3 octombrie 2023

Grecia, Irlanda și Maldive au fost ,,înroșite” ! S.U.A., Belgia și Israel au devenit ,,galbene” !

Comparativ cu vechile liste roșii și galbene, pe care se aflau 56 de state/teritorii, pe cele actualizate se regăsesc 61 ! Adică cu 5 poziții mai mult ! Din zonele ,,fierbinți” ale Europei nu a ieșit niciun stat, dar în schimb au intrat alte 3 ! Într-o situație identică se află și America Centrală/Zona Caraibelor. În schimb, America de Sud devine mai sigură pe zi ce trece, cu 3 noi țări ,,înverzite” și niciuna intrată pe listele cu interdicții. Noile liste vor intra în vigoare de la 1 august ora 00.00.

LISTA ROȘIE

Ce țări/teritorii au intrat pe lista roșie ? Șapte țări ! În Europa au fost ,,înroșite” Grecia, Irlanda și Monaco. În restul lumii alte 4 state au căpătat aceeași culoare : Maldive, Bahamas, Curacao și Insulele Virgine SUA. Într-o oarecare măsură, surpriza este reprezentată de Irlanda… Așa cum prevăzusem în urmă cu două săptămâni ( Grecia a devenit galbenă !) ,,înroșirea” Grecia a fost doar o chestiune de timp…

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Doar două : Insulele Feroe și Suriname, ambele fiind ,,retrogradate” în zona galbenă.

Europa rămâne liderul detașat al zonei ,,roșii” cu 15 țări/teritorii (+2 față de săptămâna trecută). Ea este urmată de Africa, Asia și America Centrală/Zona Caraibelor au câte 6 state ,,roșii”. America de Sud a ajuns la performanța de a mai avea doar state ,,înroșite” ! În coada clasamentului sunt Peninsula Arabă și zona Pacificului, fiecare cu câte două state ,,roșii”.

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuie să știe că sunt scutiți de carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid 19 în ultimele 90 de zile !

Lista Galbenă

În ceea ce privește lista galbenă, ea a rămas la același număr de state/teritorii : 21. În timp ce în Europa au fost ,,îngălbenite” trei noi state (și zero trecute în ,,verde”), în America de Sud au fost ,,înverzite” două state fără ca alt să fi trecut în zona galbenă !

Ce țări au fost ,,îngălbenite” ? 10 state la nivel mondial ! În afara celor două sosite din zona roșie (Insulele Feroe și Suriname), alte 8 au trecut din zona verde în cea galbenă (Franța, S.U.A., Belgia, Islanda, Israel, Sint Maarten, Aruba, și Honduras). Și pe această listă, Europa și America Centrală/Zona Caraibelor sunt în frunte cu câte 3 țări nou intrate !

Ce țări au fost scoase de zona galbenă ? Tot un număr de 10 state/teritorii ! În timp ce 7 țări (Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curacao și Insulele Virgine SUA) au fost ,,promovate” pe lista roșie, alte 3 au fost ,,înverzite” (Uruguay, Paraguay și Oman). … niciuna din Europa ! Oman a trecut doar în două săptămâni din ,,roșu” în ,,verde” !

Într-un clasament al listei, Europa a rămas pe primul loc cu 7 țări ,,îngălbenite”. Pe locul secund a urcat America Centrală/Zona Caraibelor cu 5 state, urmată de Asia (3 state). Peninsula Arabă, Africa și Asia au câte 2 state ,,galbene”, iar America de Nord și America de Sud încheie plutonul cu câte un stat.

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid 19 în ultimele 90 de zile !

Lista Verde

Aceasta lista cuprinde țările (cca, 200 ) care nu se regăsesc pe lista galbenă sau pe cea roșie. Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină la intrarea în România. Multe țări africane se află pe această listă datorită faptului că refuză să raporteze către OMS cazurile depistate. Cea mai sigură țară de pe continentul ,,negru” este Maroc, acolo unde vaccinarea a ajuns la peste 30% din populație !

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa -22 state/teritorii roșii+galbene.

America Centrală/Zona Caraibelor – 11 state/teritorii roșii+galbene.

Asia – 9 state/teritorii roșii+galbene

Africa – 8 state/teritorii roșii+galbene.

America de Sud – 4 state/teritorii roșii+galbene.

Peninsula Arabă – 4 state/teritorii roșii+galbene.

Oceania – 2 state/teritorii roșii+galbene.

America de Nord – un stat/teritoriu galben.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: