1 martie 2024

Grecia, Belgia și Austria au devenit din nou zone ,,roșii”!

Liste actualizate de CNSU par a fi din ce în ce mai stranii ! În timp ce tot pe tot globul se înregistrează o scădere evidentă a cazurilor de infectare (pentru a 5-a săptămână la rând), România se învârte într-un ,,sens contrar”! Dacă în urmă cu o lună, pe lista galbenă și pe cea roșie se aflau 101 țări/teritorii, acum se mai regăsesc doar 77 ! Deci, în vreme ce listele cu țările ,,periculoase” s-au diminuat cu 1/3 (adică 34 de poziții !), valul 4 al pandemiei face ravagii în țara noastră !

LISTA ROȘIE

Noua listă roșie cuprinde 48 de state/teritorii, adică cu trei mai puțin față de săptămâna precedentă.

Ce state/teritorii au intrat în zona roșie ? Cinci state, însă toate fiind din Europa ! Grecia, Belgia, Austria, Belarus și Jersey sunt noile teritorii ce au făcut pasul pe această listă, în timp ce de pe restul mapamondului nu s-a mai înroșit nicio altă țară!

Dacă România își menține ritmul actual de infectare și în următoarea săptămână, atunci are toate șansele să urce pe primele 5 poziții din clasamentul mondial….

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Nu mai puțin de opt ! Adică cu 3 mai multe decât cele intrate ! Din Europa, doar Insulele Feroe au părăsit zona roșie, în timp ce din alte zone ale globului au mai ieșit de pe această listă : Israel, Palestina, St. Lucia, St. Maarten, Bermuda, Guyana și Lesotho (acesta din urmă fiind prima țară care se duce direct în lista verde !).

Deci, în Europa au intrat 5 țări/teritorii în zona roșie și a ieșit doar una singură! Creșterea cea mai rapidă a ratei de infectare se înregistrează în Letonia, Georgia și România !

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” cu 24 de țări/teritorii, fiind urmată îndeaproape de America Centrală/Zona Caraibelor cu 12 poziții. Ele sunt urmate la mare distanță de Asia (6 state ,,roșii”), Africa și America de Sud (câte 2 state fiecare). Oceania și America de Nord încheie această listă (cu câte un stat ,,roșu”) .

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuie să știe că sunt scutiți de carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 29 state/teritorii, adică la fel ca și cea de săptămâna trecută. În Europa au fost ,,îngălbenite” trei țări, iar în același timp au ieșit de pe listă alte 5 !

Care sunt țările/teritoriile ce au fost ,,îngălbenite” ? În total 9 țări/teritorii. În afara celor 7 ce au sosit din lista roșie, au mai fost ,,îngălbenite” alte doar două țări care au venit însă din zona verde (ambele fiind din Europa) – Islanda și Azerbaidjan.

Ce țări au fost scoase din zona galbenă ? Tot 9 state/teritorii ! În afara celor 5 ce au fost ,,promovate” pe lista roșie, alte 4 state au făcut trecerea în zona verde : Filipine, Guatemala, Botswana și Gabon.

Pentru prima dată în acest an, Europa nu mai ocupă prima poziție în clasamentul listei galbene(cu 11 state/ teritorii ,,îngălbenite”), fiind devansată de America Centrală/Zona Caraibelor (cu 12 țări galbene). Cele două sunt urmate de Asia (5), America de Sud și Oceania (cu câte un singur stat prezent pe listă). Trecerea Europei pe locul secund, se datorează din păcate unui fapt negativ : ,,înroșirea” a 5 state/teritorii și nicidecum îmbunătățirii situației de pe continent….

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA VERDE

În continuare, cele mai multe state din vestul și nordul Europei, alături de cele din Orientul Apropiat și America de Sud, continuă să se afle într-o zonă verde. Un pas important în această săptămână l-au făcut și statele din America Centrală/Zona Caraibelor. În același timp, statele din estul Europei (cu excepția Ungariei) se află în plină ,,furtună” a valului 4 și nu sunt semne că situația s-ar calma în viitorul apropiat!

Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină la intrarea în România.

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa -35 state/teritorii roșii+galbene (+2 față de săptămâna precedentă).

America Centrală/ Zona Caraibelor -24 state/teritorii (-1)

Asia – 11 state/teritorii roșii+galbene (-1)

Africa – 2 state/teritorii roșii+galbene. (-3)

America de Sud – 3 state (0)

Oceania – 1 state/teritorii roșii+galbene (0).

America de Nord – 1(0)

0 thoughts on “Grecia, Belgia și Austria au devenit din nou zone ,,roșii”!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!