29 septembrie 2023

Turcia-lucruri pe care trebuie să le știi înainte de vacanță

moscheea albastra

moscheea albastra

1. Nu intra încălțat într-un loc de cult

Turcia este cunoscută în toată lumea pentru moscheile sale superbe ! Dacă vizitezi pentru prima dată o țară musulmană, atunci trebuie să știi că pantofii vor fi lăsați afară la intrarea în moschee. Dacă nu vei face acest lucru, turcii vor interpreta gestul ca fiind o batjocură pentru credința lor.

2. Folosește scobitoarea cu discreție

 Bucătăria turcească are câteva dintre cele mai delicioase feluri de mâncare din lume. Cu toate acestea, turiștii nu trebuie să omită obiceiurile de bază în timp ce stau la masă. În timp ce utilizezi scobitoarea, se recomandă să acoperi gura cu mâna, căci altfel, curățarea dinților este socotită a fi un gest nepoliticos față de cei din jur. Cuvântul turcesc pentru scobitoare este „kurdan”.

3. Nu fotografia un musulman atunci când se roagă

Ca în orice țară musulmană, credincioșii trebuie să se roage de 5 ori pe zi. Nu este indicat să fotografiezi o persoană în timp ce se roagă și nici să treci prin fața ei, deoarece cu siguranță îl vei jigni.

4. Respectă obiceiurile din timpul Ramadanului

În timpul Ramadanului, turcii postesc o lună întreagă și acest lucru este considerat a fi unul dintre cei 5 stâlpi ai Islamului. Dacă călătoriți în acea perioadă, trebuie să vă asigurați că nu beți sau mâncați în public între apusul și răsăritul soarelui și nici nu oferiți ceva de acest gen unui cetățean turc. 

5. Nu urca într-un taxi fără siglă

Străinii sunt deseori luați la plimbare de șoferii turci care îi văd ca pe o ocazie de a câștiga o liră în plus. Ei profită de neștiința turiștilor și vor percepe tarife exagerate. Instalează aplicația aplicației BiTaksi pentru a obține un taxi de încredere.

6. Nu lăsa resturi de mâncare în farfurie

Dacă ești oaspetele unui turc, este jignitor pentru el dacă nu mănânci tot ce ți-a fost pus în farfurie. Gazdele vor crede că nu ți-a plăcut ceea ți-au oferit și se vor simți dezamăgite. Este un semn de bune maniere să nu lași resturi în farfurie.

7. Evită să consumi alcool în mod exagerat

 Cetățenii turci consumă alcool ocazional, dar fără a bea în mod excesiv. Tocmai de aceea ei nu agreează o persoană care bea peste măsură sau care este beat într-un loc public. Deci, evită să te îmbeți și să faci agitație în public ! Pe de altă parte, fumatul este permis aproape oriunde. … chiar și la cină !

8. Evită să te adresezi direct unei turcoaice în public

Acest obicei trebuie respectat în special în zonele rurale din Turcia. Trebuie să eviți să mergi pur și simplu la o localnică și să începi o conversație în public! Acest lucru ca fi considerat ofensator și este posibil ca un bărbat aflat în apropiere să ia…măsuri ! 🙂

9. Nu cumpărați pietre sau fosile

Nu cumpărați pietre sau fosile în timp ce sunteți în vacanță în Turcia, deoarece ele sunt considerate artefacte culturale și este ilegală scoaterea lor din țară. Mulți comercianți vor încerca să vă vândă, de regulă, niște falsuri.

10. Nu cumpărați lucruri fără a negocia

O mică negociere în timp ce achiziționezi produse din bazar sau târguri, nu poate fi decât o încercare în a obține cel mai bun preț pentru tine. De regulă, diferența dintre prețul cerut inițial și cel final, este una semnificativă !

https://turisminternational.com/2021/08/18/thailanda-10-lucruri-pe-care-sa-nu-le-faci-in-vacanta/

https://turisminternational.com/2021/08/04/ce-trebuie-sa-stii-inainte-de-a-te-deplasa-in-maldive/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: