10 dintre cele mai frumoase stadioane din lume pe care le-am vizitat !
De câte ori a fost posibil în vacanțele mele, am făcut un popas și pe stadioanele ieșite în cale. Mai mult sau mai puțin celebre… În timp ce pe unele le-am privit de dincolo de gard, pe altele am pășit cu emoție. Fie ca simplu vizitator al unor tribune goale fie alături de fanii înfocați ai echipelor gazdă… Am ales din arhiva mea 10 stadioane pe care am pășit. De fapt…9 ! Căci pe Cuib de Pasăre din Beijing deși nu am călcat, nu am putut să-l exclud din listă ! Datorită frumuseții sale ! 🙂
NOU CAMP – FC BARCELONA
Acesta e cel mai mare stadion din Europa (99.354 de locuri) și e primul pe care l-am vizitat din afara țării. Turul a început cu vizionarea unui film 3 D, în care jucătorii Barcelonei marcau goluri din toate pozițiile, iar publicul ovaționa fiecare gol ireal. Apoi am vizitat sala cu trofee și pentru 30 min. m-am confundat cu istoria clubului catalan. Cu această ocazie am aflat că blaugrana sunt culori ce au fost împrumutate de la clubul elvețian FC Basel. În mod sigur Gh. Hagi și Gh. Popescu știau asta…
OLD TRAFORD – MANCHESTER UNITED
Acesta nu e cel mai mare stadion pe care l-am văzut și nici măcar cel mai modern. Însă e stadionul care mi-a plăcut cel mai mult ! Teatrul Viselor are ceva aparte în el, ceva de…vis ! Dacă fără spectatori m-a putut impresiona atât de mult, oare cum o fi cu tribunele pline ?!
Sala trofeelor nu se compară nici pe departe cu ce a lui Real Madrid, însă e plină de emoție. Mai ales în zona vitrinei rezervate tragediei aviatice de la Munchen, cel în urma căruia și-au pierdut viața o mare parte din jucătorii echipei…
Pentru cine e îndrăgostit de clubul emblematic al orașului Manchester, postez mai jos un clip ce rulează pe un ecran chiar înainte de a păși pe tunelul ce duce către teren. Manchester United ! 🙂
SABTIAGO BERNABEU – REAL MADRID
Vechiul stadion al celei mai titrate echipe din lume este deja unul de domeniul trecutului. În prezent se lucrează la foc continuu pentru modernizarea sa, fiindu-i alocat un buget de 575 de milioane de euro. Pentru cine nu a avut ocazia să-l vadă live, o poate face aici ! 🙂
Deși sunt mai degrabă fan al echipei din Barcelona, pot spune că sala de trofee de aici este cea mai frumoasă din câte am văzut. Din acest motiv mi-a luat destul de mult timp ca să o… analizez. Principalul ,,vinovat” a fost Cristiano Ronaldo ! 🙂
Trecând prin culoarul în care sunt expuse fotografiile foștilor jucători, l-am găsit și pe Hagi ! Cine cunoaște un pic de fotbal nu poate să nu-și amintească golul dat de Gică de la centrul terenului…
ESTADIO NATIONAL – SANTIAGO DE CHILE
Un stadion de modă veche (deși renovat), pe care s-a jucat finala Cupei Mondiale de fotbal din 1962 (Brazilia – Cehoslovacia 3-1).La fel de adevărat e și faptul că tot aici au fost deținute, maltratate sau executate 7.000 persoane și că papa Ioan Paul al II-lea și-a ținut discursul în fața a 90.000 de spectatori.
După ce am plătit biletul (cca. 10 euro), am vizitat încăperile de sub tribune, pline cu trofee și tricouri ale unor jucători celebri din toată lumea.Chile (III) – Rămas bun, Santiago de Chile !
MARACANA – RIO DE JANEIRO
Maracana este singurul stadion pe care s-au jucat două finale de Cupă Mondială ! E adevărat că meciul din 1950 (Brazilia-Uruguay 1-2) a fost un meci din grupa finală. Dar ce meci ! Unul al cărui rezultat a dus la o dramă națională și la un declin al economiei ! …pentru câteva zile ! În 2019 m avut norocul să ajung pe acest stadion și să văd un derby local (și național) în care s-au înscris 5 goluri ! Meci pe care l-am descris …gol cu gol în Rio de Janeiro (IV) – Samba do Brasil ! Până și fotbalul tot un fel de samba e !
STADIONUL ARTEMIO FRANCHI – FLORENȚA
Între două muzee am ajuns și pe stadionul în care România a ,,smuls” un rezultat istoric în 1982 ! Un 0-0 cu o Italie care în acel moment era campioana mondială ! E adevărat că ajunsesem cu vreo 25 de ani întârziere, dar parcă tot vedeam asaltul pe care squadra azzura îl ,,dădea” la poarta noastră ! Doar că eu aveam să văd două goluri. Însă marcate de Fiorentina în poarta lui Crotone . Pe cel de-al doilea aveam să-l filmez în direct !
Un meci în timpul căruia a plutit permanent în aer imaginea lui Davide Astore, căpitanul echipei gazdă care decedase doar cu câteva zile mai înainte ! Minute în șir ,,tribunele” i-au strigat numele în semn de omagiu…:-(
STADIONUL ȘUKRU SARACOGLU – FENERBAHCE ISTANBUL
Dacă spui Istanbul spui fotbal ! Cum s-ar putea altfel într-un oraș în care până și președintele țării și-a înființat propria-i echipă de fotbal ?! Din păcate acesta a fost singurul stadion pe care l-am putut vizita ! Beșiktaș era în construcție, iar Galata nu se putea vizita. :-(.
Din fericire pentru portofel e o arenă sportivă al cărui tur poate fi făcut fără să fii nevoit să plătești taxă de intrare. Vizita a început cu muzeul în care am putut vedea ce trofee a obținut echipa de malul asiatic al Bosforului și totodată amănunte legate de istoria ei .
Apoi la o ora stabilită a început turul stadionului, având un ghid care explica de ce trebuie să fii fan al lui Fenerbahce și nu al lui Galatasaray sau Beșiktaș. Nu prea am înțeles de ce, așa că parcă tot mai aproape de români e fosta echipă a lui Hagi !
STADIONUL CUIB DE PASĂRE – BEIJING
Deoarece am ajuns la porțile stadionului după ultimul sunet al ,,clopoțelului ”, nu am avut de ales și a trebuit să-l privesc doar pe dinafară. Chiar și așa stadionul ce poartă numele celei mai scumpe supe din lume, este o bijuterie ! Beijing (V) Mausoleul Mao,Templul Cerului, Muzeul Poliției și Zona Olimpică
STADIONUL NAȚIONAL BANGKOK – THAILANDA
Nu-mi propusesem să vizitez acest obiectiv aflat nu departe de zona centrală. Însă dacă tot am ajuns în preajma lui, nu puteam să-l ignor. Mai ales că de pe fațada sa regele Thailandei te întâmpina într-un mod…strălucitor. Pe acest stadion de doar 20.000 locuri susținuse Michel Jackson două concerte în 1993.
STADIONUL NAȚIONAL BANGKOK – THAILANDA
E adevărat că thailandezii sunt micuți de statură, dar cum de încăpuseră în stadion 140.000 de spectatori care să-l asculte pe Michel ?! Ceva de domeniul S.F.-ului ! 🙂 Dacă nu am putut vedea un meci de fotbal, în schimb am văzut unul de Sepak takraw Un fel de fotbal jucat doar din …voleu ! 🙂
STADIONUL DIN CUSCO – PERU
Se poate juca fotbal la 3.400 m altitudine? Se poate ! Mai ales dacă ești echipa gazdă iar jucătorii sunt născuți sau crescuți în zonele andine. Mai dificil e pentru echipele adverse care trebuie să respire aerul rarefiat și să alerge și după minge. Noroc că frunzele de coca sunt permise în Peru ! Așa în loc de pauză de hidratare se poate se poate lua o pauză …coca ! 😎 Scaunele sunt vopsite în culorile curcubeului probabil pentru a-i deruta și mai mult pe adversari !
https://turisminternational.com/2021/02/06/care-este-cel-mai-rar-pasaport-din-lume/
https://turisminternational.com/2021/01/17/malta-iv-mdina-locul-in-care-timpul-pare-ca-a-incremenit/