13 iunie 2024

Top 5 al celor mai frumoase biblioteci pe care le-am vizitat

În călătoriilor pe care le-am efectuat de-a lungul timpului, am poposit și în câteva biblioteci, pentru a vedea frumusețea creată în jurul cărților. Unele clasice, cu lumină puțină de parcă ar dăuna coperților roase de timp, iar altele moderne, cu lumină cât mai multă, cu wifi-ul gata pregătit pentru cei care se plictisesc de lecturat. Deși am fost în Dublin, din păcate nu am reușit să văd Trinity College, a cărui biblioteca domină în mare parte topurile întocmite de instituții de prestigiu și pe care, probabil că aș fi plasat-o și eu în fruntea listei mele. Nu departe de ea ar fi fost și Biblioteca Starfield, din Coreea de Sud. Asta dacă aș fi vizitat Coreea de Sud… Așa că, din amestecul clădirilor tradiționale cu cele moderne, mi-a rezultat următoare ordine:

5. Biblioteca Națională – Kuala Lumpur, Malayezia.

Am selectat-o datorită aspectului deosebit pe care îl are la exterior și nicidecum pentru un design interior prin care ar fi ieșit în evidență față de alte lăcașuri de lectură. O clădire parcă atipică pentru o bibliotecă, care mai degrabă îmi pare că seamănă cu un hotel din Poiana Brașov, după o ninsoare nehotărâtă. În timp ce forma ciudată, este aidoma unei pălării tradiționale ce simbolizează mândria intelectuală, desenele de pe acoperiș încearcă să reproducă un model de cusătură manuală de pe pânzele tradiționale. Comoara cea mai de preț, e dată de manuscrisele malaieziene situate la ultimul etaj, care nu ar fi accesibile oricui, din cele înțelese de mine. Dacă nu dorești să te deplasezi până la instituție, poți să stai comod în fotoliu de acasă, de unde prin intermediul internetului poți lectura cea mai mare parte din cărți.

4. Biblioteca din Singapore

În anul 2005, singaporezii au inaugurat noua clădire, formată din două corpuri, sub acoperișul căreia au unit două biblioteci. Unul sub care se ascund nu mai puțin de…16 etaje! Plus alte 3 la subsol! Asta da bibliotecă! Trei lifturi sau scările rulante te duc la ce etaj dorești pentru a face lectură, sau ca să te recreezi într-una din cele două grădini (la etajele 5 și 10). Ori dacă te ia somnul, dai o fugă la parter unde poți să bei o cafea și să faci rezumatul celor citite. În timp ce Biblioteca publică centrală este situată la subsolul 1, Biblioteca de referință Lee Kong Chianse se află între etajele 7-13. Aceasta din urmă, îi poartă numele omului de afaceri care a donat 60 mi. $, în beneficiul ei. Aș fi vrut să urc și la etajele 12-13, pentru a vedea în ce constă o colecție de materiale rare, însă cum nu aveam permis pentru așa ceva, a trebuit să mă mulțumesc cu zona destinată copiilor. :-))) Cu ocazia vizitei am aflat că la fața locului, ai acces cam la tot ce înseamna tehnologie modernă: wifi, fax, telefon, e-mail, etc. Dar nu poți să faci un singur lucru : să împrumuți cărțile la domiciliu. Dacă vrei să citești, o faci acolo !

