18 iulie 2024

GRECIA (III) – înșelătorii în care pot fi atrași turiștii

Înșelătoria cu „bombes”= metanol

Cum funcționează : Bombes este un cocktail puternic pe care proprietarii de baruri îl folosesc pentru a atrage turiști în barurile lor. Până aici nimic nu e în neregulă ! Din păcate, unii proprietari (pentru a reduce costurile), folosesc metanol în locul alcoolului de calitate. Metanolul este periculos, deoarece poate duce la orbire sau chiar la deces. La sfârșitul anului 2018, un număr de 17 adolescenți britanici au fost transportați de urgență la spital, fiind intoxicați cu metanol după ce au băut ,,bombes” într-un bar din Laganas.

Locuri în care trebuie să ai grijă: oriunde-Atena; Mykonos; Santorini; Ios; Zakynthos; croaziere; etc.

Ce să faci : se recomandă băuturile îmbuteliate, deoarece este mai dificil ca să le poată fi alterat conținutul.

Furturi pe stradă sau în interior

Cum funcționează :

  • Bicicletă / moped : trece în viteză pe lângă tine și îți smulge poșeta/bagajul
  • Bar, restaurant : îți sunt sustrase obiecte de valoare lăsate nesupravegheate pe scaun sau pe masă.
  • Plaja : furtul de obiecte de valoare lăsate nesupravegheate
  • Trenuri către și de la aeroport : un hoț stă lângă ușile trenului și îți sustrage bagajul înainte de închiderea ușilor.
  • Bancomate : pândește și îți fură banii ce au fost eliberați din bancomat (Omonia, Metaxourgio, Monastiraki, Syntagma).

Multe plaje din Sithonia sunt fără parcări amenajate. Spărgători au dispozitive care dezactivează semnalul de la sistemul de închidere al mașinii de la distanță. După ce pleci, ei îți deschid mașina și fură lucrurile de valoare. Dacă vezi pe cineva că stă în apropiere în timp ce-ți blochezi mașina, așteptă ca acesta să se îndepărteze, apoi încuie și verifică portierele pentru a te asigura că sunt încuiate.

Locuri unde trebuie să ai grijă : oriunde

Ce să faci : nu lua cu tine obiecte de valoare sau sume mari de bani (ci doar atât cât îți este necesar pentru o zi). Nu ține niciodată geanta/aparat foto pe partea dinspre carosabil ! Evitați să așezați obiecte de valoare pe mese sau scaune.

Escrocheria de la ATM

Cum funcționează : slotul pentru card este echipat cu un dispozitiv ce o să prindă cardul în interior. Un escroc aflat din ,,întâmplare” în apropiere o să-ți dea un sfat din ,,sufletul lui de vioară” ! Adică, va trebui să introduci codul PIN de trei ori la rând pentru a putea debloca cardul. Bineînțeles că acesta nu va fi eliberat după introducerile repetate ale codului PIN și nici după rugămințile adresate către înaltul cerului. 🙂 În schimb norocul îi va surâde escrocului care, a văzut PIN-ul tău ! Ulterior, el va intra și în posesia cardului și îți va ,,elibera” toți bani din cont ! 😉

Locuri în care trebuie să ai grijă : Atena, Heraklion, Salonic

Ce să faci : utilizați bancomate în medii controlate (de exemplu, bănci) și nu efectua tranzacții dacă în zona sunt și alte persoane. Utilizați un cont separat doar pentru călătorie, pe care să-l alimentați doar cu sumele necesare.

Înșelătoria cu motociclete

Cum funcționează: operatorii îți închiriază o motocicletă defectă pe care nu te gândești să o verifici atunci când o iei. Însă în momentul în care o returnezi, operatorul se va duce ,,punct ochit – punct lovit ” la defecțiunea deja știută de el. Deși pagubele nu au fost produse de tine, tu vei fi cel care le va deconta ! 🙂

Locuri în care trebuie să care ai grijă: Mykonos, Naxos.

Ce să faci : verifică cu atenție motocicleta înainte de utilizare și fă-i și câteva fotografii. … ca dovadă. 🙂 

Înșelătorie cu donația pentru pisici

Cum funcționează : În orașul Kos, este posibil să vedeți multe pisici fără stăpân, precum și câteva cutii în care trebuie puse donații pentru întreținerea patrupedelor. Doar pisicile eu și ele nevoile lor, nu ?! 😉 Dacă îți plac aceste animale, atunci cu siguranță vei dona câțiva bănuți… Doar că, în realitate pisicile nu vor beneficia niciodată de sumele de bani colectate, iar banii strânși vor intra în ,,vistieria” unor viețuitoare bipede ! …cu o minte diabolică ! 🙂

Locuri în care trebuie să ai grijă:

  • Orașul Kos

Ce să faci: faceți donații doar organizațiilor consacrate.

https://turisminternational.com/2021/04/07/grecia-i-5-inselatorii-in-care-sunt-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/05/25/grecia-ii-5-inselatorii-in-care-sunt-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/05/10/maroc-ii-5-inselaciuni-in-care-sunt-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/04/22/maroc-i-5-inselaciuni-in-care-sunt-atrasi-turistii/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!