12 octombrie 2024

CE SECRETE NU SPUN COMPANIILE AERIENE PASAGERILOR

CADAVRELE AJUNG UNEORI SĂ ZBOARE ÎN CLASA ÎNTÂI

Nu mi-am pus niciodată problema ce se întâmplă cu o persoană care decedează în timpul zborului ! The Telegraph, mi-a lămurit o problemă pe care nu o aveam. :-))) Într-un articol se arată că avioanele nu au prea mult spațiu pentru depozitarea a eventualelor cadavrelor. De regulă există un loc liber la clasa întâi ! În timpul zborului New Delhi – Londra (2007), pentru a nu se crea panică, angajații British Airways au mutat cadavrul unei femeie la clasa I, unde au legat-o de scaun. Însă în timpul turbulențelor, corpul aluneca spre podea ! Mai mult, a fost mutată și fiica acesteia, care a jelit-o în următoarele 5 ore ! Mă întreb cum m-aș fi simțit eu dacă m-aș fi trezit cu asemenea vecin ? ! Probabil că aș cerut un loc la cală ! Astfel de decese, apar la British Airways cu o frecvență de cca. 10 cazuri /an !

PILOTUL AVIONULUI TĂU AR PUTEA FI UN INFRACTOR PERICULOS

Cine este persoana care are grijă de viața mea, în timp ce avionul este în zbor ?! O investigație efectuată de WFAA TV dezvăluie că unii dintre piloți au antecedente penale. În 2016, un pilot de la United Airlines a pledat vinovat de postarea online a unor fotografii cu o însoțitoare de bord, îmbrăcată în costumul Evei (lui Adam), iar compania a plătit daune 321.000 $ pentru că nu a protejat interesele angajatei. Atunci de ce mai pilotează avioanele asemenea persoane ? Pentru că angajatorii nu au resursele necesare să verifice în mod continuu piloții odată ce sunt angajați, sistemul bazându-se pe obligația piloților de a se auto-raporteze în cazul comiterii unor infracțiuni sau a unor probleme de sănătate.

AERUL DIN INTERIORUL AVIONULUI ESTE UNEORI TOXIC



The Telegraph a publicat că în anul 2015, au fost expuși la aerul contaminat al cabinei, 3.5 miliarde de călători din întreaga lume (lichid hidraulic, ulei de motor,etc. care se pot infiltra în sistemul de aer). În 2016, ABC a redat un interviu cu  fostul pilot David Hill și fosta stewardesă Denise Weiss, care în timpul unui zbor au inhalat un aditiv pentru ulei de motor. Ulterior, pilotul și-a pierdut memoria pe termen scurt, simțul echilibrului și slujba, iar stewardesa a suferit leziuni ale sistemului nervos central.

BBC a relatat că un astfel de caz se întâmplă la circa 1/ 2.000 de zboruri britanice. Într-o lume în care masca (de față) a devenit obligatorie, ar mai lipsi ca la urcarea în avion să fim ,,dotați” cu una de gaz ! În culori care să se asorteze cu hainele pasagerilor ! :-))

CE AR TREBUI SĂ MĂNÂNCI ÎN AVION

Mâncarea din avioane poate fi uneori o tortură la limbă, lucru pe care l-am simțit și eu adeseori în timpul unui zbor. Cele mai bune mese servite de către mine, au fost în avioanele companiilor asiatice. Dar gustul nu se discută…CNN recomandă ca fiind cele mai sigure opțiuni de masă : orezul, legumele prăjite și tocana. De ce ? Pentru că gama de alimente ce pot fi servită într-o aeronavă este limitată și e determină de modul în care ele pot fi gătite la bord. Mâncarea este pregătită cu șase ore înainte de decolare și trebuie reîncălzită în avion, ceea ce înseamnă că anumite cărnuri și paste, au un gust mai slab decât de obicei. The Telegraph crede că aroma mâncărurilor ne este afectată și de zgomotul continuu produs de motoare. De acum dacă tot am aflat acest lucru, voi asculta în timpul meselor ,,de la înălțime”, muzică hard rock dată la maximum în căști ! :-))

CE NU AR TREBUI SĂ MĂNÂNCI ÎN AVION


Conform The Telegraph, mesele din avion conțin cu 30% mai mult zahăr și sare, decât se consumă în mod normal la sol, căci fără acea aromă suplimentară, masa ar avea probabil gust de aer și de…nimic ! :-)) Însă cele mai rele la gust (și nu numai) sunt băuturile care sunt preparate cu apă din rezervorul avionului : ceai șicafea. De ce ?! Pentru că aceste rezervoare nu sunt dezinfectate în mod regulat și ajung să conțin multe bacterii care schimbă gustul apei ! Agenția pentru Protecția Mediului a constatat că unul din opt avioane americane nu și-a îndeplinit standardele de siguranță a apei și că alimentarea cu apă de la robinet a 12% din avioanele comerciale a fost pozitivă pentru bacteriile fecale. 

DIMENSIUNILE SCAUNELOR DE AVION NU SUNT REGLEMENTATE


Companiile aeriene s-au angajat în practica reducerii a dimensiunilor scaunelor pentru a se primi mai mulți pasageri și a câștiga mai mulți bani. În principiu este bine, atâta timp cât companiile nu-și scot pasagerii și dincolo de bord ! :-)) Nu există reguli oficiale care să reglementeze dimensiunile minime ale scaunelor, singura cerință fiind aceea ca avionul să poată fi evacuat în 90 secunde, cu 50% din ieșiri blocate și în condiții de iluminare redusă. În 2017, o curte de apel din SUA a cerut oficialilor din aviație să ia în considerare stabilirea unor minime oficiale pentru „scaunele lor incredibil de mici”.

CELE MAI MULTE DECESE DE ANIMALE DE COMPANIE AU LOC LA SOL

Pentru mulți proprietari de animale, lăsarea acestora într-o cușcă în cala de marfă a unui avion afectează animalele. Stresul provocat de sunetele puternice și turbulențe ocazionale, nu a este îndepărtat total nici acestea sunt sedate. În schimb, cele mai multe răni sau decese au loc la sol, fiind cauzate de căldură și transport. În timp ce avionul se află pe asfalt, temperaturile pot sări și scădea drastic, putând prăji sau îngheța animalul de companie.

BILETELE NERAMBURSABILE NU SUNT ÎNTOTDEAUNA NERAMBURSABILE

Cu excepția cazului în care sunteți un om de afaceri sau milionar, probabil că nu ați cumpărat niciodată un bilet de avion rambursabil, deoarece acesta poate costa de trei ori mai mult decât prețul unuia nerambursabil. Pentru omul rând, biletul rambursabil e ca și cum și-ar dat singur foc la o sumă de bani ! :-)) Astfel, opțiunea optimă este să cumpărați un bilet nerambursabil (și poate o brichetă) și să sperați să nu pierdeți zborul.

Ce nu se știe, e însă că în mod normal aveți la dispoziție 24 de ore de la momentul achiziției „nerambursabile” pentru a vă răzgândi, atâta timp cât călătoria dvs. nu are loc în termen de 7 zile de la plecarea programată. Dar nu vă așteptați la multă compasiune din partea companiilor aviatice, în returnarea banilor !

COMPENSAREA PENTRU ÎNTÂRZIERI ESTE UNEORI OBLIGATORIE

Intrarea noastră în UE ne-a adus unele beneficii în ceea ce privește călătoriile cu avionul. Printre acestea se numără și Regulamentul UE 261/2004 care impune transportatorilor din UE „furnizarea de alimente și băuturi adecvate momentului zilei” plus „un mijloc de comunicare a întârzierii dvs. sau rambursarea costului apelurilor esențiale” dacă zborul. este întârziat cu trei sau mai multe ore. Dacă trebuie să așteptați peste noapte, companiile aeriene trebuie să rezerve o cameră de hotel sau să plătească drumul spre casă. Dar asta se aplică doar companiilor aviatice cu sediul în UE !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!