3 octombrie 2023

Au fost actualizate noile liste! În timp ce Tunisia, Norvegia și Mauritius au fost ,,înverzite”, Iordania a devenit galbenă !

Valul 4 al pandemiei a început să bată în retragere cam peste tot în lume, însă mai puțin în…România ! Pentru a 3-a săptămână consecutivă se înregistrează o scădere a numărului de țări/teritorii prezente atât pe lista roșie cât și pe cea galbenă, numărul acestora ajungând la 83 de poziții (față de 88). Deci cu 5 poziții mai puțin față de listele precedente! În această perioadă, țara noastră a ajuns în prima jumătate a listei roșii și totodată pe a 5-a poziție ca rata de incidență în Europa !

LISTA ROȘIE

Noua listă roșie cuprinde 53 state/teritorii, adică cu două mai puțin față de săptămâna precedentă.

Ce state/teritorii au intrat în zona roșie ? Doar 4 state ! Din Europa doar Slovacia și Insulele Feroe au făcut pasul pe această listă. Alături de ele, în zona roșie au mai fost introduse Singapore și Lesotho. Fără a fi un specialist, cred că în ritmul actual, țara noastră are toate șansele să se îndrepte către podiumul European, alături de Serbia și Muntenegru.

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Cu două mai multe decât cele intrate : adică 6. Din Europa au părăsit zona roșie : Macedonia de Nord, Belarus, Bosnia și Groenlanda. Iar din alte zone ale globului au ieșit de pe această listă : Aruba și Polinezia Francează.

Deci, din Europa au intrat în zona roșie 4 țări și au părăsit-o doar 6 !

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” cu 19 de țări/teritorii, fiind urmată îndeaproape de America Centrală/Zona Caraibelor cu 17 poziții. Ele sunt urmate la mare distanță de Asia (6 state ,,roșii”), Africa (4 ), America de Sud (3). Peninsula Arabă, Oceania (ambele cu câte două state roșii) și America de Nord (un stat) încheie această listă.

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuie să știe că sunt scutiți de carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 30 state/teritorii, adică mai puțin cu 3 față de data trecută. În Europa a fost ,,îngălbenită” doar o singură țară și în același timp au ieșit de pe listă alte 4!

Care sunt țările/teritoriile ce au fost ,,îngălbenite” ? În afara celor 6 ce au coborât de pe lista roșie, alte 3 țări au fost ,,promovate” din zona verde în cea galbenă. Astfel, în Europa a fost trecută din ,,verde” în ,,galben” Andorra, în timp ce din alte zone geografice au fost ,,îngălbenite” Iordania și Insulele Cayman.

Ce țări au fost scoase din zona galbenă ? 13 state/teritorii ! În afara celor 4 țări/teritorii ce au fost ,,promovate” pe lista roșie, alte 7 au fost ,,înverzite” : Norvegia, Azerbaidjan(din Europa) și Tunisia, Mauritius, Libia, Fiji și Insulele Turks(din restul lumii).

Într-un clasament al listei galbene, Europa ocupă tot prima poziție cu 17 state/ teritorii ,,îngălbenite”, fiind urmată la mare distanță de America Centrală/Zona Caraibelor (cu 5 țări galbene) și Asia (4). Oceania și America de Nord și Africa au doar câte un singur stat prezent pe listă, în timp ce America de Sud nu înregistrează nicio poziție pe lista galbenă !

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA VERDE

Pe lista verde și-au făcut loc mai multe state din vestul și nordul Europei, alături de cele din Orientul Apropiat și mai ales din America de Sud! 🙂 Statele din estul Europei (cu excepția Ungariei) nu pot nici măcar să viseze la așa ceva! …pentru moment !

Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină la intrarea în România.

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa -36 state/teritorii roșii+galbene (-1 față de săptămâna precedentă).

America Centrală/ Zona Caraibelor -22 state/teritorii (0)

Asia – 10 state/teritorii roșii+galbene (0)

Africa – 5 state/teritorii roșii+galbene. (-2)

Oceania – 2 state/teritorii roșii+galbene (-2).

Peninsula Arabă – 3 state/teritorii roșii+galbene (0)

America de Sud – 3 state (0)

America de Nord – 2(0)

0 thoughts on “Au fost actualizate noile liste! În timp ce Tunisia, Norvegia și Mauritius au fost ,,înverzite”, Iordania a devenit galbenă !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: