13 iunie 2024

Turiști inconștienți care au distrus opere de artă

BOX CU UN TABLOU DE 10 MILIOANE DE EURO – DUBLIN


Dacă urăști arta sau nu înțelegi nimic dintr-un tablou, atunci îi întorci spatele ! Doar că un irlandez care s-a uitat minute în șir la pictura „Bazinul Argenteuil cu o singură barcă cu pânze”, nu a înțeles de ce barca pictată de Monet e atât de urâtă. Chiar dacă pictura valora 10 milioane de euro, pentru el, tot urâtă era ! Așa că în opinia lui, aceasta merita o corecție serioasă, motiv pentru care i-a aplicat un upercut direct în barcă. …sau în barbă ?! Pictura a suferit trei rupturi trei rupturi uriașe, iar ,,covalescența” (restaurarea) a durat 18 luni. Pentru boxul practicat ilegal, vinovatul a fost judecat și condamnat.

CUM SĂ SPARGI TREI VAZE CHINEZESTI VALOROASE – CAMBRIDGE

Un bărbat ce cobora scările unui muzeu din Cambridge, s-a împiedicat de șiretul care se dezlegase între timp. Până aici nimic neobișnuit. Doar că direcția pe care a luat-o la ,, aterizare” a fost cu oprire bruscă într-o străveche vază chinezească a dinastiei Qing. Resturile ei au lovit o a doua vază, care și ea s-a făcut țăndări ! Când e să ai ghinion, atunci nimic nu-ți mai poate sta în cale ! Cioburile vazei cu numărul doi au lovit și ele un al 3-lea vas, care a devenit curând și el de domeniul trecutului ! Paguba totală ?! O nimica toată…,,doar” 500.000 de lire sterline.

UN SELFI CARE L-A UCIS PE SF.MIHAIL – LISABONA

În 2016, un turist ce vizita un muzeu de artă din Lisabona, a vrut să-și facă un selfie cu statuia Sf. Mihail. Una ce avea o vechime de numai puțin de 300 de ani. Poate că de aceea era un pic obosită și nu a zâmbit cum ar fi trebuit la prima poză. Nici la a doua… Așa că omul a repetat operațiunea până când a reușit ! …să răstoarne statuia ! Aceasta a fost deteriorată grav și iremediabil. De data asta și turistului i-a pierit zâmbetul…

HULIGANI OLANDEZI BEȚI AU DETERIORAT FONTANA DELLA BARCACCIA-ROMA

În 2015, 7.000 de fani olandezi au ajuns la Roma pentru un meci de fotbal și au decis să vadă orașul în stilul lor de huligani beți. După ce au devastat două piețe, din care comercianții au fugit care încotro, au spart Fontana della Barcaccia, una dintre cele mai renumite fântâni din Roma, care abia fusese restaurată. Cum au făcut-o? Sute dintre ei au aruncat asupra ei cu sticle de bere pline cu urină. În urma incidentului, 23 de olandezi au fost arestați, iar pagubele de 3 mil. de euro au rămas nerucuperate..

UN TURIST DIN SUA I-A RUPT DEGETUL FECIOAREI MARIA – FLORENȚAMajoritatea muzeelor ​​au o regulă simplă : nu se atinge. Însă un vizitator la Museo dell’Opera din Florența, nu s-a putut abține. A văzut o statuie a Maicii Domnului din secolul al XV-lea și fiind de profesie chirurg a considerat că unul din degete nu era așezat așa cum ar fi trebuit. Fără bisturiu și anestezie, a tras de el până l-a rupt lăsând Statuia Fecioarei doar cu 4 degete. Morala ?! Decât un deget strâmb, mai bine unul lipsă ! :-)))

DOI ȘCOLARI RUP…ÎN BĂTAIE, MARMURA ELGIN – LONDRA


La începutul anilor 1800, lordul Elgin a decis că vrea friza Pantenonului din Atena, așa că a adus-o la Londra, unde a fost expusă pentru public într-un muzeu. În 1961, doi băieți ce se aflau într-o excursie școlară la muzeu, când au început să lupte, fiind inspirați de centaurul de pe marmura vecină. Unul din ei a fost împins (învins) și a căzut, rupând piciorul centaurului. Considerând că are aptitudini de restaurator, a încercat să-l repare, ocazie cu care l-a rupt definitiv. Ce nu au reușit să facă două milenii de istorie, au reușit slabele lui abilitățile de luptător și de…artist plastic. :-)))

O FEMEIE RUPE UN PICASSO DE 100 DE MILIOANE DE DOLARI – NEW YORK

Pictura „Actorul”, a cărei valoare era estimată la 100 de mil.$, a fost deteriorată de o femeie care s-a împiedecat în timp ce mergea țanțoșă, pentru a atrage privirile unui bărbat care nu îi dăduse atenție în lift. Tabloul lui Picasso atârnat de pereții Muzeului Metropolitan din 1952, a suferit o ruptură de 15 cm. În mod sigur, povestea ce a a apărut a doua zi la știri, a reuși să-i atragă atenția bărbatului. Într-un sens sau în altul… Doar femeia făcuse un gest de 100 milioane de dolari !:-)))

PONT DES ARTS S-A PRĂBUȘIT SUB GREUTATEA LACĂTELOR „DE DRAGOSTE”-PARIS

Pont des Arts, un pod vechi de 200 de ani construit din timpul lui Napoleon, a fost acoperit de către turiști și localnici cu „lacătele dragostei”. Vânzătorii întreprinzători din zonă, îți întindeau o mână de ajutor (contra cost desigur), cu un lacăt, o cheie și un marker. După ce își scriau mesajele pe lacăte, acestea erau fixate pe balustradă și cheia era aruncată în Sena. O povară dulce ce trebuia suportată de cupluri, dar una grea și amară ce trebuia dusă de bietul pod. Până într-o zi, când de atâta emoție și greutate (45 tone de lacăte), o secțiune a podului s-a prăbușit în Sena. Probabil că din motive doar de ele știute, anumite lacăte își căutau cheile pentru a se elibera ! :-)))

VIZITATORUL ÎNCEARCĂ SĂ PORNEASCĂ UN CEAS, ÎL SPARGE – PENNSYLVANIA.

Când mergi la un muzeu al ceasurilor, vezi ceasuri mari, ceasuri mici, unele care funcționează sau altele care sunt oprite. Un bărbat ce vizita Muzeul Național al Ceasului, era nemulțumit că ora de pe cadran nu era aceeași cu ora arătată de ceasul său. Așa că s-a decis să-i fixeze ora corectă. Doar că acel ceas era o piesă de artă abstractă ! Scena înregistrată de camerele video, arată ce a reușit acesta să facă. Sau ce nu a reușit…!.-)))

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!