1 martie 2024

Cele mai urâte avioane din lume

Nok-Air-Boeing avion haios

Nok-Air-Boeing avion haios

9. MCDONNELL XF-85 GOBLINS.U.A.

XF-85 Goblin a fost conceput în anii ”40 pentru a fi transportat în interiorul bombardierului B-36, de unde urma să fie lansat și totodată recuperat în timpului zborului, urmănd a-i asigura acestuia ,,garda de corp”. Un avion fără tren de aterizare, ce decola și ateriza în,,burta” bombardierului cu ajutorul unui sistem destul de complicat care însă nu a funcționat niciodată, Au fost construite două prototipuri, care au efectuat 5 zboruri de încercare, toate cu aterizarea eșuată datorită turbulențelor create de nava mama. Cele două avioane de 4, 5 m lungime sunt în prezent piese de muzeu, iar proiectul a fost abandonat.

8.Duck CURTISS-GOUPIL- Franța

Proiectat de francezul Alexandre Goupil în 1883, Duck nu a fost construit și zburat până când Glenn Curtiss nu a găsit planurile și a pus la punct ceea ce astăzi s-ar numi o replică.  (Muzeul Glenn H. Curtiss, Hammondsport, NY)

Proiectat de francezul A. Goupil în 1883, Duck nu a fost construit și nu a zburat până când Glenn Curtiss nu a găsit planurile și a pus la punct, ceea ce astăzi s-ar numi o replică.  Curtiss a fost dat în judecată de frații Wright, care au susținut că le-ar fi furat un brevet, dar intrarea SUA în primul război mondial, i-a obligat pe frați să elibereze brevetul tuturor producătorilor de avioane.

7. PL-11 AirtruckNoua Zeelaandă și Australia

Pilotul pistolului de recoltare PL-11 Airtruck a fost amplasat deasupra motorului și a buncărului pentru produse chimice, iar bibanul i-a oferit o vedere superbă pentru manevrarea la nivel scăzut.  (Arhive HistoryNet)

Deși arată extrem de prost, PL-11 Airtruck a fost un avion de succes, ce a fost apreciat de piloții care l-au pilotat, cu excepția primelor două exemplare, care… s-au prăbușit ! Australienii de la Transavia au cumpărat patentul și au construit alte 118 aeronave, unele din ele fiind utilizate și azi în domeniul agricol.

6. CANADIAN VICKERS VELOSCanada

Canadianul Vickers Velos a fost proiectat în esență de către Departamentul Apărării Naționale al Canadei, reamintind una dintre maximele „o cămilă este un cal proiectat de un comitet”.  (Arhive HistoryNet)

Vickers Velos a fost proiectat de către Armata Canadiană, reamintind una dintre maximele „o cămilă este un cal proiectat de un comitet”.  Acesta a fost cel mai rău avion construit vreodată în Canada, ce seamănă mai degrabă cu un troleibuz zburător, deși a fost conceput pentru sondaj foto. În ciuda raportului pilotului de testare, potrivit căruia acest avion era nepotrivit pentru orice operațiune, el a zburat timp de un an înainte de a se scufunda la acostare, în timpul unei furtuni.

5. Breguet 763 Deux-Ponts

Poate că a fost urât, dar Breguet 763 Deux-Ponts a fost un avion excelent, care zbura pentru Air France, Armée de l'Air francez și câțiva operatori mai mici din 1952 până în 1971. (Amabilitatea lui Peter Seeman)

Acest avion urât, produs doar în 20 de exemplare, a funcționat în serviciul Air France între anii 1950-1970. Aeronava cu două punți, făcea curse regulate, ce aveau ca destinații orașele de pe țărmul Mediteranei. În anul 1958 un avion a zburat 40.000 km, cu escale în SUA și America de Sud cu scopul de a obține comenzi de producție, însă nu a fost semnat mici măcar un singur contract.

4. Westland – Hill Pterodactyl Mark V – Marea Britanie

Alimentat de un Rolls-Royce V-12, Pterodactyl Mark V ar putea ajunge la 190 mph.  (Arhive HistoryNet)

Pterodactil a fost numele dat unei serii de modele experimentale de avioane fără coadă dezvoltate la începutul anilor 1930 de către căpitanul GTR Hill, Acesta a conceput modelul Pterodactyl în încercarea de a obține o aeronavă mai sigură, pentru că mulți piloți își pierdeau viața în accidente. Chiar și când se blocau, pterodactilii rămâneau controlabili, datorită formei pe care o aveau.

3. General Aircraft Fleet ShadowerMarea Britanie

General Aircraft Fleet Shadower, un avion de patrulare britanic cu rază lungă de acțiune, a fost conceput pentru a naviga fără zgomot și, astfel, nedetectat noaptea.  (Arhive HistoryNet)

General Aircraft Fleet Shadower a fost un avion de patrulare britanic cu rază lungă de acțiune, conceput pentru a naviga fără zgomot, dar care nu a trecut de faza de prototip. Acesta a fost conceput pentru a fi nedetectabil noaptea și a identifica submarinele care încercau să iasă din porturile baltice germane. A fost construit doar un singur avion, însă alte câteva mii făcute din cartoane, au fost plasate pe câmpuri pentru a păcăli avioanele germane venite în spionaj

2. KALININ K-7U.R.S.S.

Monstrul cu șapte motoare al lui Konstantin Kalinin a atins noi înălțimi ale excesului de locomotivă zburătoare. Au existat fotografii clasice care aratău membrii echipajului plimbându-se pe fuzelajul acestui avion, în timpul zborului ! Este greu de presupus pe cine intenționau sovieticii să bombardeze cu K-7, dar poate că un avion cu o anvergură aripilor mai mare decât un B-52 și-ar fi speriat pur și simplu țintele.

1. McDonnell XF-85 GoblinPolonia

Acesta este singurul avion din lume care a fost construit în mod exclusiv pentru a servi lucrărilor agricole, fiind produs în Polonia, la solicitarea Uniunii Sovietice. Deoarece producea un zgomot prea puternic față de volumul său, a primit porecla de Belphegor, un demon mitologic zgomotos. Când a fost testat de un personal instruit, acesta și-a îndeplinit cu brio misiunea, dar s-a dovedit a fi ineficient atunci când a trecut pe mâinile fermierilor. Pentru că costul de producție era foarte ridicat, au fost construite doar 175 de astfel de avioane. Acest avion e cel mai urât din toate care au fost produse vreodată,

2 thoughts on “Cele mai urâte avioane din lume

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!