18 iulie 2024

CELE MAI MICI INSULE LOCUITE DE OAMENI

Nu toate insulele sunt mari și populate. Unele sunt mici, iar altele foarte mici. Atât cât să încapă o casă pe suprafața lor. Mai jos am enumerat câteva insule mici de pe planetă, dar care să fie în același timp și locuite … de cel puțin o persoană !

INSULA MIGINGO, KENYA – MOTIV DE…RĂZBOI !

Este neclar câte persoane locuiesc pe ea, din simplu motiv că nu s-a făcut niciodată un recensământ (130- 500 de persoane). Până în 2002 nimănui nu i-a păsat de ea. Apoi, un pescar și-a construit o casă acolo, după ce a prins peste 200 de kilograme de pește într-o singură zi. Locul nu a rămas secret și curând i s-au alăturat și alți pescari, transformând Migingo într-un mini-oraș supraaglomerat de cocioabe de tablă. Insula a fost revendicată de Kenya și Uganda, între ele izbucnind un conflict armat. Deci, Migingo este și una dintre cele mai mici zone de război din lume. 🙂

INSULA NAUFRAGIATULUI VOLUNTAR – SUWARROW, NOUA ZEELANDĂ

În cel de-al II război mondial, insula a fost folosită ca bază pentru „observatorii de coastă”, dar a trebuit să fie evacuată în timpul unui uragan. Aceștia au lăsat în urmă adăposturi, porci și găini, care i-au fost de folos lui Tom Neale, care s-a izolat voluntar pe insulă. El a locuit acolo timp de 16 ani, cu cea mai lungă ședere consecutivă între 1967 și 1977. Mai târziu și-a scris memoriile în ,,An Island To Oneself” care a devenit un best seller internațional și care a inspirat alți „naufragiați” să viziteze insula. Astăzi, Suwarrow este un parc național și este locuit timp de șase luni pe an, de îngrijitori care locuiesc în colibele lui Neale.

CEA MAI MICĂ INSULA LOCUITĂ DE PE GLOB – JUST ROOM ENOUGH ISLAND, S.U.A.

Este o căsuță pe o insulă mică, cu un copac și o plajă. Aceasta a revendicat titlul de „cea mai mică insulă locuită din lume”. Insula se află pe râul St. Lawrence, care separă New York de Ontario, Canada și a fost cumpărată în 1950 de o familia bogată (Sizelands). Deoarece în mai multe rânduri proprietarii au fost nevoiți să facă față inundațiilor, mă întreb dacă o asigurare de acest tip ar costa mai mult decât…insula ?!

ULTIMUL FAR ECHIPAT AL AMERICII – BOSTON LIGHT, S.U.A.

Păzitorii de faruri sunt o rasă pe cale de dispariție. În SUA a mai rămas un singur far care mai are încă un paznic – faimosul „Boston Light”, situat pe insula Little Brewster. Deși farul este complet echipat, parlamentarii au decis că ar trebui să rămână cel puțin un far cu pază în SUA (din motive nostalgice). Actualul paznic este prima și singura femeie din toată istoria farului. Ea locuiește singură la fața locului, poartă îmbrăcăminte de epocă, nu are acces la internet, TV prin cablu, Ceea ce înseamnă practic că slujba ei este complet sigură, deoarece nimeni nu ar visa vreodată să-i ia locul ! 🙂

O INSULĂ FĂRĂ CURENT ELECTRIC – EASDALE, SCOȚIA

În largul coastei de vest a Scoției se află insula Easdale, unde trăiesc 60 de oameni, mașinile sunt interzise și există om singur restaurant. Oportunitățile de angajare constau în lucrul la restaurant sau în muzeu. Adică Easdale are…58 de șomeri ?! 🙂 Nu ! 🙂 Mulți dintre locuitori lucrează în afara insulei! Dintr-un anumit punct de vedere, ei ar trăi fericiți în cătunele din România ! Pentru că nici ei nu au …curent electric !

UMANANDA, INDIAUN TEMPLU MIC ȘI CÂTEVA MAIMUȚEÎn mitologia hindusă, Shiva și-a adus soția Uma să locuiască pe această mică insulă de pe râul Brahmaputra ( bucuria lui Uma). Potrivit The Better India, Umananda e cea mai mică insulă fluvială locuită din lume. Acolo locuiesc doar cinci persoane (trei preoți și doi pescari), ceilalți iau feribotul spre casă în fiecare zi. Insula găzduiește și langurul auriu pe cale de dispariție, care este un primat mic cu blană galben strălucitor și o față neagră.

INSULA OAMENILOR FUGĂRIȚI DE TESTELE NUCLEARE INSULA KILI, INSULELE MARSHALL

Locuitorii atolului Kili (0,36 km) locuiesc acolo, deoarece SUA le-a folosit terenul pe care locuiau (insula Bikini) ca loc de testare nucleară în 1945. Este un loc inospitalier, datorită faptului că mareele le fac viața imposibilă celor 548 de locuitori. Cam o treime din case au fost deja abandonate.

UN PARADIS ÎN OCEAN – INSULA SANTA CRUZ , COLOMBIA.

Santa Cruz del Islote, are doar 45 de familii care trăiesc în 97 de case. Pescarii au folosit odată insula pentru a se adăposti în timpul furtunilor și pentru a se regrupa după o zi lungă pe mare. Reciful de corali al insulei asigură un pescuit bun, motiv pentru care oamenii au început să vină acolo pentru a-și construi case. Chiar dacă clipul arată un colț de rai, nu sunt chiar toate în.. roz ! Nu există apă potabilă (se folosește de ploaie captată în timpul furtunilor). Copiii trebuie să suporte patru ore de navetă zilnică, dacă vor să fie educați după clasa a X-a. Este o viață grea, dar insularii par să creadă că merită.

MONT SAINT MICHEL, FRANȚA – DYSNEY ? NU, DOAR UN LOC DE NECUCERIT

Doar 41 de persoane locuiesc pe Mont Saint-Michel. Nu sunt mulți. Dar dacă socotim și pe cei 6.850 de turiști care dorm aici zilnic ?! Adică 2,5 milioane /an ?! Cam sunt…! Din fericire pentru rezidenții, turiștii sunt egali cu… euro ! Străzile din Mont Saint-Michel sunt pline de suveniruri și fast-food, care fac parte, dintr-o lungă și glorioasă tradiție de a vinde mizerii ieftine turiștilor. Fortăreața de aici a jucat un rol important în istoria Franței, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze în timpul Războiului de 100 de ani.

INSULA UNUI SINGUR OM=ISLA COYOTE, MEXIC.

Singurul său ocupant e un tip pe nume Manuel, care locuiește acolo de 50 de ani și în prezent are rolul de îngrijitor în timp ce familia lui este pe continent. Primul om care s-a stabilit pe insulă a fost în anii 1940, un pescar de rechini, care a dorit să scape de insecte. Manuel poate oferi marele tur al insulei și al celei mai populare atracții ale sale, „muzeul balenelor”. Întregul tur durează doar…câteva minute.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!