zedong in memoriam.
5. Domurile din Singapore – Asociația WilkinsonEyre
Au fost deschise în anul 2012, alături de întregul complex Garden Bay, din care sunt parte integrantă. Cele două sunt unice în lume prin faptul că nu au niciun stâlp de susținere și mai ales prin ceea ce conțin, dincolo de pereții de sticlă și oțel.
Flower Dome e cea mai mare seră din lume, omologată de Guinness Book și care conține opt grădini cu plante de pe cinci continente. În mijlocul său se află un restaurant în care se pot organiza petreceri, la vizita mea aflându-se în plină desfășurare o nuntă. Mă întreb, sub care tufe sau palmieri pitici să fi cautat mai întâi mirele , atunci când a fost furată mireasa ?! Informația e cheia succesului :-)))
Cloud Forest, este un munte în…miniatură ! Acesta reproduce climatul specific zonelor tropicale cuprinse între 1000-3000m din Asia de sud-est și America Centrală și de sud.. O cascadă zgomotoasă te întâmpină cu stropi, iar liftul de duce la ultimul nivel, adică la izvorul sursei de apă. Apoi cobori pe o rampă în zig-zag, prin vegetația luxuriantă.
4. Muzeul Guggenheim – Bilbao Arhitect Frank Gehry
Acesta este muzeul despre care se spune că ,,a pus Bilbao pe harta lumii ” ! Cel mai interesant muzeu din cele opt ale fundației Guggenheim, a fost deschis în anul 1997 și a fost asaltat imediat de turiști din toată lumea. Astăzi, nu se poate pronunța numele de Bilbao fără a te gândi imediat la muzeul cu plăci din titan și la Puppy, cățelul format din 37.000 de flori ce stă de pază la ușa de la intrare. Cel mai scump câine din istoria ,,florală”, a fost achiziționat ,,doar” pentru 1,2 mi. $, și valorează astăzi nu mai puțin de 54 mil $ ! …chiar dacă el nu a lătrat niciodată !
3. Opera din Harbin – arhitect Ma Yansong
Unde putea fi construită o clădire cu forme care să imite unduirile gheții și acoperișul aflat sub zăpadă al unei iurte, dacă nu în capitala mondială a gheții și zăpezii ?! HARBIN (II) – Printre tigri și gheață Dacă Harbin nu ar fi existat, atunci el ar fi trebuit inventat ! Inaugurată în anul 2015, clădirea din panouri de aluminiu albe, a câștigat trei premii internaționale. Opera, care m-a fascinat încă de când am văzut-o prima dată pe internet, am vizita-o când temperatura de afară arăta ,,doar” – 15 C. Asta da noroc, având în vedere temperaturile din Harbin !
2. Opera Guangzhou – arhitect Zaha Hadid
O navă spațială, care nu putea fi concepută decât de arhitectul britanic de origine irakiană Zaha Hadid și care a costat (200 mil. $), adică mai puțin decât Stadionul Național din București. Ridicată într-o zonă ultramodernă din Guangzhou, clădirea imită două pietre ce au fost spălate de râul Pearl. Am încercat în două rânduri să-i vizitez interiorul decupat parcă dintr-o altă lume, însă a fost fără noroc… În urmă cu mai mulți ani, autoritățile bucureștene au contactat-o pe Zaha Hadid pentru a-i cere să proiecteze o clădire, proiect care a fost însă abandonat rapid deoarece li s-a părut că arhitectul e prea scumpă pentru ei. …sau cel puțin acesta a fost motivul oficial oferit de autoritățile române !
1. City of arts – Valencia, arhitect Santiago Calatrava
În mod sigur este cea mai importantă operă a lui Santiago Calatrava, pe care nu o putea pune în valoare altundeva decât în Valencia, orașul în care s-a născut. Proiectul, ridicat în perioada 1998-2009, a costat cca. 1 miliard de euro, adică de trei ori mai mult decât s-a estimat inițial, fapt care a tulburat rău apele pe scena politică. Complexul desprins parcă dintr-un film cu ozn-uri, cuprinde Opera Reina Sofia, Hemisfera (cinema 3D), muzeul Principele Felipe,sala de spectacole Agora, Oceanograful, parcul Umbracle (arhitect Felix Candela) și podul Assut de l”Or. Biletul ce include vizita în trei dintre obiective, poate fi achiziționat cu valabilitate de o zi sau două. Eu l-am luat pentru o singură zi. …ceea ce a fost o mare greșeală !
Centrul Național pentru Arte – Beijing
Esplanade – Singapore