29 septembrie 2023

Turcia și Serbia au ieșit de pe lista roșie. Bulgaria, Polonia și Tunisia au devenit ,,verzi”!

Lista tricoloră a țărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Față de prima versiune, listele actuale nu au suferit modificări importante în ceea ce-i privește pe românii care se întorc din străinătate. Singurele excepții le pot constitui Turcia și Bulgaria… În total, cele două liste cuprind un număr de 60 de țări/teritorii.

Din păcate nu a fost modificat regimul de intrare în țară al minorilor, care sunt obligați să se supună (indiferent de vârstă) regulilor aplicate pentru majori ! România fiind printre puținele state din Europa care, procedează în acest fel !

LISTA ROȘIE – în cuprinsul ei figurează un număr de 29 țări, adică mai puțin cu 3 față de lista precedentă. Din zona roșie au fost scoase 4 țări (Serbia, Luxemburg, Turcia și Andorra), fiind introdusă în schimb doar una singură (Trinidad Tobago).

Europa este continentul cel mai ,,roșu”, având înscrise nu mai puțin de 11 state pe această listă. El este urmat la mare distanță de America de Sud (6 state), Asia (4 state), America centrală și Zona Caraibelor și Africa (câte 3 state), Peninsula Arabă (2 state).

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuia să știe că singura excepție de la carantinare o constituie doar dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile).

LISTA GALBENĂ – este un pic mai stufoasă decât cea roșie, pe ea găsindu-și locul 31 state/teritorii (față de 37 în trecut). Noile apariții sunt în număr de 7. Din zona verde au fost ,,promovate” Slovacia, Malaiezia și Botswana, în timp ce din lista roșie au fost ,,retrogradate” în cea galbenă : Serbia, Turcia, Luxemburg și Andorra.

Totodată 13 țări și-au schimbat nuanța de galben. Trinidad Tobago a devenit ..roșu”, în timp ce Polonia, Bulgaria, Tunisia, Armenia, Palestina, Bahamas, Bosnia, Ungaria, Anguilla, Macedonia, Liban și Liechtenstein s-au ..înverzit. Deci ,,liber” pentru vacanțe în Bulgaria și Tunisia ! …cel puțin pentru o săptămână, până la o nouă actualizare !

Europa deține ,,supremația” și în lista galbenă (având 17 state), fiind urmată de Peninsula Arabă și America de Sud (câte 4 state), Asia și America de Nord (câte două state), America Centrală și Africa (câte un stat).

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile) sau un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore.

LISTA VERDE – cuprinde restul țărilor care nu se regăsesc în primele două. Cei care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document, nefiind ,,eligibili” pentru carantină. Majoritatea țărilor din Africa (inclusiv Tanzania) se află pe această listă datorită faptului că nu doresc să raporteze cazurile depistate ! …și nicidecum că nu ar fi înregistrate cazuri de infectare !

Important e și faptul că în cazul întoarcerii dintr-o țară galbenă sau roșie, carantina poate fi părăsită după 10 zile, dacă a fost obținut un rezultat negativ PCR, după 8 zile de la intrarea în țară.

0 thoughts on “Turcia și Serbia au ieșit de pe lista roșie. Bulgaria, Polonia și Tunisia au devenit ,,verzi”!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: