29 septembrie 2023

Maldive, Elveția și Tunisia au fost trecute pe listele galbene ! În Europa, doar Kosovo a mai fost ,,înroșită”!

Au fost reactualizate listele ,,tricolore”! Dacă pe vechile liste cu restricții se aflau 74 de state/teritorii, pe cele noi se regăsesc 80! Deci, panta ascendentă este continuă! Europa rămâne în continuare motorul ,,valului 4”, având 33 de țări/teritorii care se află pe cele două liste. America de Sud rămâne în continuare continentul cel mai sigur !

Listele actualizate vor intra în vigoare începând cu data de 22.08.2021, ora 00:00

LISTA ROȘIE

Pe noua listă roșie se regăsesc 47 state/teritorii, adică aceasta s-a micșorat cu două mai puține poziții față de precedenta listă (45).

Ce state/teritorii au intrat în zona roșie ? De data aceasta doar…3 ! Santa Lucia și Dominica care au sosit din lista galbenă! În Europa a fost ,,înroșit” Kosovo, care a venit direct din lista ,,verde”! În această săptămână s-a înregistrat cel mai mic număr de înroșiri din ultima lună și ca atare și prima regresie !

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Cu două mai mult decât cele intrate : 5 ! Doar una singură din Europa : Andorra! Celelalte 4 fiind de pe alte meridiane : Maldive, Tunisia, Bahamas și Insulele Virgine U.K. Acestea au fost ,,retrogradate” în zona galbenă.

Europa rămâne liderul detașat al zonei ,,roșii” cu 17 țări/teritorii (același număr ca și săptămâna trecută). Ea este urmată la mare distanță de America Centrală/Zona Caraibelor cu 8 țări . Podiumul este completat de Asia și Africa cu câte 6 state ,,roșii” fiecare. Oceania staționează la numărul de3. Codașele listei roșii sunt : Peninsula Arabă, America de Sud (cu câte două state fiecare) și America de Nord (un stat).

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuie să știe că sunt scutiți de carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 35 state/teritorii. O creștere record, cu 8 poziții mai mult față de precedenta listă. În Europa au fost ,,îngălbenite” 6 noi state, în timp ce în restul lumii alte 8 țări au primit aceeași culoare !

Care sunt cele 14 țări ce au fost ,,îngălbenite” ? În afara celor 5 sosite din zona roșie (Maldive, Tunisia, Bahamas, Andorra și Insulele Virgine UK), alte 9 țări au fost ,,promovate” din zona verde în cea galbenă (Elveția, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Liechtenstein, Guernsey, Jamaica, Belize, Ins. Bonaire și Ins Turks and Coicos). Interesant e că 5 dintre cele 9 țări promovate din ,,verde” în galben, sunt din Europa !

Ce țări au fost scoase de zona galbenă ? Doar 7 state/teritorii ! În timp ce două țări/teritorii (Dominica și St. Lucia) au fost ,,promovate” pe lista roșie, alte 5 au fost ,,înverzite” (Namibia, Columbia, Bermude, Indonezia și Kârgâzstan). Niciuna din Europa !

Într-un clasament al listei galbene, Europa și-a consolidat prima poziție, având nu mai puțin de 16 state/ teritorii îngălbenite, fiind urmată de America Centrală/Zona Caraibelor (11 țări galbene). La mare distanță se află restul zonelor : Peninsula Arabă (3 state ,,galbene”), Asia (două state), iar America de Sud, Africa și Oceania au câte un singur stat ,,îngălbenit”.

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA VERDE

Această lista cuprinde țările (cca, 200 ) care nu se regăsesc pe lista galbenă sau pe cea roșie. Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină la intrarea în România. Multe țări africane se află pe această listă datorită faptului că refuză să raporteze către OMS cazurile depistate. Cea mai sigură țară de pe continentul ,,negru” este Maroc, acolo unde vaccinarea a ajuns la peste 30% din populație !

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa –33 state/teritorii roșii+galbene (+4 față de săptămâna precedentă).

America Centrală/ Zona Caraibelor –19 state/teritorii (+4)

Asia – 8 state/teritorii roșii+galbene (-4).

Africa – 7 state/teritorii roșii+galbene. (+3)

Peninsula Arabă – 5 state/teritorii roșii+galbene (0).

Oceania – 4 state/teritorii roșii+galbene (+1).

America de Sud – 3 state (-1)

America de Nord – un stat/teritoriu roșu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: