29 septembrie 2023

Republica Moldova a intrat pe lista galbenă ! Franța și Bulgaria au părăsit lista roșie, iar Spania a devenit ,,verde” !

Au fost reactualizate listele ,,tricolore”! Pentru prima dată de la începutul ,,valului 4” a fost înregistrată o scădere a numărului de țări/ teritorii care regăsesc pe cele două liste (98 față de 101). America de Sud rămâne în continuare continentul cel mai ,,verde”!

Listă in vigoare de la data de 19.09.2021.

https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2694-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-din-16-09-2021/file

LISTA ROȘIE

Pe noua listă roșie se regăsesc 58 state/teritorii, ceea ce înseamnă o menținere la același nivel ca și în săptămâna trecută.

Ce state/teritorii au intrat în zona roșie ? 6 state ! În Europa a fost ,,înroșit” doar Liechtenstein. Din celelalte colțuri ale lumii au mai intrat în zona roșie doar 5 țări, aproape toate fiind situate în zona Caraibelor : Grenada, Bahamas, Bonaire, Barbados și Guyana.

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Tot 6 țări/ teritorii : Franța, Bulgaria, Guernsey (din Europa) și Thailanda, Puerto Rico și Eswatini (din restul lumii). Deci, din Europa a intrat în zona roșie doar o singură țară și au ieșit 3 ! Adică suntem la…-2 !

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” cu 21 țări/teritorii, fiind urmată îndeaproape de America Centrală/Zona Caraibelor cu 18 țări. Podiumul este completat de Asia cu 8 state, lângă ea aflându-se Africa, și America de Sud (fiecare cu câte 3 state ,roșii”). Codașele listei sunt Peninsula Arabă (2 state) și Oceania (cu un stat ,,roșu”).

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuie să știe că sunt scutiți de carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 40 state/teritorii. Pentru prima dată în ultima luna a fost înregistrată o scădere a numărului de poziții de pe această listă, acestea fiind mai puține cu 3 fată de săptămâna precedentă. În Europa s-au ,îngălbenit” 5 țări și au ieșit pe listă doar 4, însă situația este totuși una pozitivă, pentru că multe din noile sosite provin din zona roșie.

Care sunt cele 10 țări ce au fost ,,îngălbenite” ? În afara celor 6 ce au venit de pe lista roșie (Franța, Bulgaria și Guernsey, Thailanda, Puerto Rico și Eswatini) ,alte 4 țări au fost ,,promovate” din zona verde în cea galbenă. Astfel, în Europa au fost trecute din ,,verde” în ,,galben” Republica Moldova și Gibraltar, în timp ce din alte zone geografice au fost ,,îngălbenite” Noua Caledonie și St. Vincet.

Ce țări au fost scoase de zona galbenă ? Nu mai puțin de 13 state/teritorii ! În afara celor 6 țări/teritorii ce au fost ,,promovate” pe lista roșie (Grenada, Bahamas, Bonaire, Barbados, Guyana și Liechtenstein), alte 7 au fost ,,înverzite” : Spania, Danemarca, Luxembourg, Mexic, Maroc, și Argentina, Montserrat.

Într-un clasament al listei galbene, Europa ocupă tot prima poziție cu 20 state/ teritorii ,,îngălbenite”, fiind urmată la mare distanță de Africa (7 state) și America Centrală/Zona Caraibelor (6 țări galbene). Restul zonelor au câte 3 state galbene (Asia și Oceania) sau doar unul singur (peninsula Arabă). Excepția o constituie America de Sud, care nu înregistrează niciun stat pe lista galbenă !

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA VERDE

În urmă cu o săptămână am scris că Republica Moldova și Italia sunt pronosticurile mele pentru noua listă galbenă. Mi-au ieșit doar 50% (Rep. Moldova). Pronostic pentru săptămâna viitoare ? … Suedia și Canada !

Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină la intrarea în România.

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa –41 state/teritorii roșii+galbene (la fel ca săptămâna precedentă).

America Centrală/ Zona Caraibelor -24 state/teritorii (-2 față de săptămâna precedentă)

Asia – 11 state/teritorii roșii+galbene (0)

Africa – 10 state/teritorii roșii+galbene. (+1)

Oceania – 5 state/teritorii roșii+galbene (+1).

Peninsula Arabă – 3 state/teritorii roșii+galbene (-1)

America de Sud – 3 state (-1)

America de Nord – un stat/teritoriu roșu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: