29 septembrie 2023

În timp ce Grecia a părăsit lista roșie, Austria și Croația s-au ,,înroșit”! Canada, și în premieră Singapore, sunt ,,galbene ”!

Pentru a doua săptămână la rând s-a înregistrează o scădere a numărului de țări care regăsesc pe lista roșie și galbenă, ce au fost publicate de CNSU (96 țări față de 98 ). Europa se află într-o perioadă de ,,stagnare”, menținându-se la aceleași cote ca și pe ultimele liste (41 țări/teritorii).

LISTA ROȘIE

Noua listă roșie cuprinde doar 55 state/teritorii, ceea ce înseamnă că numărul acestora s-a micșorat cu 3 poziții față de săptămâna trecută.

Ce state/teritorii au fost afecatate și au intrat în zona roșie ? 8 state ! Dintre acestea, 5 se află în Europa : Austria, Croația, Letonia, Bosnia și Gibraltar ! Din celelalte colțuri ale lumii au mai fost înroșite doar Noua Caledonie, Cucacao și St. Vincent.

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Ceva mai multe de această dată : 11. Din Europa au părăsit zona roșie Grecia, Cipru, Norvegia, Azerbaidjan, Liechtenstein, Kazahstan și Jersey. Iar din alte zone ale globului au ieșit de pe această listă : Jamaica, Anguilla, Fiji și Sri Lanka.

Deci, din Europa au intrat în zona roșie 5 țări și au părăsit-o 7 ! Ceea ce este un rezultat pozitiv în ,,plin val 4 ” !

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” și a coborât la 19 țări (-2) țări/teritorii, fiind urmată îndeaproape de America Centrală/Zona Caraibelor cu 18 țări. Podiumul este completat de Asia cu 7 state, lângă ea aflându-se Africa, și America de Sud (fiecare cu câte 2 state ,roșii”). Codașele listei sunt Peninsula Arabă și Oceania (ambele cu câte două state roșii)

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuie să știe că sunt scutiți de carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde tot 41 state/teritorii, la fel ca și data trecută. Deci, …,,gheață la mal” ! 🙂 În Europa s-au ,îngălbenit” 3 țări și au ieșit pe listă tot 3. Deci, meci egal ! 🙂

Care sunt cele 17 țări ce au fost ,,îngălbenite” ? În afara celor 11 ce au venit de pe lista roșie, alte 6 țări au fost ,,promovate” din zona verde în cea galbenă. Astfel, în Europa au fost trecute din ,,verde” în ,,galben” Slovacia, Luxemburg și Groenlanda, în timp ce din alte zone geografice au fost ,,îngălbenite” Canada, Sao Tome și Singapore.

Ce țări au fost scoase de zona galbenă ? Tot 17 state/teritorii ! În afara celor 6 țări/teritorii ce au fost ,,promovate” pe lista roșie, alte 9 au fost ,,înverzite” : Portugalia, Monaco, Islanda ( din Europa) și Japonia, Libia, Irak, Insulele Virgine Britanice, Eswatini și Timorul de Est.

Într-un clasament al listei galbene, Europa ocupă tot prima poziție cu 22 (+2) state/ teritorii ,,îngălbenite”, fiind urmată la mare distanță de America Centrală/Zona Caraibelor (6 țări galbene). Africa și Asia (5 state). Oceania și America de Nord au doar câte un singur stat prezent pe listă. America de Sud, care nu înregistrează niciun stat pe lista galbenă !

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA VERDE

În urmă cu o săptămână am pronosticat că Suedia și Canada vor fi următoarele intrări pe lista galbenă și iarăși am nimerit-o cu 50 % ! Canada a fost ,,lozul ,,câștigător” ! 🙂 Ce țări cred că vor întregi lista galbenă în viitorul apropiat ? …Ucraina și Suedia ! 🙂

Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină la intrarea în România.

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa –41 state/teritorii roșii+galbene (la fel ca săptămâna precedentă).

America Centrală/ Zona Caraibelor -24 state/teritorii (-2 față de săptămâna precedentă)

Asia – 12 state/teritorii roșii+galbene (+1)

Africa – 8 state/teritorii roșii+galbene. (-2)

Oceania – 4 state/teritorii roșii+galbene (-1).

Peninsula Arabă – 4 state/teritorii roșii+galbene (+1)

America de Sud – 3 state (0)

America de Nord – 2(+1)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: