13 iunie 2024
feluci pe nil

feluci pe nil

Înșelătoria cu viză

Cum funcționează : dacă urmează să-ți petreci vacanța în țara faraonilor și dorești să îți procuri o viza din timp, atunci soluția este una online. …așa vei putea evita cozile din aeroport ! 🙂 Însă dacă nu ești atent pe ce site intri, poți rămâne fără viză și totodată fără bani ! 😉 De ce ? Pentru că există site-uri care te păcălesc și îți vând ,,piele ursului din pădure” ! 🙂 Dacă ai găsit un site sigur, va trebui să fii atent și la suma pe care o vei plăti, pentru a nu fi suprataxat !

Însă, dacă vei opta pentru a lua viza în aeroport, atunci e bine să eviți chioșcurile agenților de turism (de ex. Thomas Cook, Sea etc.) care și ele vând vizele de intrare la un preț mai mare decât cel oficial.

Locuri în care trebui să ai grijă : Aeroporturi din Luxor, Hurghada, Sharm el Sheikh

Ce să faci :

  • Cumpără viza de pe site-ul oficial al guvernului egiptean  https://visa2egypt.gov.eg .
  • o viză cu intrare unică costă 25 USD, iar o viză cu intrare multiplă-60 USD.

Înșelătoria cu felucă Luxor

Cum funcționează : dacă tot ai ajuns în Luxor, ar fi frumos să faci o plimbare cu feluca pe Nil. Însă dacă nu ai stabilit cu claritate prețul, atunci este posibil ca vasul să fie oprit în plină ,,croazieră”, iar,,căpitanul de vas” să-ți ceară o sumă de mult mai mare decât de cea convenită inițial. Cum nu te poți da jos din barcă în mijlocul Nilului, nu rămâne decât să porți negocieri ample sau să…plătești ! 🙂 De asemenea e posibil ca același scenariu să fie aplicat și pentru a-ți forța mâna să cumperi o croazieră la apusul soarelui sau un tur al insulei Banana.

Locuri în care trebuie să ai grijă: Luxor: râul Nil

Ce să faci : refuză să accepți suma cerută sau oferta unui nou tur, iar căpitanul va renunța în cele din urmă la pretenții. 🙂

Escrocherii cu taxiuri

Cum funcționează : deși taxiurile sunt echipate cu contoare, unii șoferi vor refuza să le folosească și vor percepe tarife umflate. …mai ales dacă destinația finală va fi piramidele din Giza. Alții vor face un popas la un magazin de unde își vor primi un comision în cazul în care vei efectua cumpărături.

O altă metodă (utilizată pe timp de noapte) este relatată de un turist din Alexandria -”Am negociat un preț, iar șoferul a fost de acord. La jumătatea călătoriei, a intrat într-o benzinărie și mi-a cerut banii pentru a putea plăti benzina. Deși era neobișnuit, i-am dat banii după cum a cerut. Călătoria a continuat, iar după 15 min. a oprit într-o zonă întunecoasă unde mi-a cerut să completez suma inițială, pe care el o ,,calculase” greșit. Nu am avut o altă opțiune decât să plătesc, altfel riscam să fiu dat jos în plină noapte pe un teritoriu necunoscut”.

Locuri în care trebuie să ai grijă : Alexandria, Aswan, Cairo, Giza, Hurghada, Luxor, Sharm el Sheikh

Ce să faci :

  • evită taxiurile din punctele turistice.
  • fă o fotografie a numărului de taxi și a atestatului
  • asigură-te că este pornit contorul sau negociază un preț corect
  • Longhauling : verifică pe GPS-ul telefonului dacă te îndreptați în direcția corectă sau dacă se fac ocoliri.

Escrocheria cu cadouri de prietenie

Cum funcționează : asemenea altor escroci din Europa, un localnic îți va zâmbi apoi îți dărui o brățară. El va susține că îți face cadoul din pură simpatie și că el nu te costă nimic. Atât brățara cât și prietenia lui sunt…gratuite. 🙂 Apoi va ,,executa” un nod de care nu vei putea scăpa decât cu ajutorul unui…cuțit ! 🙂 La final îți va emite atât ,,factura” prieteniei cât și a brățării. Chiar ai crezut că ambele sunt gratuite ?! 🙂

Locuri de care ai grijă : Alexandria, Cairo

Ce să faci : declină oferta, pentru că nimic nu este gratuit ! 😉

Hamalii de bagaje din aeroport

Cum funcționează : la scurt timp după ce ai ajuns pe aeroportul din Cairo, norocul îți va ieși în cale ! 🙂 El va apărea sub forma unui lucrător local ,,înarmat” cu un cărucior pentru bagaje, care gata să-ți arate ce țară primitoare e Egiptul ! 🙂 După ce îți va căra bagajele până în parcare, el îți ca cere să plătești pentru serviciul făcut. Însă, atunci când vei dori să-i oferi ceva ,,mărunțiș”, norocul tău se va transforma în ghinion ! Hamalul îți va solicita 10 EUR și chiar va avea tupeul de a se ,,autoservi” din portofelul tău, dacă ești neglijent !

Locuri de care ai grijă : Cairo

Ce să faci : acceptă serviciul doar dacă ai nevoie de ajutor. În caz contrar respingere oferta cu fermitate.

https://turisminternational.com/2021/03/25/egipt-5-inselatorii-in-care-sunt-atrasi-turistii-partea-ii/

https://turisminternational.com/2021/05/18/republica-dominicana-ii-5-inselatorii-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/05/04/dubai-escrocherii-in-care-sunt-atrasi-turistii-partea-iii-a/

https://turisminternational.com/2021/03/20/saqqara-djoser-cea-mai-veche-piramida-din-lume/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!