Turnuri de poveste
În țările pe care le-am vizitat, am întâlnit mulți zgârie-nori, care de care mai înalți sau cu forme ciudate, care să-mi incite atenția. În timp ce pe unele dintre ele am reușit să le vizitez și să rămân încântat de aspectul interior și exterior, pe altele le-am admirat doar pe dinafara. Mai jos voi prezenta câteva turnuri care m-au impresionat în mod deosebit, fiecare dintre ele avându-și propria-i poveste. Pe lângă acestea ar putea intra foarte ușor și multe altele, dar m-am gândit că lista ar fi prea stufoasă…
7. Torre Glories – Barcelona, Spania 144 m , cost 130 milioane de euro , arhitect Jean Nouvel (Franța).
- Turnul din capitala catalană nu impresionează prin înălțime (fiind doar a 3-a din oraș) ci prin design-ul său, care devine special după lăsarea întunericului când se aprind cele 4.500 de LED-uri roș-albastre. Clădirea poreclită de localnici ,,supozitorul ” a fost inspirată după unul din vârfurile muntelui Montserrat, aflat nu departe de Barcelona. Structura principală este ,,învelită” la exterior de 60.000 de plăci de sticlă, a căror deschidere e reglată de senzorii de temperatură, creându-se astfel o ventilație ce răcește clădirea și reduce consumul de energie electrică necesar aerului condiționat. Mi-aș fi dorit să vizitez platforma situată la ultimul etaj, însă în anul 2009, nu era permis accesul turiștilor în clădire. Probabil că din aceeași cauză, s-a cățărat în două rânduri pe clădire Omul păianjen.
6. Marina Bay Sand – Singapore 200 m înălțime, cost 6,8 miliarde dolari, arhitect Moshe Safdie (Canada).
- Un complex unic în lume, inaugurat în 2010, care a impresionat atât prin forma nemaiîntâlnită cât și prin costul cel mai ridicat din lume la acea dată. Se pare că arhitectului i-ar fi venit ideea atunci când a strâns în mână mai multe cărți de joc. Nu e deloc întâmplătoare legătura cu jocul de noroc, întrucât el fusese angajat de una din cele mai mari companii de profil din lume cu sediul din Las Vegas. La 200 m deasupra solului se află cea mai mare platformă accesibilă publicului, cu o lungime de 340 m care unește cele 3 turnuri. Pentru cei care locuiesc în hotel, este accesibilă piscina dintre palmierii de pe acoperiș. Eu neavând cazare în hotel, nu am avut nevoit să am costumul de baie atunci când mi-am cumpărat biletul pentru partea de platformă accesibilă doar vizitatorilor. În schimb, fiind turist străin, am putut intra gratis în cazinou în timp ce singaporezii plăteau o taxă de 100$…Dacă ai câștigat bani, atunci poți merge în mall de la baza turnurilor, unde te poți plimba și cu barca între două cumpărături…
5.Turnurile Petronas – Kuala Lumpur, Malayesia. -451,9 m, cost 1,6 miliarde $, arhitect Cesar Pelli (Argentina)
- Timp de 6 ani au deținut recordul de a fi cele mai înalte clădiri din lume, fiind detronate în 2004 de Taipei 101. Cele mai mari probleme au fost întâmpinate la fundație, atunci când s-a constatat că unul din turnuri ar urma să fie așezat pe calcar. Urmarea? Amplasamentul a fost mutat cu 61 m, iar pilonii au fost înfipți în pământ până la o 104 m adâncime ! Cele două turnuri au fost ridicate în cadrul unei ,,competiții” de companiile Hazama și Samsung, prima fiind declarată câștigătoare, după ce la turnul ridicat de sud-coreeni a apărut o înclinație ce a trebuit corectată. În timp ce turnul 2 este închiriat, turnul 1 este ocupat de compania petrolieră Petronas, care sponsorizează studenții ce se angajează să lucreze pentru ea dublu anilor de care au beneficiat . Pentru că nu am rezervat din timp bilet online, am rămas să privesc turnurile doar de jos în sus, deși am stat 4 zile în capitala malayesiană…Alain Robert -,,Omul păianjen”, probabil că a pățit și el același lucru, din moment ce în 3 rânduri l-a escaladat cu mâinile goale,încercând să ajungă în vârf. Abia ultima dată a reușit să fenteze forțele de ordine și să ajungă până sus…
4.Pearl Oriental Tower – Shanghai, China -468 m înălțime, Jia Huan Cheng, Zhang Xiulin, Lin Be (China)
Turnul are forma unui instrument chinezesc , al cărui sunet aduce cu căderea unor perle pe o placa de jad…..de aici ii vine numele turnului . Filosofia chineză izvorâtă dintr-un poem din timpul dinastatiei Tang . Are 3 punți de observație, doua din ele practic nu prezintă mare interes pentru vizitatori Abia puntea de la 350 m îti taie un pic răsuflarea pentru că este în exteriorul turnului și este din…sticlă . Ai inimă tare , mergi cu pieptul înainte, ai inima slabă mergi de-a bușilea !!! :-)))
3.Shanghai Tower – Shanghai, China. – 632 m, cost 2.4 miliarde dolari, arhitecți Marshall Strabala ( SUA) și Jun Xia (China)
Am ajuns la baza celei de-a doua clădiri ca înălțime din lume, după ce se înserase, pentru că doream să văd cel mai mare oraș al Chinei de sus, atunci când se aprindeau luminile. La casa de bilete, mi s-a zis că sunt nori și că nu e cea mai bună priveliște. Am insistat să urc, iar casiera ridicând din umeri, mi-a vândut biletul, cerându-mi doar 50% din valoarea acestuia. Mirat, o întreb dacă nu cumva a greșit… Îmi răspunde că prețul e mai mic cu 50% datorită vizibilității reduse! Doar nu era să mă cert cu ea !!! Am plătit, am urcat și am văzut până departe… Norii dispăruseră ! China asta comunistă ! :-)) Turnul e răsucit cu un grad la fiecare etaj și ajunge ca la final să aibă o răsucire de 120 grade față de bază. Are această formă pentru a compensa efectului vântului. Shaghai Tower deține recordul cele mai înalte punți de observație din lume-562 m, depășind recordul lui Burj Khalifa și este pe locul 2 în lume în ce privește viteza cu care urcă lifturile (locul 1 CTF Center Guangzhou).
2. Burj Khalifa – Dubai, Emiratele Arabe Unite – 829 m înălțime , cost 1,5 miliarde $ , arhitect Adrian Smith (SUA)
Inițial, turnul ridicat de Samsung, trebuia să se numească Burj Dubai, însă la inaugurare, denumirea i-a fost schimbată după numele emirul de Abu Dhabi, cel care în timpului crizei le-a împrumutat banii necesari finalizării construcției. Datorită condițiilor climatice, a fost creat un beton special care amestecat cu gheața, a fost turnat doar noaptea. Este puțin știut faptul că turnul a fost ridicat de muncitori asiatici, plătiți extrem de prost (cca. 3 $/zi),aceștia făcând o revoltă și provocând mari pagube, atunci când bus-ul ce urma să-i ia de la muncă, a întârziat mai multe ore. Atunci când am vizitat Dubaiul. am fost inspirat să cumpăr bilet online pentru a vizita turnul. La fața locului erau epuizat stocul pentru toată săptămâna ce urma. După ce am stat o oră la coadă la lift, am ajuns la puntea de observație de la 452 m, cu puțin timp înainte de a apune soarele, așa că am avut norocul să văd o părticică din Dubai, atât ziua cât și noaptea..
- Canton Tower – Guangzhou,China. – -610 m înălțime, cost 450 mil $, arhitecți soții Hemel Mark și Barbara Kurt (Olanda)
Nu este cel mai înalt din câte am văzut,însa cu siguranța este cel care m-a impresionat cel mai mult ! Cu o formă nemaiîntâlnita, inspirată după talia perfectă a unei tinere gheișe Kiao Mon, este pus în valoare mai ales după căderea nopții când este luminat feeric în diferite nuanțe. Acoperișul clădirii aflat la 462 m, este completat de o antenă de 152 m. Acesta nu este partea finală a unei vizitei ce inclusese până atunci cinema 3 D, grădină, loc de joacă, restaurante, punte de sticlă în exterior,etc . Pe acoperiș abia începe nebunia! E parcul de distracție aflat la cea mai mare înălțime din lume. Unul care a fost adus la limita imposibilului. Mai multe capsule din sticlă circulă pe o șină montată dincolo de marginea exterioară a turnului, din care poți privi orașul de la înălțime. Dacă nu te-ai săturat de mersul pe marginea prăpastiei, atunci te urci în Sky Drop, care are mai multe scaune care te urcă încet până la 30m pe antenă, apoi de coboară de nu te…vezi . Nici nu ai timp să clipești. Totul e să stai bine cu inima ! :-))