3. Biblioteca din Guanghzou – China

O bibliotecă care ar poate fi înscrisă cu ușurință în cartea recordurilor, prin cifrele pe care le deține : 4.000 de locuri, 500 de calculatoare, 1.100 de scaune din piele, câte două prize la fiecare masă și 10.000 de vizitatori pe zi!!! Oare câte biblioteci din lume se pot mândri cu asemenea performanțe?! E adevărat că Guangzhou are o populație de 13 milioane de locuitori, dar parcă nici 10.000 de vizitatori nu e o cifră oarecare. Dacă nu ai plăcerea să te deplasezi pentru a returna o carte, nu-i nimic, apelezi la serviciul special constituit pentru așa ceva și totul s-a rezolvat. Chiar după ce am trecut de poarta de intrare, unde am fost scanat ca la aeroport, mi-am dat seama că am pătruns într-o altă lume a cărților, decât cea cu care fusesem eu obișnuit. Un atrium imens, ce taie în două cele 9 etaje, îmi dădea impresia că am pătruns întru-un mall modern, deservit de lifturi cu pereți din sticlă transparentă, scări rulante, restaurant (etajul 9) și spațiu de expoziție. Copiilor le-a fost creată o lume doar a lor, ce se întinde pe 3 etaje, semn că autoritățile se gândesc deja la viitorul metropolei… Interesant e faptul că prima bibliotecă din oraș (1933), a fost ridicată cu fonduri colectate de emisari trimiși în comunitățile chinezești din Canada, S.U.A., Mexic și Cuba. O idee strălucită și o diaspora pe măsură ! În cazul în care te-ai încins prea tare de la citit, te poți răcori cu apă pusă la dispoziție gratuit ! China comunistă ! :-)))

2. Bibilioteca John Rylands – Manchester, Marea Britanie.

Odată ajuns în Manchester, mi-am dorit să vizitez această minunată bibliotecă, cu aer de biserică medievală, ce a fost creată de Augustina Rylands, în memoria soțului său. După ce a strâns o colecție impresionantă de cărți, ea a cumpărat actualul loc și apoi a negociat cu vecinii ce înălțime poate avea noua clădire. Odată ce am pătruns în interior, printr-o aripă modernă ce nu se potrivește deloc cu restul construcției, m-am dus la etajul 1, unde sub galeriile boltite sunt adăpostite adevărate comori. Aici se găsește una din cele 49 de copii după Biblia lui Gutenberg (1455) care mai există azi (originalul e în SUA) și care e evaluată la 25 mil.$. Aceasta are două rânduri în plus (42) față de original (40), pentru că se făcea economie la hârtia importată din Italia. Decorațiunile lucrate manual, diferă de la o copie la alta, în funcție de cât era dispus să plătească cumpărătorul. Tot aici se găsește un Fragment din Evanghelia după Sf.Ioan,ce a fost cumpărat din Egipt, și anume cel în care Isus răspunde afirmativ la întrebarea lui Pilat dacă El este împăratul iudeilor. La următoarele etaje, se află mai multe camere de lectură, catalogate ca fiind printre cele mai frumoase din lume.

  1. Biblioteca Regală Portugheză – Rio de Janeiro , Brazilia

Aflată într-o clădire a cărei fațadă iese în evidență față de cele din jur, dar care nu lasă să se întrevadă frumusețea din interior, biblioteca portugheză te lasă cu gura căscată imediat ce ai pășit înăuntru. Cărțile, așezate ordonat pe mai multe rânduri, sunt asemenea unui un tapet de mari dimensiuni ce acoperă pereții în întregime. Senzația pe care o încerci este una de liniște și plăcere totodată, motiv pentru care nu îți mai vine să pleci. Sau cel puțin, așa am simțit eu …

Într-un clasament făcut de revista Time, această bibliotecă a fost clasată pe locul 4, ceea ce înseamnă că nu pot fi prea departe de adevăr atunci când spun că e cea mai frumoasă dintre cele văzute de mine. Inițial, biblioteca înființată de 43 de refugiați politici portughezi, a funcționat într-o altă clădire, care nu mai era suficient de mare pentru a găzdui noul fond de carte. Piatra de temelie a actualei clădiri a fost pusă de regele Pedro II. în timp ce fiica sa, prințesa Isabella, a inaugurat-o. O afacere în familie ! Fațada a fost realizată la Lisabona, fiind inspirată după o mânăstire de acolo și apoi transportată cu vaporul la Rio.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!