7 decembrie 2023

Bali (V) – am fost ,,nașul” unei țestoasă eliberate în mare !

După o noapte în care am ascultat din nou ,,rapsodiile” vecinilor australieni îndrăgostiți de surf și mai ales de bere, eram pregătit pentru o nouă zi de plajă ! Învățasem încă din prima noapte ce înseamnă să fii vecin cu ,,cangurii” ! 🙂 Bali (I) – Acolo unde soarele joacă mereu în ,,rolul” principal !

A urmat micul dejun și apoi drumul spre plajă, fără ca de acesta din urmă să mai fie deturnat de vreo incinerare ! 😉 Bali (III) – martor la o incinerare în direct ! Căci ce altceva puteam face pe timp de zi în Kuta, un oraș în care bate inima Bali-ului ?!

După o repriză consistentă de plajă și bălăceală în valurile calde ale mării, am savurat o nucă de cocos ce părea să fi fost ,,îndopată” cu steroizi, asemenea unui culturist înainte de concurs ! 🙂 Pentru a mânca și ,,desertul”, am primit ca ustensilă o lingură, cu care urma să ,,decupez” miezul de nucă.

După ce am servit cele două ,,feluri” de mâncare 🙂 , am plecat de-a lungul plajei. Doream neapărat să particip la un spectacol în care, marea se deschidea în fața vieții ! 🙂 Dacă cu o zi înainte fusesem martor la cum se sfârșește viața în mare, urma ca în acea zi văd viața dintr-un alt unghi…

Am ajuns în dreptul unui incubator sub forma unei țestoase, care era locul unde ouăle ascunse în nisip se transformau în niște mici broscuțe. Acolo era bing-bangul vieții acelor vietăți marine !

Bali – incubator de țestoase

În câteva minute, urma ca o nouă ,,promoție” de țestoase să fie eliberată în marea în care-și vor petrece restul vieții, iar eu doream să fiu ,,nașul” unei astfel de broscuțe. 🙂 Pentru asta, nu trebuia decât să stau la rând și să primesc un ticket gratuit, asemenea altor doritori de ,,nășit”.

Ulterior, în schimbul acestui ticket, am avut posibilitatea să-mi aleg (din două recipiente) pe viitoarea regină a mărilor ! …așa cum îmi plăcea să cred că va fi țestoasa mea ! 🙂

Și am ales ! 🙂 Din ligheanul roșu am ochit o broscuță care înota cu vigoare din perete în perete și încerca fără succes să escaladeze ,,zidul” din fața sa. Îmi era foarte clar : ea avea spirit de luptătoare ! …și mai ales de învingătoare ! 🙂 Așa că am luat-o în ,,custodie” și am început să-i dau sfaturi despre cum urma să se ferească de rechini și balene ucigașe ! 😉

Apoi ne-am îndreptat împreună spre mare, unde, la semnalul primit am eliberat-o alături de suratele sale. După un start perfect, a avut un moment de cumpănă și s-a oprit derutată pentru câteva secunde.

Mi-a fost teamă ca nu cumva să o ia îndărăt spre țărm, speriată fiind de poveștile mele despre cu rechinii fiorosi. 🙁 Dar în scurt timp a demarat cu viteza în direcția mării, devenind astfel șefă de promoție ! 🙂 M-a convins că avea să prindă fără emoții cel puțin 200 de ani ! 🙂 Am urmărit-o până când avea să dispară în valuri și i-am urat viață lungă !

Cu gândul la cum înota țestoasa mea printre recife, am făcut o ultimă baie în apa Oceanului Indian, iar apoi m-am dus spre mall-ul din apropiere cu gândul de a cumpăra câteva pungi de cafea cu aromă de…luwak ! 🙂

Odată ajuns în fața mall-ului, ce să vezi ?! În brațele unui localnic stătea cuminte chiar cel care ,,trudea” la producerea celei mai scumpe cafele din lume : un luwak ! 🙂 M-am oprit pentru o clipă ca să-l admir, iar el a sărit la mine în brațe și s-a plimbat curios pe umerii mei, după care și-a băgat botul în punga mea. …cam îndrăzneț animăluțul ale cărui intestine valorau greutatea lor în …cafea ! 🙂 Noroc că nu avea ce mânca, căci altfel cine știe ce alte bunătăți ar fi produs intestinele lui ! 😀

Din mall mi-am cumpărat suveniruri și cafeaua pe care mi-o doream să beau atunci când voi ajunge în România.

Înaintea să ajung la hotel, am trecut pe lângă un restaurant cu tematică din Forrest Gump. Nu-l puteam rata, căci s-ar fi supărat Tom Hanks dacă ar fi aflat acest lucru ! 😉 Numele cârciumii (Bubba Gump) fusese dat în amintirea lui Forrest Gump și a celui mai bun prieten al său, care își pierduse viața în război. Interiorul era frumos decorat, având multe piese care aminteau de film și de prietenia dintre ei.

Bali- restaurantul Bubba Gump

Fiind ultima seară în Bali, mi-aș fi dorit să mânânc ceva specific acestor locuri, însă nu am mai avut curaj să încerc astfel de bucate, pentru câ în zielele anterioare fusesem dezamâgit. Cât de departe era friptura de vită din Rio de Janeiro (II) – Garota de Ipanema…melodia care a făcut o plajă celebră ! …sau friptura care m-a legat de Florența la fel de mult ca și David a lui Michelangelo ! 🙂 Florența (III)- Galeria Ufizzi, între o friptură și o bere !

În cele din urmă am ales niște fructe de mare și o pizza, care arată un pic cam ciudată ca formă și gust ! Nu au fost rele deloc, dar nu au avut nici acel ceva care sâ-mi lege papilele gustative pe vecie de mâncarea indoneziană.

Bali- pizza

În schimb aveau să-mi lege amintirile de Bali două cămăși pe care am dorit să le cumpăr de la renumita firma Batik- indoneziană care exportă celebrele cămăși în toate lumea. Dacă exportul se face sau nu avioanele companiei Batik, asta nu mai știu… 🙂 Dar cămășile sunt de calitate, frumoase și un pic cam…scumpe ! Dar au meritat ! 🙂

Pe drumul spre hotel am fâcut un rezumat al vacanței mele în Indonezia. 7 zile în care soarele a fost titular în fiecare zi, (fără pic de ploaie) și cu o umezeală excesivă. Pe lângă plajă și baie în mare,zilele au fost pigmentate cu o întâlnire cu maimuțe, cu temple hinduse,cu o incinerare în direct și eliberarea țestoaselor. Întâlnirea cu luwak a fost doar un supliment ! Aveam un singur regret , nu reușisem să ajung la templul Tanah Lot. Poate că voi mai avea vreo ocazie pe viitor … 🙂 Cine știe …

Urma să mi continui ruta spre Singapore ,,Țara ridicată de Extratereștri”, însă episodul respectiv îl voi cupla mai târziu cu cea de’a doua vizită în Singapore.

Indonezia a fost o țară mult mai caldă la figurat decât m-aș fi așteptat și care cu adevărat mi s-a părut a fi desprinsă dintr-o altă lume față de România.

Oricând mi-aș dori să mă întorc într-o altă vizită acolo, chiar dacă densitatea cutremurelor este una ridicată. Oare cum de se face că exact țările care sunt lovite mai des și mai tare de cutremure, mă atrag atât de mult ?! Chile (III) – Rămas bun, Santiago de Chile ! Beijing ( IV ) – Marele ZidUn zbor între Jakarta și Bali sau o trecere de la musulmani la hinduși ! Asta rămânea un mister de nedezlegat . …încă ! 😉

0 thoughts on “Bali (V) – am fost ,,nașul” unei țestoasă eliberate în mare !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d