Cele mai neobișnuite formațiuni de rocă din lume

Planeta e sculptată în fiecare zi de de apă și de vânt, însă timpul nostru este prea scurt ca să ne permită să vedem aceste modelări în timp real ! Aș fi putut selecta nu 12, ci 120 de formațiuni uimitoare, însă până să fie citită postarea, natura ar fi creat-o deja pe cea cu nr. 121 🙂 Minunile din Wadi Rum le-am ,,sărit ” în mod intenționat, pentru că ele vor avea „partea leului” atunci când voi scrie despre Iordania
1. Arbol de Piedra – Bolivia
Árbol de Piedra este o formațiune stâncoasă izolată din rezervația Eduardo Avaroa. Cunoscut sub numele de „Arborele de piatră”, aceasta are forma unui copac de aproximativ 7 metri înălțime. Forma sa este sculptată de vânturile puternice care transportă nisipul și erodează gresia moale.
2. Man Pupu Nyor – Rusia
„Micul munte al zeilor” este o minune geologică situată în Munții Urali. Aici se găsesc 7 formațiuni înalte de până la 42 de metri, care par a nu avea nicio legătură cu peisajul din jur. Legenda spune că ele au fost create atunci când un șaman a aruncat o vrajă, transformând niște monștri uriași în… piatră. După cum arată superbul clip de mai jos, doar cei mai îndrăzneți călători le pot vizita, deoarece sunt accesibile doar cu snowmobile sau cu elicoptere.
3. Wave Rock – Australia
Wave Rock se numește așa pentru că exact așa arată: ca un val oceanic ! Privind poza, nu pot să nu mă întreb unde sunt cei care fac surfing ?! Probabil că așteaptă să bată vântul… El este parte a unui deal cunoscut sub numele de Hyden Rock, alcătuit din roci de granit cu o formă evazată.
4. Arcul Aloba – Ciad

Deșertul Ennedi este situat într-una dintre cele mai inaccesibile regiuni din Sahara. Platoul este plin de formațiuni de gresie interesante, cu sute de arcade naturale. Arcul Aloba are o înălțime de aproape 120 de metri și este unul dintre cele mai spectaculoase arcuri din lume. În afară de atracțiile geologice în zonă pot fi găsite și picturi rupestre.
5. Coyote Buttes North – S.U.A.

Liniile ondulate ale acestei formațiune spectaculoasă de roci, îmi amintesc de velodromul Dinamo (pe când era funcțional) ! Din păcate, această minune a naturii nu este accesibilă tuturor, deoarece nu sunt eliberate decât 20 de permise pe zi.
6. Arcul Afzejare – Libia
Acacus este un lanț montan din deșertul Sahara, din vestul Libiei. El are o mare varietate de peisaje, de la dune de nisip de diferite culori până la arcade, chei, stânci izolate și râpe adânci. Zona este, de asemenea, bine-cunoscută pentru arta sa preistorică. Din păcate Libia este una din cele mai periculoase țări de pe glob, așa că vizionare arcului se poate face în siguranță doar pe…internet ! 🙂
7. Organ Pipes Twyfelfontein -Namibia

Călătorii ce iubesc geologie, se vor bucura de acest peisaj din Namibia. Coloanele ce se aliniază pe orizontală, se aseamănă cu tuburile unei orgi la care (de peste 120 de mil.ani) cântă doar vântul ! …și el doar atunci când are el chef ! 🙂
8. White Desert – Egipt

Situat la aproximativ 45 km nord de oaza Farafra, Deșertul Alb este alcătuit din mai multe formațiuni de cretă cu forme ciudate. În contrast cu maroniul gălbui al zonei înconjurătoare, deșertul alb amintește de un peisaj mai degrabă…arctic. Materialul din cretă moale a fost de-a lungul timpului una dintre jucăriile preferate de vânt ! 🙂 Videoclipul de mai jos este de neratat !
9. Parcul Național Bryce Canyon – S.U.A.

În ciuda numelui, acest parc nu este un canion, ci mai degrabă un amfiteatru plin cu vârfuri colorate. Formațiunile de roci, care ajung până la 61 de metri înălțime, îmi par a fi proiectate de Da Vinci și sculptate de Michelangelo ! 🙂 Culorile roșu, portocaliu și alb oferă un tratament vizual în continuă schimbare.
10. Arches National Park – S.U.A.
Parcul Național Arches (Utah) este cunoscut pentru cele peste 2000 de arcuri naturale. Pe măsură ce sarea s-a evaporat, roca stratificată a început să se miște, creând cupole și aripioare. Ploaia și gheața și-au găsit drumul printre crăpături, iar gresia s-a erodat și a creat desene în 3 D.
11. Monument Valley – S.U.A.

Probabil că acesta este peisajul clasic al vestului (sălbatic) american ! Simpla vizualizare îmi aduce aminte de John Wayne și de filmele lui cu pieile roșii ! Din punct de vedere tehnic, acesta nu este deloc o vale, ci un peisaj plat, întrerupt de formațiunile stâncoase care răsar brusc din pământ.
12. Goreme Cappadocia – Turcia
Cappadocia, o regiune renumită pentru formațiunile sale de roci naturale ciudate și e una dintre atracțiile de top ale Turciei. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea aceste minuni este orașul Göreme, situat în preajma unui mare număr de conuri de tuf, numite coșuri de zână. Datorită ușurinței de a sculpta în tuf, multe dintre coșurile zânelor au fost scobite pentru a se crea în interiorul lor case, biserici și depozite.