3 octombrie 2023

Listele țărilor cu risc epidemiologic au fost actualizate ! Cuba a revenit pe lista galbenă !

CNSU a actualizat listele ce indică țările/teritoriile de risc epidemilologic. Față de săptămâna trecută, aceste liste nu prezintă modificări importante, așa că românii ce doresc să călătorească în străinătate nu au de ce să-și modifice programul. Numărul țărilor aflate pe listele cu restricții (roșie+galbenă) este în ușoară creștere (37 față de 33), însă cele noi intrate nu prezintă interes major pentru călătorii români. America de Sud rămâne zona cea mai ,,fierbinte” de pe glob (cu 9 state aflate pe cele două liste), fiind urmată de Africa (7 state) și Asia (țări).

LISTA ROȘIE

Aceasta a crescut nesemnificativ, mărindu-se doar cu o singură poziție (23 în loc de 22).

Ce țări au intrat pe lista roșie ? Doua state/teritorii : Botswana și Insulele Kitts and Nevis. Nici în această săptămâna Europa nu a ,,înroșit” niciun alt stat, iar Marea Britanie a rămas singura ,,reprezentantă” a bătrânului continent.

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Doar Insulele Virgine SUA. Adică…neinteresant ! 🙂

America de Sud rămâne în continuare liderul zonei ,,roșii” de pe glob, având 8 țări pe listă. Ea este urmată de Africa și Asia, cu câte 4 state fiecare. La mică distanță se află Peninsula Arabă (3 țări) și America Centrală/Zona Caraibelor. Europa și Zona Pacificului au fiecare câte un stat/teritoriu.

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuia să știe că sunt scutiți de la carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid în ultimele 90 de zile !

Lista Galbenă

După o perioadă în care lista s-a micșorat semnificativ, de data aceasta se află în expansiune ! Ea a crescut cu 4 poziții, cuprinzînd în prezent 14 țări/teritorii (față de 11). Important e că niciuna din cele 5 țări nou ,,îngălbenite „, nu e din Europa ! Astfel, Georgia rămâne singura țară europeană ce are culoarea lămâii.

Ce țări au fost ,,îngălbenite” ? Doar…5. 😉 În afara celei sosite din zona roșie (Insulele Virgine SUA), alte patru au schimbat culoarea verde cu cea galbenă (Cuba, Irak, Zambia, Insulele Virgine U.K.). Singura care ar putea prezenta cât de cît interes pentru cetățenii români, ar fi Cuba.

Ce țări au fost scoase de zona galbenă ? Doua state/teritorii ! În timp ce Botswana a fost ,,promovată” pe lista roșie, Insulele Kitts and Nevis au fost ,,înverzite”.

Continentul african se menține în continuare pe primul loc, alături de America Centrală/Zona Caraibelor (fiecare cu câte 3 țări ,,îngălbenite”), fiind urmate de Asia, Oceania și Peninsula Arabă (cu câte două state).

Europa ocupă în continuare ,,ultimul loc” alături de America de Sud (fiecare cu un stat).

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid în ultimele 90 de zile !

Lista Verde

Cuprinde țările (cca, 200 ) care nu se regăsesc pe lista galbenă sau pe cea roșie. Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină. Majoritatea țărilor africane (inclusiv Tanzania/ Zanzibar) se află pe această listă datorită faptului că refuză să raporteze către OMS cazurile depistate !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: