3 octombrie 2023

Cele mai periculoase aeroporturi din lume

Aeroportul Lukla, Nepal

Acesta e singurul aeroport care deservește alpiniștii ce vin să cucerească Everestul în fiecare an. El este situat la 2900 m și a fost construit de E. Hillary în 1965, la 12 ani după ce acesta a devenit primul om care a cucerit EverestulChiar și în zilele în care condițiile meteo sunt favorabile, aeroportul este operațional doar pentru câteva ore, înainte de a fi cuprins de ceata și vănturi puternice. History Chanell l-a desemnat drept cel mai periculos din lume, din cauza numeroaselor accidente ce au loc aici.

Aeroportul Internațional Courchevel din Franța

Aeroportul este situat într-o zona de schi din Alpii francezi și este renumit pentru pista foarte scurta, de doar 545 m și o pantă de 18,5% . Din aceste motive este considerat a fi aeroportul care prezinta cel mai înalt grad de pericol din lume. Doar avioanele private, elicopterele sau charterele au voie să oprească pe Courchevel, piloții având nevoie de un antrenament serios înainte să primească acordul de a ateriza aici. Ultimul accdient a avut loc în februarie 2019.

Aeroportul Toncontin, Honduras

Toncontin este situat la o altitudine de 1006 m într-o zona muntoasa, la aproximativ 6 km de Tegucigalpa, capitala statului Honduras. Aeroportul dispune de o pista lunga de 2021 m și lată de 45 de metri. Altitudinea ridicată, relieful muntos, dar și condițiile meteo nefavorabile, au dus la producerea mai multor accidente. În 2008, un avion a ieșit în afara pistei după aterizare și a rulat peste o stradă, distrugând câteva mașini. Accidentul s-a soldat cu 5 morți și 65 de răniți.

Aeroportul Gibraltar International

Vrei să intri în Gibraltar cu mașina ? Pentru asta trebuie să aștepți la barieră ca să treacă…avionul ! La fel cum aștepți atunci când drumul se intersectează cu o cale ferată ! După ce a trecut avionul, semaforul se luminează în verde, bariera se ridică, iar tu poți conduce fără frica că vei tampona cu un avion ! -:)) Aeroportul este unul deosebit de dificil, pentru că pista se începe din mare și se termină tot în ea !

Aeroportul J. E. Yrausquin, Insula Saba-Caraibe

Aeroportul din Saba, o insulă olandeză din Caraibe, are pista mărginită de un deal înalt, iar capetele ei se opresc pe marginea unor stânci ce duc direct în apă. De altfel, pe această pistă pot ateriza numai adevărații maeștri ai pilotajului. Cu dealuri înalte pe o parte și stânci pe cealaltă, pasagerii ar trebui să fie înotători puternici, pentru orice eventualitate. În mod miraculos, nu s-au produs accidente majore acolo. . 

Stația Aeriană McMurdo, Antarctica

V-ați întrebat vreodată cum este să aterizați pe gheață? Cele trei piste sunt lungi, dar sunt în întregime din gheață. Uneori, piloții trebuie să folosească echipamente speciale pe timp de noapte, pentru a putea ateriza în noaptea polară. Dacă se adaugă vremea imprevizibilă și temperaturile de cel puțin zero grade, atunci imaginea este completă ! :-))

Aeroportul Narsarsuaq, Groenlanda

Aeroportul este la fel de frumos pe cât este și de periculos. Piloții trebuie să zboare deasupra unui fiord, unde turbulențele severe sunt prezente mai tot timpul, datorită vânturilor puternice. În mod surprinzător, avioanele nu au voie să plece sau să sosească când este întuneric. Dacă nu este posibilă aterizarea acolo, atunci avioanele sunt dirijate către aeroportul din Maniitsoq, a cărui priveliște e una despre care poți spune că nu e aievea în timp ce o privești ! :-))

Aeroportul Paro, Bhutan

 Vizitarea acestei regiuni îndepărtate și exotice începe cu o experiență unică, dar înfricoșătoare. Doar opt piloți din lume sunt calificați să aterizeze acolo, potrivit Daily Mail. Avioanele trebuie să zboare în zig-zag printre culmile munților, a căror vârfuri urcă până la 5.500 m. Zborurile către și dinspre Paro, sunt limitate de la răsărit până la apus. Aeroportul a fost construit în 1981 de către companiile indiene care aveau interes în zonă .

Aeroportul Madeira, Portugalia

„Cel mai periculos aeroport din Europa” se află în Madeira. Aeroportul Santa Catarina, este situat între un lanț muntos și Oceanul Atlantic. După accidentul din 1977 (131 de persoane decedate), pista a fost extinsă cu 200 m. În plus, ea este construită parțial deasupra oceanului, fiind susținută de 180 de coloane care ating aproape 70 m înălțime. Piloții urăsc aeroportul și pentru că acesta e înconjurat de dealuri stâncoase, iar vânturile puternice provoacă adesea turbulențe severe.

Aeroportul Barra, Scoția

Barra este singurul aeroport din lume unde decolările și aterizările avioanelor se fac pe același nisip pe care oamenii se plimba sau fac plaja. Accesul persoanelor este permis pe pista-plajă doar în intervalul dintre zborurile spre și dinspre Glasgow. Orarul al zborurilor este în funcție de…maree ! :-)) Uneori, mașinile din parcare au luminile aprinse pentru a ajuta piloții la aterizare.

Aeroportul Princess Juliana, St. Maarten

Aeroportul, faimos pentru pista de aterizare scurtă de numai 2180 m, este destinat avioanelor de dimensiuni mici si mijlocii, fiind al doilea aeroport ca mărime din Caraibe. Avioanele care aterizează sau decolează, trec la o distanta foarte mica deasupra plajelor cu turiști. Ce se întâmplă cu turiștii care doresc a simți senzații tari în urma jetului aruncat de motoare, se poate vedea în clipul de mai jos…:-))

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: