29 septembrie 2023

1. Înșelătoria cu băuturi

Cum funcționează : un turc bine îmbrăcat și manierat va intra în vorbă cu tine, iar după ce îți va câștiga încrederea, te va invita să te cinstească cu o bere. Doar e plăcerea lui, nu ?! 🙂 Odată ajunși într-un bar obscur, la masa voastră vor veni mai multe fete care vor începe să comande șampanie. Costul final ? Câteva sute de dolari ! Mai mulți turiști au scăpat abia după ce au achitat jumătate din factură și au luat cu ei ca ,,suvenir” și niște…vânătăi ! 🙂 Cei care nu au avut destui bani cash, au fost obligați să-i scoată de la bancomatul din apropiere !

Locuri în care trebuie să ai grijă: Istanbul (Taksim, Topkapi, Istiklal, Sultanahmet, Beyoglu) Van (Cumhuriyet Caddesi), Alanya, Antalya,

Ce să faci : să faci un selfie împreună cu noul ,,prieten”, iar dacă va refuza, înseamnă că ceva nu e în regulă ! Dacă vrei neapărat să bei ceva în prezența lui, atunci alege tu locația. În cazul în care ai fost păcălit, încearcă să plătești cu un card pe care să ai o sumă limitată, apoi sună la banca pentru a anula plata. …și sesizează imediat poliția.

2.Înșelătoria cu lustruitul pantofilor

Cum funcționează : escrocul va trece pe lângă tine și va ,,scăpa” peria de lustruit chiar în fața ta, mergând mai departe. Orice om cu bun simț, va ridica peria și îi va înmâna lustragiului obiectul munci. Ce bucurie va fi pe el ! 😉 Imediat se va oferi să-ți facă pantofii tăi mai strălucitori decât au ieșit din fabrică ! …și încă gratis ! 😀 Dar, între timp îți va spune și povestea vieții lui și nu-ți va ajunge o singură batistă pentru a-ți șterge lacrimile ! 🙂 La final, îți va prezenta ,,factura” lucrării și a poveștii ! Poate că ar fi fost mai ieftin să-ți duci o mașina la spălătorie ! 😉 Nu vrei să-i plătești ?! …atunci să fii pregătit de un scandal mare cât familia lui, de care abia ți-a povestit ! 🙂

Locuri în care trebui să ai grijă : Istanbul (Topkapi, Moscheea Suleymaniye, Sultanahmet, Podul Galata, Turnul Galata, Taksim, Beyoglu, Dolmabache), Izmir(Turnul cu Ceas), Antalya.

Ce să faci : să treci mai departe ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Lustragiul se va întoarce brusc și își va recupera peria.

3.Escrocheria cu hrănitul porumbeilor

Cum funcționează : În timp ce privești porumbeii cum zboară prin piață, un om sensibil nevoilor tale îți va zâmbi și îți va pune în mână câteva grăunțe. …mâncare pentru porumbei ! Apoi se oferă să-ți facă și o fotografie cu porumbeii așezați pe tine. …un om deosebit ! 🙂 Doar că serviciile lui nu sunt gratuite și te vor costa cât o friptură de…porumbel ! 🙂 Căci la taxa de grăunțe se va adăugă și cea de fotograf ! 😉

Locuri în care trebuie să ai grijă: Istanbul (Piața Taksim)

Ce să faci : refuzi să iei grăunțele. Dacă dorești o poză cu porumbeii, negociezi prețul mai întâi.

4. Escrocheria cu polițiști falși

Cum funcționează : în ianuarie 2019, doi ofițeri falși au cerut unui grup de turiști coreeni să le prezinte banii pe care tocmai îi schimbaseră la o casă de schimb valutar, susținând că investighează schimburi cu bani falși. Însă imediat ce au primit banii, ,,ofițerii” au dispărut și i-au lăsat pe coreeni cu ochii în ,,soare” ! … și cu portofelul gol ! 😀

Locuri în care trebuie de care ai grijă : Istanbul

Ce să faci : solicită să vezi legitimațiile și amenință că suni la poliția. Nu dai niciodată banii și nici pașaportul, ci arătați doar o copie. 

5. Escrocheria cu pietre prețioase -Zultanit fals

Cum funcționează : Zultanitul este o piatră prețioasă rară ce-și schimbă culoarea în funcție de sursa de lumină. „Piatra Sultanului”, a primit numele în onoarea celor 36 de sultani care au condus Imperiul Otoman. Însă, există un număr mare de Zultanite false ce sunt vândute de unii comercianți, care prezintă drept pietre prețioase niște bucăți din… sticlă ! 🙂 …aceștia pot falsifica chiar și certificatele GIA !

Locuri în care trebuie să ai grijă : Capadocia (Valea Porumbelului), Kusadasi (Piața Kusadasi), Mamaris (Dalyan)

Ce să faci : Prețul e cel mai bun indiciu dacă Zultanitul este real sau nu. Însă cel mai bine este să evitați cumpărarea lui dacă magazinul nu e recomandat de o sursă de încredere.

5 escrocherii în care pot fi atrași turiștii aflați în Italia (I)

Escrocherii în care sunt atrași turiștii aflați în Tanzania

5 înșelătorii în care sunt atrași turiștii aflați în Egipt !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: