13 iunie 2024

10 dintre cele mai frumoase catedralele pe care le-am vizitat

10. SAINT JOJHN’S CO-CATHEDRAL – LA VALLETTA , MALTA

Văzută pe dinafară, cea mai importantă catedrală de pe insulă nu te impresionează cu nimic. Ba chiar ar putea trece neobservată. Dar, odată pătruns în interior, nu ai cum să nu rămâi cu gura căscată ! 🙂 Fie că privești tavanul sau pereții auriți și plini cu ornamente, ,,ochii minții” vor fi încântați de ceea ce vor vedea…

Îți place să mergi cu privirea în pământ ? No problem ! 🙂 Atunci vei vedea cele 400 de morminte din pardoseala în care au fost îngropați cavalerii de Malta și Marii Maeștri… O istorie se așterne sub… picioarele tale ! MALTA (V) – Să nu renunți niciodată !

9. CATEDRALA METROPOLITANĂ NOSTRA SEGNORA MARIA DE ANTIGUA- PANAMA CITY

CATEDRALA PANAMA CITY

Cu toate că în momentul vizitei mele, catedrala se afla în renovare (deci liniștea necesară reculegerii cam lipsea), am rămas impresionat de poveștile din jur ei. O clădire a cărei construcție a durat nu mai puțin de 108 ani și care era flancată de două turnuri albe strălucitoare. Cine ar fi crezut că sub vopseaua albă, structurile de lemn nu pot susține clopotele, motiv pentru care sunetul specific lor este redat prin… difuzoare. În interior, m-a impresionat altarul din marmură de Carrara la care stătuse Papa Francisc. În dreapta altarului se afla un magnific trandafir din argint, pe care îl primise Papa cu ocazia sosirii în  catedrală . PANAMA (I)–o țară construită în jurul canalului

trandafir papal Panama

În stânga altarului se afla relicva lui Joselito, un  tânăr mexican de 14 ani, care a fost ucis pentru că nu se lepăda de credința catolică. Pe tălpile sale se văd mai multe tăieturi adânci, lăsate în timpul torturii, iar alături era textul ,, Reliquia de primer grado “. Asta înseamnă că relicva e autentică și nu e din ceară ?!

8. CATEDRALA DIN LIMA

Am intrat în catedrală cu gândul de a vedea în primul rând mormântul lui lui Franceso Pizarro ! Cel care, în dorința de a cuceri imperiului incaș, a trecut oceanul și a obținut aprobarea de la…regina Isabella. Ce a urmat, se știe… Cu nici două sute de oameni (plus 3 tunuri 🙂 ), i-a cucerit pe incași, iar apoi a întemeiat capitala Lima. La vârsta de 70 ani a fost asasinat de rivalii săi și înainte de a muri, Pizarro, a desenat cu sângele său o cruce și a strigat: ,,Isus Hristos ”! O poveste demnă de premiul Pulitzer, care a continuat și dincolo de moartea sa.

După ce timp de un secol a fost expus ,,trupul său” într-un sicriu de sticlă, în 1977 a fost găsită în criptă o cutie ce conținea un cap, iar expertizele au confirmat că până atunci fusese expus corpul unui… necunoscut. Capul găsit era al lui Pizarro ! 🙂

În apropiere, o placă arată arborele genealogic al familie Pizarro. Am observat că ultimii urmași menționați erau două fete, dar fără a fi trecute și alte date în dreptul lor. ,,S-or fi stins demult”, m-am gândit eu… De curiozitate am intrat pe internet și spre surprinderea mea am văzut că cele două, sunt contemporane cu mine și trăiesc bine mersi în Badajoz-Spania. Ba chiar au și adresă pe facebook ! Hm, sunt doar la un click distanță de urmașii lui Fr. Pizarro ! Lima (IV) – Hasta la vista, Peru !

7. CATEDRALA METROPOLITANA – RIO DE JANEIRO

Catedrala este una atipică, având forma unei găleți răsturnate, în interiorul căreia încap nu mai puțin de 20.000 persoane. A fost vizitată în două rânduri de papa Ioan Paul II-lea, care a ținut aici o slujba în fața a 500 de episcopi adunați din toată lumea. În interior, lângă altarul din marmură, se află expusă caleașca cu care el s-a plimbat prin Rio. Pe cele 4 laturi cardinale se înalță, niște vitralii înalte de 60 m unite pe tavan de o cruce.

Am încercat să decodez desenele, fără a ține cont de însemnările avute pe carnetul de călătorie, însă mi-a fost greu să-mi dau seama care și cum sunt cele 4 tipuri de biserici reprezentate de ele… Am coborât la subsol, unde se afla cripta și Muzeul de artă sacră, acesta din urmă conținând tronul regelui Pedro II și trandafirul de aur dăruit prințesei Isabella de papa Leon XIII. Rio de Janeiro (I) – ,,Brasil, Brasil” !

6. BISERICA SF. SERGIUS ȘI SF. BACCHUS – CAIRO

Deși nu este o catedrală, lăcașul de cult din capitala Egiptului, este locul care m-a marcat cel mai mult din punct de vedere emoțional ! Acest lucru nu se datorează faptului că aici erau aleși patriarhii bisericii copte și nici pentru că e locul în care se află moaștele Sf. Sergius și Sf. Bacchus, doi soldați romani uciși pentru că nu s-au dezis de creștinism. Atunci de ce ?!

Datorită ,,comorii” ce se află sub criptă. Acolo se găsește unul din cele mai sfinte locuri ale creștinismului ! Acolo e grota în care a locuit Isus împreună cu familia Sa în timpul șederi în Egipt. Să fii în grota unde a locuit Mântuitorul, să calci pe aceleași pietre pe care a călcat și El, să vezi piatra pe care Îl așeza Fecioara Maria după ce-L înfășa, vasul de piatră în care era scăldat… Nu știu alții cum sunt, dar pe mine aceste lucruri mă lasă fără cuvinte…Cairo (V) – Pe urmele lui Isus. O vizită în grota în care a locuit !

4. DOMUL SANTA MARIA DEL FIORE – FLORENȚA

Catedrala din Florența, cea care fusese construită de-a lungul a 170 ani, este unică în lume ! Câte evenimente memorabile avuseseră loc acolo ! Parcă vedeam cum într-un colț, un asasin plătit care îi înfingea cuțitul în burtă lui Giuliano De Medici, în timp ce fratele său Lorenzo, fugea ca să scape cu viață ! În alt colț, ecoul vocii lui Savonarola lovea și acum cu putere pereții, în timp ce-și ținea discursurile populiste învrăjbind clasele sociale între ele !

catedrala Florenta

În criptă muncitorii ce săpau la temelia catedralei găseau corpul primului episcop al Florenței (Sf. Zenobiu) ! Și câte alte povestiri ar fi putut spune pereții dacă ar fi putut vorbi … ! Florenta – Un oraș cât o inimă !

Cine are o condiție fizică de nivel mediu, poate să se avânte pe scări prin Dom-ul lui Brunelleschi pentru a putea mai apoi să privească Florența de sus ! E i=un efort care se merită pe deplin !

3. SAGRADA FAMILIA – BARCELONA

Pentru că existau voci care criticau proiectul lui Gaudi, care urma să se întindă pe durata a câtorva secole, celebrul arhitect catalan a replicat : „Clientul meu nu se grăbește” ! Ce răspuns mai frumos ar fi putut da cel care a proiectat o asemenea minune arhitecturală ?! Am vizitat Sagrada Familia în urmă cu 11 ani, așa că un filmuleț care să aducă aminte de stadiul construcției din acel moment, nu are cum să strice ! 🙂

Biserica ce are 18 turnuri, îi reprezintă (în ordinea înălțimii) pe cei 12 apostoli, pe cei 4 evangheliști, pe Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Isus. Pe acesta din urmă va fi montată o cruce uriașă care, va atinge înălțimea de 170 m. De ce această înălțime ? Pentru că Gaudi nu a vrut să depășească dealul Tibidabo (din apropierea Barcelonei) care este lucrarea lui Dumnezeu !

2. NOTRE DAMME – PARIS

Puțini dintre cei care vizitează catedrala în care Napoleon s-a încoronat singur, știu că în spatele altarului se află una din cele mai de preț comori ale lumii creștini. Dincolo de geamul opac al unei carcase de culoarea sângerie, se află coroana de spini pe care a purtat-o Isus înainte de a fi răstignit ! Din motive de legate de integritate, nu am putut decât să-i zăresc silueta dincolo de geam. Însă mi-a rămas opțiunea căutării pe internet.

În prezent ea nu mai are niciun spin, aceștia fiind rupți și dăruiți cu diverse ocazii (în special la nunțile delfinilor). Tot în Notre Dame se mai găsesc și alte relicve sfinte cumpărate de Carol IX de la venețieni (unde fuseseră lăsate în gaj de bizantini), precum o bucată din lemn și un cui din crucea răstignirii lui Isus.

1.BASILICA SAN PIETRO – VATICAN

Indiferent când aș vizita-o, în timpul Crăciunului, de Paște sau într-o zi obișnuită, Basilica San Pietro va rămâne cel mai frumos lăcaș religios în care am pus piciorul vreodată. Tot ceea ce mintea umană ar fi putut inventa pentru un asemenea loc, vei găsi în ea ! În plus, după ce ai trecut pe lângă Poarta Sfântă (care se deschide o dată la 25 ani), trebuie să te ciupești de braț ca să-ți dai seama dacă visezi sau ba ! În fața ta se află Pieta lui Michelangelo !

Interiorul e absolut fabulos ! Mormintele câtorva papi și Baldachinul lui Bernini sunt adevărate opere de artă ! Altarul e,,păzit”la fiecare colț de câte un sfânt… Sf.Longinus se sprijină în sulița cu care L-a străpuns pe Isus, iar Sfânta Veronica flutură în aer năframa cu care L-a șters de sudoare pe Mântuitor în timp ce acesta își căra crucea…

Dorești să cobori în criptă sau să urci în cupolă ? Alegerea e a ta ! Jumătate din drumul către înaltul ,,cerului” îl poți face cu liftul, dar restul… 🙂 Însă priveliștea de care vei avea parte odată ajuns sus, face toți banii cheltuiți pe lift și pe…energizante ! 🙂

https://turisminternational.com/2021/02/15/giza-i-keops-piramida-invechita-doar-de-dumnezeu/

https://turisminternational.com/2021/01/17/malta-iv-mdina-locul-in-care-timpul-pare-ca-a-incremenit/

https://turisminternational.com/2020/12/18/rio-de-janeiro-iii-de-vorba-cu-statuia-lui-isus/

https://turisminternational.com/2020/12/01/chile-iii-ramas-bun-santiago-de-chile/

https://turisminternational.com/2020/10/31/machu-picchu-orasul-pierdut/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!