3 octombrie 2023

Revelioane ratate prin țări străine !

Fiecăruia îi place să povestească ce a făcut în noaptea de Revelion, cum a petrecut, ce a mâncat, cu cine s-a întâlnit. E normal să fie așa. Însă puțini spun și dacă ceva nu a mers așa cum ar fi trebuit. Tocmai de aceea am făcut o retrospectivă a nopților de An Nou, pe care le-am petrecut departe de casă și care nu au ieșit deloc așa cum mi-aș fi dorit eu… Dezamăgit am fost doar de acele nopți, nu și de vacanțele în sine.

Shanghai, China – Anularea celui mare mare show de lumini din lume.

E cea mai mare dezamăgire pe care am trăit-o în călătoriile mele din străinătate ! Știam că Shanghaiul are cel mai frumos spectacol de lumini de Revelion din toată lumea. Mai frumos chiar și decât Dubaiul ! Văzusem pe internet toate spectacolele din ultimii ani, așa că prezența mea în cel mai mare oraș chinezesc era de bun augur. Așa sperasem eu… 🙂 Având așteptări cel puțin la fel de mari ca pentru un show ca în 2015…

Sosisem cu 4 ore întârziere din Hong Kong, luasem primul ,,taxi” pirat ce îmi ieșise în cale, stătusem în hotel doar cât să fac un duș și să-mi schimb hainele și, ajunsesem pe promenada The Bund. Aceasta era asemenea unui zid chinezesc în miniatură, pe care se adunau în fiecare noapte dintre ani nu mai puțin de 300.000 de oameni. Adică populația unui oraș mai mare decât Brașovul ! Clădirile iluminate îmi spuneau că voi avea parte de un spectacol pe care nu-l voi uita curând ! …și eram atât de departe de adevăr !

Asemenea mie, zeci de mii de chinezi se plimbau pe Bund așteptând miezul nopții, în timp ce câteva mii de polițiști cu un ,,girofar” în loc de epoleți, blocaseră accesul pe fostul dig care devenise prea aglomerat. Cu doar 2 ani înainte, peste 40 de persoane decedaseră într-o îmbulzeală, fapt ce a dus la anularea spectacolului pentru un an. Însă povestea era doar la timpul trecut…

Cu doar o oră înainte de miezul nopții, la difuzoare a început să fie difuzat un anunț în chineză din care nu înțelegeam nimic, dar după oftatul în cor a celor din jur am dedus că nu e de bine… Oamenii, cu grimase pe față, s-au pus în mișcare și au început să părăsească încet-încet The Bund. Ce se întâmplase ? 🤔Cel mai frumos spectacol de lumini din noapte de revelion, fusese anulat ! …așa, deodată ! A fost o dezamăgire care avea să-și pună amprenta și pe restul vacanței ! … din această cauză drumul spre hotel mi s-a părut a fi mai lung chiar și decât pe care aveam să-l fac ulterior până în România !😣

Dubai, Emiratele Arabe Unite – Focul (nu) a împiedecat show-ul

Cine nu a auzit de spectacolul de lumini, artificii și muzică din noaptea de Anul Nou, care le este oferit la scenă deschisă, tuturor celor prezenți în preajma celei mai înalte clădiri din lume Burj Khalifa ?!

Orice televiziune care se respectă, transmite în direct pentru câteva secunde show-ul respectiv în care emirul Dubaiului investește an de ani sume fabuloase de bani. Așa că, plecasem cu câteva ore mai devreme de la hotel pentru a prinde un loc cu vizibilitate cât mai bună în spațiul din jurul lacului. Trăiam cu speranța că voi vedea un show cel puțin la nivelul celor din anii precedenți !

Doar că la ieșirea din gura metroului, un miros înecăcios de fum îmi deranja căile respiratorii. Forțele de ordine, făcuseră un lanț uman și blocaseră accesul în zona turnului. Peste capetele mulțimii, duse de vântul care bătea constant, zburau niște fragmente mici de culoare alb-gri. Ningea de revelion în deșertul Dubaiului ?! 🤔 … ce bine era bine să fi fost așa ! În depărtare, se vedea un foc imens care cuprinsese o mare parte din clădirea celebrului hotel Address, aflat în vecinătatea lui Burj Khalifa. 😯

Mulțimea de oameni, strânsă pentru spectacolul ce se anunța a fi unul grandios, nu se dădea dusă deși se anunțase prin megafoane anularea oricărei activități. Polițiști îmbrăcați într-o uniformă ciudată, încercau în zadar să împrăștie mulțimea nemulțumită ! Ce era de făcut ?! Asemenea tuturor, am rămas și eu la distanța permisă de organele de ordine cu speranța că ceva bun se va întâmpla în cele din urmă…

La un moment dat a aterizat un elicopter, din care a coborât un om ce părea a fi destul de important, și care a început să dea indicații precise polițiștilor care au început să fugă ca într-o cursă de 100 m la olimpiadă. Imediat să răspândit vestea că spectacolul de lumini rămâne anulat și că se va derula doar cel de artificii! Decât nimic era bine și așa ! Am scos camera, am așteptat și…am filmat !

Rabat, Maroc – O seară ca oricare alta !

Încă înainte de a pleca în vacanța în Maroc, mă informasem că noaptea de trecere în Noul An, nu este una spectaculoasă, cu excepția mulțimilor care invadează bulevardul Mahommed V și care se plimbă de parcă ar fi pe malul mării la ceas de seară. Însă mă așteptam totuși să aibă un suflu aparte, să simt că plutește un aer de sărbătoare universală, dincolo de orice orientare religioasă. Din păcate nu a fost chiar așa ! Singurul foc de artificii din noaptea de revelion de pe întreg teritoriul Marocului, are loc doar în Agadir, dar și acesta pălește în față unor show-uri asemănătoare de la unele nunți de pe malul Dâmboviței !

Eu mă aflam în Rabat, capitala țării. Ajuns în medina, am întâlnit o densitate de oameni ce îmi amintea de promoțiile de tigăi din supermaket-urile de la noi din țară . Un grup de colindători (sau ce or fi fost ei) băteau în niște tamburine și scoteau niște sunete de parcă și-ar fi opărit limba ! :-)) Iar lumea aplauda ! Show de revelion !

În zona centrală a orașului un cântăreț stradal, alături de niște tineri dansatori talentați (pe care îi văzusem și în serile anterioare), dădeau un show live. Din câte am băgat de seamă, fără a cheltui banii primăriei locale ! :-)) Un spectacol frumos, în timpul căruia contribuiai cu câți bănuți te lăsa buzunarul. Și inima ! Doar era noapte de An Nou, nu ?!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: