14 septembrie 2024

10 DINTRE CELE MAI FRUMOSE PLAJE DIN LUME VĂZUTE DE MINE

plaja exotica

De-a lungul anilor am călcat pe nisipul (sau pietrele) mai multor plaje, unele plăcându-mi mai mult, iar altele mai puțin. Vorba aceea, gusturile nu se discută ! Listă de mai jos ce cuprinde cele mai frumoase plaje pe care am fost, e o listă subiectivă, în care ar fi putut intra oricând și plajele din Lima, Ventimiglia, Amalfi, Hendaye…

10. PLAGE DES PONCHETTES – NICE, FRANȚA

Este una din cele mai celebre plaje din lume, dar nu si cea mai frumoasă dintre ele. Pietrele ce înlocuiesc nisipul și-ar fi putut găsi mai degrabă locul pe un șantier, decât sub cearceaful meu pe care l-am întins peste ele. Dacă ajungi aici e bine să ai încălțări speciale, căci altfel vei păși cu greu pe pietrele incomode.

Nici după ce intri în apă nu se va schimba ,,pardoseala”. Abia după ce începi să plutești pe apă, nu vei mai simți sub tălpi aceste pietre. Însă plăcut auzului e zgomotul pe care-l scot pietricelele, atunci când valurile nu se întorc singure înapoi în mare, ci se retrag la pachet cu ele .

9. JBR BEACH – DUBAI, EMIRATELE ARABE UNITE

Ce poate să nu-ți placă pe plaja publică dotată cu toate utilitățile necesare, situată în cel mai modern cartier al emiratului ?! Mai ales că undeva în zare se zărește și Burj Al Arab, hotelul căruia i-a rămas lipită eticheta că ar fi de 7 stele (un englez prezent la inaugurare nu a găsit altă ,,rimă”). Poate că singurul ..cusur” ar fi acela că în anumite perioade ale anului, aceasta ar fi prea aglomerată. Dacă te saturi de apă și te plictisești, poți să te apuci să numeri etajele zgârie-norilor din apropiere. Iar timpul se va scurge mai rapid !

8 SENTOSA BEACH – SINGAPORE

De ce mai aveau nevoie singaporezii în insula lor desprinsă parcă dintr-o carte SF ?! De o plajă ! Lucru ușor de zis și la fel de ușor de făcu! Pentru ei ! :-)) Unde altundeva o puteau construi decât în insula Sentosa, care e sinonimă cu distracția ?! O plajă unde poți ajunge cu monoraiul, cu telecabina sau pe jos dacă dorești (pe o punte parcă desprinsă din povești de noapte bună).

Nisipul e atât de fin încât e nevoie doar de un fulger pentru a-l transforma direct în …sticlă ! :-)) Doar poate așa ar mai scădea și prețul la bere, acesta fiind destul de piperat la terasele din zonă… :-))

7.PLAJA LA CONCHA – SAN SEBASTIAN, SPANIA

plaja San Sebastian

Este socotită de multe reviste și site-uri de profil ca fiind una din cele mai frumoase plaje din Europa. La Concha este plaja unde se retrage familia regală spaniolă pe timp de vară. Am ajuns și eu aici în urmă cu mai mulți ani și pot spune că plaja din orașul basc e cea care mi-a plăcut cel mai mult de pe continent.

Nisipul cafeniu în care se afunda piciorul ca într-o gelatină, apa limpede și Pirineii pitici care plonjau în ocean, mă faceau să îmi doresc ca într-o zi să o revăd. La cca. 20 m de scările ce duc spre plajă, un lift te cobora cu un nivel mai jos, unde se află vestiarele și cabinele de dus. Apoi, cu prosopul, iei direcția plajei!

6. PLAJA KUTA – BALI, INDONEZIA

O insulă exotică situată la limita dintre Oceanul Indian și Pacific, scăldată de ape calde și valuri înalte, ce te pot rostogoli într-o clipă pe nisip. O plajă mărginită de copaci sub care m-am adăpostit adesea, pentru a mă ascunde de soarele a cărui raze îmi cam ardeau pielea. ,,Saloane de înfrumusețare” ambulante (pentru un singur dolar), îți făceau manichiura sau pedichiura. Un turist german, destul de corpolent, stătea ca un pașă pe un scaun de plastic, în timp ce șase lucrătoare îl pregăteau de parcă urma să fie ginerică !

Nucile ce cocos și berea (ori una ori alta) erau vândute la prețuri la care comercianții din Eforie Sud ar da faliment ! La un centru de profil din apropiere, fiecare turist primea câte o țestoasă micuță pe care, la un semnal prin fluier, o elibera pentru ca ea să-și găsească drumul spre viitoarea ei casă (marea). Broscuța mea deși nu a fost prima, avea IQ-ul peste medie, pentru a că nu greșise calea spre mare, în timp ce altele o luaseră îndărăt spre țărm. Părea să fie o supraviețuitoare !

5. COPACABANA – RIO DE JANEIRO, BRAZILIA

Cea mai cunoscută plajă din Brazilia și poate de pe glob, se mândrește cu nisipul fin ce a călit gleznele atâtor fotbaliști ce au ajuns celebri. Aici e locul în care se desfășoară de Anul Nou, cel mai mare foc de artificii de pe planetă. Tot aici sunt organizate concertele unor staruri de nivel mondial, emblematic fiind cel din 1994 când Rod Stewart a cântat în fața a 3,5 milioane de spectatori (record care se menține și în ziua de azi ). Nisipul este materia primă și pentru cele mai frumoase sculpturi de acest gen, din cele văzute de mine până acum. Sursa de inspirație, în mod sigur era alta…

4. POSITANO – ITALIA

John Steinbeck, unul din câștigătorii premiului Nobel pentru literatură, nota : ,,Acesta e un loc de vis, care nu este destul de real atunci când ești acolo, dar care devine real abia după ce ai plecat ”. Locul unde munții coboară direct în mare, a devenit unul din cele mai râvnite din lume, unde fie că ești VIP sau nu, trebuie să faci rezervare din timp pentru cazare.

Asta dacă vrei să ajungi pe plaja unde a stat Picasso, Liz Taylor, Mick Jagger ! Acestuia din urmă, în timp ce își sorbea cafeaua la o terasă, a luat un șervețel de pe masă pe care a așternut rapid notele muzicale ce-i răsunau în minte. Așa s-a născut melodia,,Midnight rambler ” !

3. Plaja Ipanema- Rio de Janeiro, Brazilia.

Ipanema beach

Ipanema este diamantul din salba de bijuterii a litoralului din Rio de Janeiro ! Deși are o plaja mai îngustă decât vecina ei Copacabana, este mul mai bine întreținută și mai cochetă. Născută în luxosul cartier ce are același nume, plaja a devenit celebră abia în anii ”60 când melodia ,,Girl of Ipanema” compusă de Tom Jobim, a escaladat topurile din SUA. Tot în acea perioadă, un personaj controversat din peisajul politic brazilian, a pozat aici într-un costum de baie ce era specific homosexualilor, fapt ce a dus la un mare scandal în presă.

2.LA GRANDE PLAGE – BIARRITZ, FRANȚA

Aceasta e cea mai scumpă destinație cu plajă din Franța și totodată cea mai frumoasă. Fostul sat basc populat cândva de vânătorii de balene, a fost descoperit din întâmplare de Victor Hugo și promovat apoi de împărăteasa Eugenie, soția lui Napoleon III. În scurt timp, a ajuns o stațiune luxoasă supranumită ,,regina plajelor și plaja reginelor”. De ce i se spunea așa ?! Pentru că aici era locul în care capetele încoronate ale Europei (după ce-și lăsau coroanele în seiful palatelor), veneau să se bronzeze și să simtă briza puternică a golfului Biscaya. Datorită vânturilor puternice, aici e cel mai bun loc de surf de pe continent.

O poveste interesantă e aceea a paznicului farului, care l-a salvat de la înec pe cancelarul german Bismarck, înainte de a începe primul război mondial. Mă întreb, conflagrația mondială ar mai fi avut loc, dacă gestul eroic ar fi eșuat ? Ironia face ca salvatorul să moară după doar o lună. Cum ?! Înecat în apele Atlanticului !

1.SOUTH BEACH – AQABA, IORDANIA

Aqaba, primul oraș eliberat prin revoluția arabă, e singurul oraș din Iordania ce are ieșire la mare. Plaja e una tipic musulmană, cu femei care intră îmbrăcate în apă, pentru a se răcori la ceas de seară, copii gălăgioși care te stropesc, dar și cu o mulțime de corali lipiți pe fundul mării, în care se ascund pești de toate culorile.

O plajă de pe care, atunci când stai întins la soare, vezi 3 țări fără să-ți fie necesară o lunetă. Făcând plajă în Iordania, te uiți peste mare în Egipt sau un pic mai la dreapta, în Israel. Dacă dorești, poți călători și în aceste țări. Singurele probleme pe care le poți întâmpina la intrarea în mare, sunt pietrele ce înlocuiesc nisipul și…aricij de mare. Cu țepii acestora din urmă am avut și eu de-a face și nu mi-a fost prea bine…

De ce o consider cea mai frumoasă plajă din câte am văzut ? Pentru că e singurul loc din care m-am putut urca la bordul unui mini submarin, prin geamurile căruia am văzut o minunată lume subacvatică plină de corali și pești. Pe aceștia din urmă îi văzusem și în timp ce mă scufundam în apă, doar că periodic trebuia să scot capul și să iau aer, precum balenele Astfel am putut filma minute în șir, din care redau secvența de mai jos.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!