20 septembrie 2024

Cele mai interesante 10 piete din lume, văzute de mine

Odată ajuns într-un oraș nou, am încercat să-mi fac timp să vizitez cele mai vibrante locații ale oricărei urbe : piețele! Acele locurile unde agomerația e maximă, iar produsele expuse reprezintă cu adevărat specificul zonei respective. De regulă, cu cât mă îndepărtam de zona centrală, cu atât îmi păreau că sunt mai mulți localnici și mai puțin turiști. Ceea ce le dădea un aer mai autentic ! Cele mai interesante piețe, le-am întâlnit pe tărâmul asiatic, motiv pentru care ele ocupă un spațiu mai mare în prezentarea mea.

10. Piața San Pedro – Cusco, Peru.

Deși m-am plimbat timp de vreo două ore prin atipica piață din vechea capitală a incașilor, nu am reușit să aflu de ce vânzătoarele stau cocoțate pe tarabe alături de produse.Așa că am tras singur concluzia că au fost pedepsite, după ce au fost prinse mâncând pe ascuns din fructele expuse spre vânzare ! 🙂 A doua jumătate a pieței este ocupată de restaurante micuțe, îngrămădite unul în altul, a căror mâncarea preparată la vedere e servită pe tejgheau ce ține loc de mese…

9. Marele Bazar – Istanbul, Turcia.

Ce reprezintă Marele Bazar, dincolo de negocierile zilnice pentru obținerea unui preț mai bun la aur sau la textile ? Un ,,mall” căruia i-au fost încorporate de-a lungul timpului noi structuri, până când a ajuns ceea ce vedem astăzi. Un bazar care în istoria lui a fost deschis doar o singură dată pe timp de noapte și anume atunci când a fost sărbătorită cucerirea Egiptului, ocazie cu care sultanul a străbătut aleile călare un cal alb. Un loc în care infracțiunile aproape că nu au existat, cu excepția unui furt a 30.000 de monede de aur, a cărui autor a fost prins și executat, după ce au au fost torturate mai multe persoane.

8. Mercado de Mariscos – Ciudad de Panama

E principala piață de pește din capitala panameză, una care îți încântă ochiul prin varietate și calitatea produselor scoase din apa mării. Adevărate show-uri de îndemânare sunt oferite de niște maeștri ,,cuțitari”, care se întrec în a curăță peștii, cu o ușurință de parcă ar înlătură coaja de pe niște mere. Dacă dorești, poți cumpăra un pește, care apoi îți poate fi gătit (contra cost, desigur) în restaurantul situat la etaj ! Panama (II) – Orașul văzut de sus

7. La Boqueria – Barcelona, Spania.

Piața din inima capitalei catalane, situată pe La Rambla, este cu siguranță una din dintre cele mai scumpe dintre cele întâlnite de mine. Lucrul ăsta se datorează cu siguranță și porcilor ce colindă ca niște haiduci prin pădurile spaniole, hrăniți doar cu ghindă și care apoi își ,,donează” carnea, pentru a fi obținut jamón ibérico  de belotta, unul dintre cele mai gustoase jambonuri servite de mine. Dacă te plimbi prin piață fără a gusta din carnea uscată în sare, a cărei rețetă datează dinainte de a fi inventată refrigerare, atunci degeaba ai călcat în La Boqueria …

La Boqueria – Barcelona

6. Mercato Central – Florența, Italia.

Aflată într-o clădire care nu impresionează pe dinafară, ea își arată adevărata valoare abia după ce ajungi la etaj și dai cu ochii de restaurantele ce par desprinse dintr-o revistă cu stele Michelin ! Datorită ofertelor arătoase, cu greu m-am hotărât la care dintre ele să iau loc. La fel de adevărat e că nici prețurile afișate nu sunt unele foarte joase. În schimb, dincolo de un geam de sticlă, ai ocazia să vezi pe viu un concurs de master chief, în care niște cerberi ai bucătărie se plimbă printre concurenți, de parcă ar fi niște profesori în timpul tezei ! Florența (III)- Galeria Ufizzi, între o friptură și o bere !

5. Ratchada Market Night – Bangkok, Thailanda.

A doua piață ca mărime din Bangkok atrage deopotrivă atât localnici cât și turiști. După cum îi spune și numele, este o piață ce-și deschide porțile abia după lasarea întunericului, Atracția principală, cel puțin pentru turiști, o reprezintă zona în care se prepară mâncarea și unde ,,vedetele” gastronomiei locale sunt insectele prăjite în ulei încins. Pentru a fi înghițite mai ușor, ele sunt amestecate cu multe condimente, care fac să dispară gustul de bază. Și care te duc cu gândul la o bere !

4. Piața din Harbin, China.

Datorită condițiilor climatice extreme, piața din Harbin e una care funcționează doar în interior, ea ocupând întregul spațiu de la parterul unui mall. Nici nu se putea altfel, având în vedere că temperaturile cele mai ridicate din iarna siberiană chineză sunt de -10 C. E adevărat că la acea temperatură, produsele nu ar mai avea nevoie de o instalație frigorifică, dar parcă nu ar fi firesc ca vânzătorii să stea toată ziua în frig, chiar dacă Harbin e orașul în care se mănâncă înghețată și la – 25 C ! HARBIN (III) – Capitala mondială a iernii !

3. Chatuchak Weekend Market – Bangkok, Thailanda.

Chatuchak Weekend Market – Bangkok

Capitala Thailandei se mândrește cu cea mai mare piață din lume, ce adună în fiecare weekend aproximativ 200.000 de vizitatori. Ea este deschisă și în după-amiezile săptămânii, atunci când e mai puțin aglomerată și e mai indicată efectuarea unei vizite. De ce este considerată a fi cea mai mare? Pentru că pe cele 27 de străduțe, împărțite după sfera bunurilor vândute, se regăsesc pe nu mai puțin de 15.000 de tarabe și peste 11.500 de vânzători. Prețurile produselor aici sunt modice în comparație cu cele afișate în România, astfel încât îți e jenă să duci o negociere dincolo niște limite. Sau cel puțin așa mi s-a părut mie… Din păcate, aici poți vedea expuse spre vânzare și animale aflate pe lista speciilor amenințate cu dispariția. Dacă nu ar exista cerere, nu ar exista nici ofertă !

2. Phsar Leu Market – Siem Reap, Cambodgia.

Phsar Leu Market – Siem Reap, Cambodgia

Pentru cine ajunge în orașul de lângă templul Angkor și dorește să vadă o piață cambodgiană autentică, e indicat să lase Market Night deoparte și să meargă în Phasar Leu. Doar aici poți vedea teancuri de bani expuse în vitrină, ca și cum ar fi oferite spre vânzare! De fapt ele sunt ,,marfa” unor case de schimb valutar, al căror rost nu am reușit să-l descifrez din moment ce dolarul american este folosit în paralel cu rielul cambodgian. De asemenea nu am înțeles de ce unii vânzători stau pe tarabă, în timp ce alții sunt așezați în mod civilizat pe un scaun în spatele ei. Din aceasta piață vei putea cumpăra aproape orice dorești : legume, carne, insecte, aur, haine sau mâncare proaspăt gătită. Însă trebuie să ai curajul să faci asta, pentru că femeia de serviciu pare a fi plecată în concediu de ceva vreme…

1.Piața de pește – Guangzhou, China.

piața de pește Guangzhou

Odată ajuns aici, aveam să constat că ceea ce citisem pe internet era scris cu ,,frâna de mână trasă”, față de ceea ce urma să văd cu ochii mei. Nici nu-mi imaginasem că marea, în nemărginire ei ar putea așeza pe tarabe asemenea ,,lucruri”. Mai vizitasem și alte piețe umede, unele mult mai mari, însă niciuna nu-mi păruse a avea o ofertă atât de ciudată. Acest lucru m-a făcut să-mi pun întrebarea dacă chinezii mănâncă cu adevărat asemenea vietăți marine sau doar le afișaseră, pentru că sosisem eu în oraș ? 🙂 Cred că și una și alta ! 🙂 Dacă în alte țări asiatice mâncasem tot felul de chestii ciudate, acum încercam să ghicesc dacă gândacii de apă se prepară prăjiți, umpluți sau sunt serviți cruzi ca aperitiv… Deși nu refuz gustări noi, de data aceea am zi ,,pas” !

https://turisminternational.com/2021/01/30/de-ce-nu-poti-trece-cu-apa-prin-controlul-de-securitate-al-aeroportului/

https://turisminternational.com/2021/01/25/16-lucruri-pe-care-nu-le-stim-despre-mancarea-din-avion/

https://turisminternational.com/2021/01/18/cele-mai-periculoase-aeroporturi-din-lume/
https://turisminternational.com/2021/01/08/ce-creaturi-pot-fi-gasite-in-toaleta-hotelului/
https://turisminternational.com/2020/12/26/turisti-inconstienti-care-au-distrus-opere-de-arta/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!