29 septembrie 2023

Austria și Dubaiul au devenit ,,galbene”. Serbia a intrat pe lista roșie, în timp ce Spania a părăsit-o. Malta e ,,verde” pentru toți turiștii români!

Au fost reactualizate listele ,,tricolore”! În ultima săptămână s-a înregistrat o mică creștere a numărului de state/ teritorii care se regăsesc pe cele două liste (96 față de 93). Deci, valul 4 al pandemiei pare să staționeze la nivel mondial. În timp ce Europa își menține tot 39 de țări/teritorii prezente pe liste, America de Sud rămâne zona cea sigură de pe glob.

Listă in vigoare de la data de 05.09.2021, ora 00:00

https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2666-anexa-la-hcnsu-nr-66-din-02-09-2021-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-rosu-si-galben-2-09-2021/file

LISTA ROȘIE

Pe noua listă roșie se regăsesc 60 state/teritorii (cu 8 poziții mai mult față de precedenta listă).

Ce state/teritorii au intrat în zona roșie ? Nu mai puțin de 11 ! În Europa au fost ,,înroșite” doar alte 3 țări : Serbia, Estonia și Albania. Din ,,restul” lumii au intrat în zona roșie 8 state, cea mai importantă ,,promovare” fiind cea a Tunisiei. Alături de ea au mai intrat pe listă : Jamaica, Liban, Palestina, Belize, Surinam , Antigua și Brunei.

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Trei : Spania, Liechtenstein și Maroc. Două din Europa ! …ceea ce o un semn bun pentru ultima perioadă !

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” cu 22 țări/teritorii, fiind urmată la mare distanță de America Centrală/Zona Caraibelor cu 16 țări. Podiumul este completat de Asia cu 8 state, lângă ea aflându-se Africa cu 7 state ,,sângerii”. Codașele listei roșii sunt Oceania (3 țări), Peninsula Arabă (două), America de Sud (două) și America de Nord ( cu un stat ,,roșu”).

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuie să știe că sunt scutiți de carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 34 state/teritorii. O scădere cu 7 poziții față de ultima listă. În Europa au fost ,,îngălbenite” 6 noi state, în timp ce în restul lumii alte 3 țări au primit aceeași culoare !

Care sunt cele 9 țări ce au fost ,,îngălbenite” ? În afara celor trei sosite din zona roșie (Spania, Liechtenstein și Maroc), alte 6 țări au fost ,,promovate” din zona verde în cea galbenă. În Europa au fost trecute din ,verde” în ,,galben” Norvegia, Austria, Bosnia și Luxemburg, în timp ce în alte zone geografice au fost ,,îngălbenite” doar două țări (Vietnam și Emiratele Arabe Unite).

Ce țări au fost scoase de zona galbenă ? 16 state/teritorii ! În afara celor 11 țări/teritorii ce au fost ,,promovate” pe lista roșie, alte 5 au fost ,,înverzite”. De data aceasta, patru sunt din Europa : Malta, Finlanda, Andorra și Groenlanda. Doar Bonaire este de pe alte meleaguri…

Într-un clasament al listei galbene, Europa ocupă tot prima poziție, dar cu 17 state/ teritorii ,,îngălbenite”, fiind urmată de America Centrală/Zona Caraibelor (6 țări galbene). Restul zonelor se află la mare distanță: Asia (3), Peninsula Arabă, America de Sud, Africa și Oceania au câte două state ,,îngălbenite”.

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA VERDE

Cea mai importantă intrare în zona galbenă e cea a Maltei, o țară în care încă se poate pleca în vacanță pe tot parcursul anului. Finlanda a stat doar o săptămână în ,,galben”, iar situația Groenlandei nu prea interesează turiștii… 🙂 Așa cum am prezis săptămână trecută, Austria a făcut pasul pe lista galbenă. Pasibile pentru a urca pe aceeași listă în scurtă vreme sunt Italia, Croația și, de ce nu…Gemania !

Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină la intrarea în România.

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa –39 state/teritorii roșii+galbene (0 față de săptămâna precedentă).

America Centrală/ Zona Caraibelor –22 state/teritorii (+1 față de săptămâna precedentă)

Asia – 11 state/teritorii roșii+galbene (0).

Africa – 9 state/teritorii roșii+galbene. (+1)

Oceania – 5 state/teritorii roșii+galbene (0).

Peninsula Arabă – 5 state/teritorii roșii+galbene (+1).

America de Sud – 4 state (0)

America de Nord – un stat/teritoriu roșu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: