18 iulie 2024

Cele mai frumoase spectacole de lumini pe care le-am vazut

Scormonind în memorie, m-am oprit asupra celor mai frumoase 10 spectacole de apă, lumină și muzică pe care le-am văzut. În ordinea stabilită am inclus și un spectacol în care apa lipsește, pentru că acesta este unic în lume prin ceea ce reprezintă. Din păcate din nu am putut include și show-ul din nopțile de An Nou în Shanghai, nereușind să-l văd pentru că autoritățile l-au anulat în ultimul moment, dezamăgind 300.000 de spectatori. …și pe mine. 🙁 Au luat această decizia pentru a nu se repeta dezastrul în care au murit 36 de persoane, ce au fost zdrobite în busculada creată după ce au fost aruncate în mulțime mai multe bancnote false.

10. Magic Fontana – Barcelona

Barcelona Magic Fontana

Atunci când am vizitat Barcelona (2009), a fost pentru prima dată când vedeam o fântână de asemenea dimensiuni, în care apa și lumina erau împletite fără a se ști dacă e aievea sau e magie. Până la sfârșitul sejurului, am fost convins că pe undeva prin apropiere, era ascuns Harry Potter cu bagheta sa magică ! Mai târziu am aflat că Potter avea bagheta ruptă în acea zi și că în realitate fântâna a fusese proiectată încă din anul 1929, atunci când Carles Buigas a folosit pentru prima dată apa în calitatea ei de conductor al luminii. După restaurarea din anul 1992, Magic Fontana a devenit principala atracție a Barcelonei și locul unde e aproape imposibil să găsești un spațiu liber dacă nu vii cu cel puțin 30 minute mai devreme.

9. Show Marina Bay – Singapore

Apă…laser…muzică…Singapore ! Cele patru ingrediente necesare pentru a face un spectacol reușit ! În fiecare seară show-ul de lângă Marina Bay Sands este proiectat deasupra lacului, iar câteva mii de spectatori ocupă din timp locurile pentru a avea o vizibilitate cât mai bună. Prima dată l-am vizionat de partea opusă, care era mult mai aerisită, dar care avea un mare dezavantaj: nu se auzea muzica ! Așa că în serile următoare am preferat să aud muzica la pachet cu coatele pe care le-am simțit din stânga și dreapta…

8. Symphony Lake Water Show-Kuala Lumpur, Malayezia

Petronas Towers – Kuala Lumpur

Este copia la o scară mai mică a mult mai celebre fântâni de lângă Burj Khalifa. Însă această este luminată în culori vii și mi-a părut să aibă un joc al apei mult mai frumos decât cel din Emirate, chiar dacă jeturile nu sunt aruncate la aceleași înălțimi.Cum nu am reușit să cumpăr bilete pentru a urca în turnurile Petronas, a rămas să privesc spectacolul de jos. …gratis ! :-)))

7. Simfonia luminilor – Hong Kong

Simfonia Luminilor – Singapore

Un spectacol de lumini și muzică care începe zilnic la ora 20 și care a fost recompensat de Guinness Book cu titlul de cel mai mare spectacol permanent de pe planetă. În el sunt angrenate nu mai puțin de 42 de clădiri zgârie-nori, a căror sincronizare luminoasă este fără cusur. Bineînțeles, atât timp cât nu este anunțat codul roșu de furtună sau ploi, căci în caz contrar spectacolul este anulat, chiar dacă se revine asupra prognozei. Partea bună e aceea că astfel de coduri se emit doar în cazuri serioase și nicidecum ca în unele țări balcanice în care sms-ul primit îți consumă bateria telefonului, chiar dacă în cele din urmă vor cădea doar câțiva litri de apă… Timp de 15 minute, în care mi-a înghețat mâna pe aparat (serile de iarna sunt reci și în H.K.). am filmat în mare parte cele 5 scene ce simbolizează cultura din H.K., exprimată prin laser,LED-uri sau simple lumini, alături de o muzica izvorâtă din boxele plasate pe promenadă. În timp ce noi ne promovam turismul cu un logo de 800.000 euro, H. K. își făcea reclamă, folosind ceea ce oamenii au mai de preț. Mintea !

6. Wings of time – Singapore

Wings of time – Singapore

E singurul spectacol de acest gen, pentru care trebuie să cumperi bilet în Singapore ! Dar merită ! Iar dacă nu-l achiziționezi cu câteva ore înainte, te vei mulțumi cu unul din locurile din lateralul tribunei. Proiecțiile de laser ce cad pe particulele de apă din aer, spun povestea lui Shahbaz, o pasăre preistorică care s-a trezit dintr-un somn lung de câteva milenii. În aventurile ce-i marchează drumul spre casă, este însoțită de noii săi prieteni, un băiat și o fată, care o vor însoți prin savana africană, pe drumul mătăsii sau la piramidele maya. Laserul,apa și focul m-au făcut să nu regret niciunul din cei 18 dolari singaporezi plătiți pe bilet. Mai ales că aventura celor trei se va termina cu bine !

5. Dubai Fountain

Proiectată de aceeași firmă (Wet Design) care a gândit-o și pe cea din fața Hotelului Belaggio din Las Vegas, fântâna Dubai este impresionantă în primul rând prin culoarea apei, care aduce cu albastrul cerului de vară. Jeturile de apă, ce dansează zilnic pe muzică arăbească sau internațională, ajung din când în când până la 73 m înălțime. Adică nici măcar 10% din înălțimea lui Burj Khalifa, cu care se învecinează ! Uneori pe timpul zilei, nu este difuzată muzica, semn că atunci se fac anumite probe, lucru care însă nu se întâmplă și după lăsarea întunericului. Scena pe care o prefer e ,,Sama Dubai”, un omagiu adus emirului din Dubai. Inaugurată în 2008, fântâna a costat nu mai puțin de 218 mil. $, semn că arabii știu că într-o zi petrolul se va termina și banii trebuie să vină și din altceva. Mi-aș fi dorit ca în timpul vizitei mele,să admir deopotrivă fântâna și spectacolul de Anul Nou(2015), însă pe acesta din urmă l-am văzut de la 300 m depărtare. Un incendiu izbucnit la Hotelul Address din vecinătate, a dus la evacuarea întregii zone și s-a luat deciziei de a fi anulat spectacolul. Noroc că un elicopter sosit la fața locului cu unul din conducătorii emiratului, a adus cu el vestea că The show must go on! Înțeleaptă decizie !

4. Crane dance – Singapore

Un spectacol care mi-a arătat că mai presus de tehnologia sofisticată din ziua de azi, cel mai de preț lucru este imaginația ! Două macarale, alături de apă, lumină și un computer, au creat cea mai frumoasă poveste (mecanizată) pe care mi-a fost dat să o văd ! Inspirată dintr-o poveste cu origini chinezești, acțiunea are ca personaje doi cocori metalici, care la un moment dat își ating din ciocurile. Ce urmează? Făcându-și loc printre fiarele din corpurile lor, începe să le crească o…inimă ! În cele din urmă se vor transforma total în doi cocori cu pene și ciocuri adevărate, care își vor lua zborul cu ajutorul aripilor de apă. Bineînțeles că totul este stilizat. Un spectacol,urmat de un foc de artificii, îl poți urmări gratuit în fiecare seară. Chiar nu mai au ce face singaporezii cu banii ?! :-)))

3. El circuito magico del agua – Lima,Peru

În comparație cu toate fântânile pe pe care le-am văzut până acum, acestea m-au impresionat cel mai mult. O țară care nu se poate lăuda cu un nivel de trai foarte ridicat, a reușit performanța de a construi cel mai mare complex de fântâni din lume. Și cel mai frumos, după părerea mea! Nu degeaba Guinness Book le-a catalogat ca fiind cele mai mari din lume. Circuitul conține 12 fântâni ce au caracteristici diferite, unele fiind destinate copiilor, altele interacțiunii (tunelul prin care treci, labirintul), iar unele fiind concepute doar pentru a fi admirate. Perla de pe coroană e Fuentes de la fantasia, care prezintă cele mai importante valorile culturale ale țării, într-un spectacol de lasere proiectat pe vapori de apă. Din coloana sonoră nu poate lipsi inegalabilul ,,El condor pasa”! După finalul ce a smuls ropote de aplauze, așteptam cu nerăbdare să treacă timpul până la următorul spectacol. Trebuia revăzut! Născut pe fondul unui scandal legat de costurile ridicate, complexul le-a închis gura cârcotașilor prin prețul modic al biletelor (4 soles= euro) și prin virarea primelor fonduri strânse în scopul renovării teatrului municipal. Interesant e și faptul că cel mai înalt jet de apă, urcă mai sus cu 7 m decât cel din Dubai, adică la 80 m. Dacă nici după vizitarea acestui obiectiv nu iubești Peru, înseamnă că ai o problemă cu…apa ! :-))) !Lima (II) – Magie din apă și lumină !

2. International Ice and Snow Sculpture Festival – Harbin, China.

Din câte cunosc, e singura minune pe care a reușit să o facă iarna pe Pământ! Nu singură, ci împreuna cu chinezii ! Cu cine altcineva ar fi putut să construiască o lume de basm, din mai nimic ?! Iarna și râul Songhua, le-au pus la dispoziție, ceea ce aveau ele mai de preț : frigul și apa. Chinezii au completat cu ce știu ei să facă ei mai bine, adică să muncească! Din albia râului, au decupat blocuri de gheață pe care apoi le-au așezat apoi unul peste altul, adăugându-le la final și ceva culoare… E adevarat că au trișat un pic, pentru că în prealabil au tratat gheața cu apă ironizată, pentru ca aceasta să devină translucidă și să conducă lumina. Dar cum nu se face testul antidoping, complexul clădirilor din gheață rămâne cu medalia de argint! Însă cesta are și el un defect: se topește odată cu venirea primăverii ! Harbin, feeria gheții !

1.Supertree Grove – Singapore

Supertree Grove – Singapore

E o ,,pădure” formată din 12 copaci artificiali cu înălțimi cuprinse între 25-50m, pe a căror trunchiuri cresc tot felul de plante agățătoare. Copacii au fost proiectați astfel încât să poată colecta apa de ploaie și să absoarbă energia solară. Pe cea din urmă o folosește mai târziu în jocul de lumini. Dar pădurea, te uimește în special atunci când vine noaptea,atunci când începe spectacolul de muzică și lumină ! Unde în altă parte decât în Singapore, s-ar fi putut fi ridica o astfel de pădure fermecată? O țară care în doar 20 de ani, a urcat din rândul țărilor din lumea a 3-a, în rândul celor puternic dezvoltate ! Datorită ineditului și frumuseții, din care ar trebui să se inspire până și basmele, am decis ca numai după un an să revin aici. A doua oară a fost un pic altfel pentru că, muzica de pe coloana sonoră era dată de vocea lui Pavarotti și pentru că am reușit (cu greu) să prind un bilet pentru spectacolul văzut de pe pasarela suspendată. Dar parcă tot mai frumos a fost cu show-ul văzut atunci când eram cu picioarele pe pământ !

https://turisminternational.com/2021/12/19/cele-mai-frumoase-muzee-ale-politie-pe-care-le-am-vizitat/

https://turisminternational.com/2021/05/02/10-dintre-cele-mai-frumoase-catedralele-pe-care-le-am-vizitat/

https://turisminternational.com/2021/01/13/12-dintre-cele-mai-frumoase-mall-uri-pe-care-le-am-vizitat/

https://turisminternational.com/2021/01/01/10-dintre-cele-mai-frumose-plaje-din-lume-vazute-de-mine/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!