1 martie 2024

Egipt – lucruri pe care trebuie să le știi înainte de vacanță

karnak

karnak

1. Nu te plimba singură dacă ești femeie

Singur

Cea mai bună opțiune pentru o femeie singură, care dorește să viziteze Egiptul, este aceea de a călători într-un grup. Egiptul are reputația că este o țară în care hărțuirea sexuală și agresiunile de acest gen sunt lucruri obișnuite. Victime pot cădea atât egiptencele cât și femeile din alte state.  Bărbații (mai cu seamă cei din afara capitalei) nu sunt obișnuiți să vadă femei care-și expun părți mari de piele neacoperite, așa că vor ceda de multe ori ispitelor… 

2. Nu fuma țigări Cleopatra


Dacă ești un fumător înrăit, atunci Egiptul este țara în care poți trăi la maxim fiecare fum de țigară. …însă cu o excepție ! Cei care fumează țigările marca Cleopatra, nu se pot bucura de aceeași plăcere ! …vecinii de la mesele învecinate te vor privi de parcă ai fi furat ceva de la ei! Acesta lucru se întâmplă pentru că marca respectivă este produsă, în prezent, în mod ilegal într-o fabrică din Muntenegru. 

3. Nu faceți fotografii egiptenilor fără permisiunea lor

Familia mea egipteană

Este nepoliticos să faci poze unei persoane fără a-i cere acordul în prealabil. În timp ce eram în vizită în Cairo, am observat cum un turist a filmat o scenă deosebit de comică cu o tânără ce se urcase pe o mașină. Ce a urmat ? Un scandal pe care în țările civilizate cu greu îl poți întâlni pe stradă ! În cele din urmă, turistul a fost nevoit să șteargă filmarea și să plece în grabă de la fața locului. În Egipt este strict restricționată și fotografierea anumitor zone, acest lucru fiind valabil și pentru Canalul Suez. 

4. Nu consuma alcool decât în locuri autorizate

Consumul de alcool în locuri publice nu este permis în Egipt, decât în barurile și restaurantele autorizate. Încălcarea acestei reguli, precum și traficul de droguri reprezintă infracțiuni grave, care îți poate aduce închisoarea pe viață sau chiar pedeapsa cu moartea. Majoritatea celor condamnați pentru consum/posesie de droguri și-au petrecut restul vieții în închisoare fără posibilitate de eliberare condiționată sau grațiere. 

5. Nu spune că ești ateu și nu face declarații politice

Șoferi de cabină furioși

Dacă sunteți ateu și aveți deschidere la această temă, nu-l introduceți și pe șoferul de taxi (sau un alt egiptean) în această discuție, deoarece este un subiect controversat. A te declara ateu în public, s-ar putea sfârși destul de grav și cu consecințe juridice, așa că mai bine spune că ești fie creștin, musulman sau budist. 

De asemenea, evitați să faceți comentarii sau opinii negative cu privire la țară, cultură, trecutul său și nu emiteți opinii negative despre președinte sau forțele militare. În trecut, astfel de fapte au dus la închisoare.

6. Nu cumpăra suveniruri de la Khan al-Khalili


Khan El Khalili este cel mai vechi bazar din Egipt! El este situat în Cairo și este locul potrivit de unde poți cumpăra un suvenir.  Experiența poate fi una minunată! …dar nu și prețul ! 🙂 Aceleași suveniruri le poți găsi și în magazinele din zonele limitrofe, însă la prețuri mai mici. În schimb, acesta e locul unde îți sunt testate abilitățile de negociator. 🙂 De regulă, unii ghizi își conduc turiștii la magazinele din această zonă pentru că de acolo își vor primi comisionul…

7. Nu atinge o persoană de sex opus în timpul conversației

Este complet în regulă să atingi pe cineva de același sex cu tine. De asemenea, este acceptabil să atingi pe cel de care ești foarte apropiat. Însă a atinge pe cineva de sex opus în timpul conversației este foarte nepotrivit după standardele egiptene. A pune mâna pe fața sau pe gâtul cuiva este considerată o insultă gravă.

Deși nu e declarat oficial, relațiile între persoane de același sex nu sunt acceptate și nici activitățile LGBT. În trecut, cuplurile de același sex au fost urmărite penal pentru acuzații de desfrânare. Manifestările publice de afecțiune dintre cuplurile de același sex pot atrage o mulțime de atenții nedorite, iar unele chiar agresive.

8. Nu încercați Molokhia (Nalba Evreilor

"Arya" molokhia Corchorus olitorius Pilangsari 2019 4

Când călătoriți, încercați și bucătăria locală, mai ales dacă aveți un stomac destul de puternic. Însă există unele țări care se dedică unor proiecte culinare bizare, în urma cărora turiștii s-ar putea îmbolnăvi. „Mulukhiyah” este un astfel de exemplu. …o mâncare populară printre localnici, dar nu și printre străini. Ea este preparată din frunze numite „Nalba evreilor” și nu este cel mai bun fel de mâncare de bun venit atunci când ajungeți în Egipt. … dar cu siguranță e o experiență unică pentru simțuri. 🙂

9.Nu-ți aduce drona în Egipt

Dronele sunt interzise în Egipt. Nu puteți aduce drone controlate radio decât dacă aveți autorizația prealabilă din partea Ministerului Apărării din Egipt. Încălcarea acestei legi poate duce la o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 1-7 ani sau amendă de până la 2.000 de lire.

10. Nu face tururi în Cisiordania Luxor

Luxor, Cisiordania, Colossi of Memnon, după-amiaza, Egipt, oct 2004

A face tururi în vestul Luxorului nu este cel mai bun mod de a vedea Egiptul, mai ales într-o călătorie cu un buget restrâns. Cei mai mulți dintre ghizi turistici te vor aduce în jurul fabricilor de alabastru, fără să vedeți atracțiile și templele din aer liber. 

https://turisminternational.com/2021/08/04/maldive-ce-trebuie-sa-stii-inainte-de-a-te-deplasa/

https://turisminternational.com/2021/08/18/thailanda-10-lucruri-pe-care-sa-nu-le-faci-in-vacanta/

https://turisminternational.com/2021/09/07/turcia-10-lucruri-pe-care-nu-trebuie-sa-le-faci-in-vacanta/

https://turisminternational.com/2021/09/22/dubai-10-lucruri-pe-care-nu-trebuie-sa-le-faci-in-vacanta/

0 thoughts on “Egipt – lucruri pe care trebuie să le știi înainte de vacanță

  1. 12 zile în Egipt, singură. Mi-am făcut zeci de prieteni, am ieșit la plimbare până seara târziu și am colindat prin souk nestingherită. Dacă-ți acoperi capul, nu prea ești băgată în seamă. Din punct de vedere al siguranței… m-am simțit mai sigură în Egipt decât în Italia sau România

    1. Orice tara iși are escrocii ei. Totul e sa ti iei masurile de siguranta iar sansele de a pati sunt reduse considerabil. Eu am fost in America Centrala si de Sud (care sunt considerate de statistici ca fiind cele mai periculoase zone de pe glob) si am calatorit fara evenimente. Insa am respectat cu strictete orele, locurile de plimbare și accesoriile pe care le purtam !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!