Mâncăruri greu de înghițit

În decursul călătoriilor pe care le-am efectuat, am mâncat în restaurante mai mult sau mai puțin cunoscute, dar și la ,,colț de stradă” unde bucătari fără renume, îți serveau preparate al căror gust rămânea salvat în memoria papilelor gustative. De regulă, nu postez ceea ce urmează să-mi potolească foamea, cu excepția unor ,,bucate alese”, care ies în evidență prin faptul că nu sunt ușor de înghițit dacă ții ochii deschiși. Căutând prin arhiva personală, am găsit câteva feluri de mâncare care își pot face loc alături de o ciorbă de burtă românească:
- Insecte și șerpi – Siam Reip, Cambodgia și Bangkok, Thailanda


Dacă la început ai nevoie de o doză de curaj pentru a privi viermii aruncați în uleiul încins (unde vor deveni crocanți), pentru a-i mânca ai nevoie de o altă doză… de data asta de bere. Sau chiar de două, dacă porția de viermi, lăcuste, greieri și alte insecte este ceva mai mare și orice înghițitură trebuie ajutată să alunece pe gât.Gustul lor este deturnat prin folosirea a cât mai multor mirodenii, care să le facă mai ușor ingerabile.Am consumat cam tot ce apare în poze , cu excepția scorpionilor și a tarantulelor. Veninul pe care acestea îl puteau poseda, era contraindicat berii…:-)))
2.Melci – Rabat, Maroc

Dacă colinzi medina din Rabat, vei întâlni la tot pasul grupuri de bărbați care stau de vorbă la un… castron cu melci ! E adevărat că sorb și dintr-unul cu supă, ca să se ducă melcii mai ușor pe gât. Sau ca să le fie vorba mai lungă! Am încercat și eu aceste lucruri, mai puțin partea cu dialogul. O rețetă interesantă am întâlnit și în Kuala Lumpur, unde melcii erau serviți împreună cu un sos numai bun să le lingi cochiliile…:-)))
3. Mațe de oaie ,,Kokoreci” – Istanbul,Turcia

Pentru cei care au vizitat Istanbulul, este imposibil să nu-și aducă aminte că la un moment dat au trecut pe lângă niște cuptoare stradale în care se prepara ceva asemeni pozei de mai sus. Mațele de oaie, strâns înfășurate pe rotisor, sunt lăsate o vreme la foc de cărbune, după care sunt tocate mărunt și servite cu ardei verde și alte legume. Mi s-a părut a fi o mâncare foarte gustoasă, motiv pentru care am repetat experiența…
4. Pui de găină de abia ieșit din ou – Shanghai, China

Citisem despre acest fel de mâncare, pe care restaurantele din Shanghai în aveau în meniu și m-am decis să-l încerc. Un pui ,,bătrân” doar de câteva zile nu a avut cum să-mi potolească foamea, ci mai mult mi-a dat de furcă în a-i separa carnea de oase. Pentru că am efectuat-o cu oarecare stângăcie, operațiune a stârnit câteva zâmbete pe sub mustața ospătarului. Noroc că în meniu mai erau trecute și alte feluri de mâncare…
5. Stridii – Guangzhou, China

În multe din locurile prin care am trecut, am înghițit cu plăcere acest tip de fructe de mare, dar parcă nicăieri nu au fost la fel de gustoase ca în orașul în prin care englezii au introdus opiumul în China! Probabil că o fi fost de vină și sosul de usturoi chinezesc… Dacă cu alte ocazii, era musai să folosesc și lămâie pentru a putea înghiți conținutul, de data aceasta nu mai era cazul. Același sos, a dat un gust aparte și celorlalte bucate consumate. Și din câte îmi aduc aminte, parcă și berii ! :-)))
6. Carne de cămilă – Dubai, Emiratele Arabe Unite și Rabat, Maroc

Nu sunt sigur care a fost cauza morții cămilei din care mi-a fost făcută friptura. dar e posibil să fi fost animalul de companie al șeicului care a înființat emiratul Dubai. Altfel nu-mi explic de ce era atât de tare carnea din farfuria mea. Însă era cert că shake-ul din lapte de cămilă, pe care l-am băut, nu era rudă de gradul I cu friptura. Abia în Maroc aveam să simt gustul unei cămile care, a înțeles ce înseamnă să se sacrifice la o vârstă fragedă pentru a satisface gurmanzii ! :-)))
7. Carne de crocodil – Siam Reap, Cambodgia

În orașul de lângă templele Angkor, sunt mai multe crescătorii de crocodili, unele dintre ele putând fi vizitate de turiști. Crocodilii care nu sunt cuminți, își donează pielea pentru valize și cizme, iar carnea le este gătită în câteva restaurante. În ziua și la ora stabilită în rezervarea făcută pe net, mestecam burger-ul cu carne de crocodil, în timp ce două fete cântau într-o limbă pe care nu o înțelegeam, dar am dedus că era în pomenirea celui din farfuria mea. Am vărsat o lacrimă și un pic de bere (în pahar), după care am respectat planul inițial : să-l mănânc pe crocodil !
8. Porcusorul de Guineea – Cusco Peru

Unul dintre cele mai blânde animale de companie din Europa, este crescut în America de Sud, doar pentru a fi sacrificat. Jndiferent dacă este perioada Crăciunului sau nu, peruanii au păstrat ceva din obiceiurile incașilor în ceea ce privește sacrificarea! Porcușorul meu cu pielea crocantă și cu un ardei în gură a fost suficient pentru masa de seară a unei persoane care nu pune prea mare preț pe cantitate…
Incredibil…ce gust aveau ????🙈🙈😱
Cum ai reusit sa treci peste sentimentul de scârbă 🤢..!
Nu sunt foarte greu înghițit pentru deoarece comerciantți își vând marfa după ce o amestecă cu tot felul de mirodenii, care ascund ,,savoarea” inițială .
E greu de zis, pentru că foloseau foarte multe mirodenii.