29 septembrie 2023

Lista roșie și cea galbenă au fost actualizate. Grecia, Olanda, Belgia, Franța, Republica Dominicană și Peru au devenit ,,verzi” !

Lista roșie cât și cea galbenă au fost actualizate ! Dacă în urmă cu o săptămână, pe cele două liste de aflau 12 state europene, de data aceasta au mai rămas doar două (Marea Britanie-,,roșie” și Georgia-,,galbenă”).

În timp ce lista roșie a rămas aproximativ la fel (a crescut cu o poziție), lista galbenă s-a topit ca untul la soare (are mai puțin cu 15 țări) ! Astfel că ambele liste cumulează în total doar 33 de poziții față de cele 47 anterioare !

LISTA ROȘIE

Nu a suferit modificări majore față de săptămâna precedentă, atât ca număr cât și ca nume afișate.

Ce țări au intrat pe lista roșie ? Trei state/teritorii : Namibia, Oman și Insulele Virgine SUA. Din zona europeană nu a fost promovat niciun stat, astfel că Marea Britanie rămâne singura ,,reprezentată roșie” de pe bătrânul continent.

Ce țări au ieșit din zona roșie ? Doar două state au fost ,,retrogradate” în lista galbenă : Malaezia și Capul Verde.

America de Sud rămâne în continuare liderul zonei ,,roșii” de pe glob, având 8 țări pe listă. Ea este urmată de Peninsula Arabă (4 state), apoi de Asia și Africa cu câte 3 câte țări fiecare. America Centrală/Zona Caraibelor staționează la nivelul de două state, în timp ce Europa și Zona Pacificului au fiecare câte stat/teritoriu.

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuia să știe că sunt scutiți de la carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid în ultimele 90 de zile !

Lista Galbenă

După ce în urmă cu 7 zile lista galbenă a fost mărită cu două poziții, de data aceasta ea a intrat ,,la apă” ! 🙂 Din cele 26 state au mai rămas ,,galbene” doar 11! Deci, a dispărut mai bine din jumătate de listă !

Ce țări au fost ,,îngălbenite” ? Doar 3. În afară de cele două sosite din zona roșie (Malaezia și Capul Verde), a mai fost colorată în galben doar Saint Kitts and Nevis (venită din zona verde). Însă niciuna dintre acestea nu prezintă (în acest moment) interes pentru cetățenii români.

Ce țări au fost scoase de zona galbenă ? Nu mai puțin de 18 țări/teritorii ! Trei state au fost ,,promovate” pe lista roșie (Namibia, Oman și Insulele Virgine SUA), iar alte 15 au fost trecute în zona verde (Suedia, Andorra, Danemarca, Olanda, Letonia, Grecia, Belgia, Lituania, Peru, Slovenia, Iran, Puerto Rico, Franța, Republica Dominicană și Timorul de Est).

Dacă în ,,clasamentele” trecute Europa deținea ,,supremația”(având 11 țări galbene), de data aceasta ea a ajuns pe ,,ultimul loc” alături de America de Sud, Peninsula Arabă și Zona Pacificului (fiecare având câte un stat). Georgia a rămas singura țară europeană de culoare ,,galbenă” !

Continentul african a trecut în schimb pe primul loc cu 3 țări ,,îngălbenite”, urmat fiind de America Centrală/Zona Caraibelor și Asia (cu câte două state).

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid în ultimele 90 de zile !

Lista Verde

Cuprinde țările (cca, 200 ) care nu se regăsesc pe lista galbenă sau pe cea roșie. Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină. Majoritatea țărilor africane (inclusiv Tanzania/ Zanzibar) se află pe această listă datorită faptului că refuză să raporteze către OMS cazurile depistate !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: