29 septembrie 2023

COD IATA: 3 LITERE PENTRU A NU VĂ PIERDE AVIONUL

steag

BCN, CDG, VIE, LGW ….  Acestea sunt coduri IATA , cele trei litere care identifică fiecare aeroport din lume.

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) , care cuprinde peste 200 de companii aeriene din 126 de țări, este organizația responsabilă cu atribuirea acestor coduri. Ca o modalitate de identificare a oricărui aeroport, codurile sunt folosite pe biletele de îmbarcare și pe etichetele plasate pe bagaje.

Utilizarea acestui sistem de codare datează din anii 1940, iar toate aeroporturile au un cod desemnat. Deoarece numărul de combinații posibile de trei litere este finit și lumea are peste 20.000 de aeroporturi, mai mult de 300 de aeroporturi au trebuit să repete un cod IATA.

Cum se formează? Există mai multe reguli pentru atribuirea acestor coduri:

  • se iau primele trei litere ale numelui orașului în care se află aeroportul MAD (Madrid), AMS (Amsterdam), LIS (Lisabona) și DUB (Dublin).
  • se iau trei litere în aceeași ordine în care apar în nume, dar nu neapărat una după alta, BIO (Bilbao), TLV (Tel Aviv), MLA (Malta) și PRG (Praga).
  • Uneori,face trimitere la numele aeroportului si nu la oraș (FCO: Roma Fiumicino și LHR: Londra-Heathrow), la numele orașului, dar cu format diferit (XRY: Jerez, de la numele engleză sherry , insula unde se află aeroportul (FUE: Fuerteventura).
  • se iau două litere din numele orașului și apoi o a treia literă aleatorie , cum ar fi SVQ (Sevilla), AGP (Málaga), BHX (Birmingham) și RIX ( Riga).

1 thought on “COD IATA: 3 LITERE PENTRU A NU VĂ PIERDE AVIONUL

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: