CE AR TREBUI SĂ ȘTII DESPRE ROLLER COASTER
Eu sunt unul din împătimiții acestor mașinuțe care urcă, coboară și se învârt cu viteze amețitoare, ce te fac să-ți rămână până și gândurile în urmă cu 10 metri ! Mașinuțe care m-au făcut să mă simt în al 9-lea cer, pentru ca după o secundă să pară a mă zdrobi de pământ și să-mi ridice inima în gât! Probabil că și Jules Verne și-ar fi luat notițe de pe margine. Abia mult mai târziu am citit despre efectele negative pe care le pot cauza acestea, însă dacă m-aș afla din nou lângă ele, nu aș ezita nicio clipă să ocup primul loc rămas liber ! Roller coaster-urile mele preferate rămân cele din Singapore și din Guangzhou (aflat la cca. 450 m de sol). Care pot fi efectele negative ale acestei distracții ?
PERSOANELE CU AFECȚIUNI CARDIACE NU TREBUIE SĂ URCE ÎN MONTAGNE RUSSE
Un studiu spune că 4 mil. de persoane din SUA au o afecțiune cardiacă nediagnosticată, deci nu sunt conștienți de pericol. Dar există și persoane care știu că au afecțiuni ale inimii și care aleg o călătorie cu montagne russes. În această situație e de presupus că mai au o afecțiune : a creierului ! :-)) ,,Ingredientele” unui roller-coasters pot accelera bătăile inimi și pot duce la aritmii (bătăi neregulate ale inimii). Deci, cei ce au o afecțiune cardiacă, e bine să nu urce în aparate. Iar dacă insistă să urce, atunci să facă călătoria cu …ochii închiși ! :-)))
ROLLER-COASTER-UL POATE PROVOCA LEZIUNI NEUROLOGICE
Cea mai frecventă leziune neurologică suferită de călăreții de roller coaster este hematomul subdural și de aceea nu ar trebui să urcăm niciodată în el, dacă avem astfel de afecțiuni. În 2001, o femeie a murit în montagne rusess-ul Goliath din California, iar la necropsie, legistul a concluzionat că ea avea un anevrism cerebral, despre care nu știa atunci când a urcat în mașinărie. Stresul provocat de emoții, a făcut ce trebuia pentru ca femeia sa fie declarată moartă la terminarea plimbării.
PARCURILE NU AU OBLIGATIA DE A COMUNICA PERIODIC NUMĂRUL DE MORȚI ȘI RĂNIȚI
Întreaga industrie a parcurilor de distracții din SUA este sub-reglementată, fiecare stat având propriul set de legi de siguranță, fără o supraveghere federală. Doar parcurile portabile, care sunt asamblate târgurile locale, fac obiectul reglementărilor federale. Din aceste motive parcurile de distracții nu sunt obligate să comunice public câți oameni au murit sau au fost răniți. Deci nu voi ști niciodată dacă mașinuța în care urmează să mă urc, a mai fost sau nu implicată în vreun accident !
În mod ciudat, în Florida, orice parc tematic ce are sub 1.000 angajați, nu este supus inspecțiilor de stat. În aceste condiții, Disney World, Universal Studios și Sea World își fac propriile inspecții de siguranță. Deci, marile parcuri nu sunt un pariu sigur…
VOMA NU ESTE SĂNĂTOASĂ (ȘI NICI APRECIATĂ DE CEI DIN JUR)
Expunerea la voma altcuiva nu a ucis (încă) pe nimeni până în prezent ! :-))) Dar nu poate fi la fel ca briza mării, mai ales dacă este ,,oferită” de altcineva! :-)) Cât de des se întâmplă de fapt să vomite cineva în parcurile de distracții?
Șeful parcului din Cedar Point – Ohio, a declarat că unele mașinării sunt închise cel puțin o dată pe zi, deoarece cineva a vomat. După fiecare incident, mașina este oprită și curățată cu un dezinfectant, iar apoi se rulează cca. 10 min. fără ca nimeni să fie la bord. Pentru …aerisire, mă gândesc eu. Sau pentru ca între timp să vină alți vizitatori care nu fi aflat despre incident ?! :-))) Eu unul nu aș ocupa un loc, despre aș ști din ce motiv a fost curățat de curând !
FORȚELE G NU SUNT NEAPĂRAT INOFENSIVE
ATRACȚIILE PARCURILOR DE DISTRACȚII TRIMIT OAMENI LA URGENȚĂ
În 2016, au existat 30.900 de vizite la spital pentru rănile cauzate în parcurilor de distracții și 22 de decese. Asociația Internațională pentru Parcurile de Distracții spune că șansele de a suferi un accident sunt de 1 din 16 milioane. Dacă mă gândesc că șansa de a fi lovit de un fulger e de 1 din 700.000, atunci îmi doresc o plimbare cu roller coaster, decât o ploaie de vară !
Distracția în roller coasters constă în aceea că suntem supuși unor forțe pe care nu le întâlnim în viața de zi cu zi. Recordul forței G pentru un roller coaster e de 6.3 G, în timp astronauții experimentează doar 3 G în timpul lansării unei rachete. E adevărat că experiența lor durează mult mai mult decât o plimbare cu roller coasterul. Un studiu a comparat unele leziuni legate de roller coaster cu sindromul bebelușului zdruncinat