3 octombrie 2023

Reactualizarea listelor CNSU ! Rusia și Olanda au intrat în zona roșie, iar Germania și Ungaria sunt ,,galbene” !

CNSU a actualizat listele tricolore ! Pentru prima dată după o lună s-a înregistrat o creștere a statelor/teritoriilor ce se regăsesc pe ce două liste cu restricții. Față de săptămâna trecută (77 poziții) acum sunt prezente 80 de țări/teritorii. Creșterea se datorează în special statelor din zona europeană, datorită faptului că în zona roșie și galbenă au intrat cu 7 mai mult decât cele care s-au dus în zona verde. România nu se dezminte și își continua ascensiunea ajungând pe locul 9 mondial in ceea ce privește rata de infectare (creștere a ratei de la 10 la 10,6)!

LISTA ROȘIE

Noua listă roșie cuprinde 47 de state/teritorii, adică cu una mai puțin față de săptămâna precedentă

Ce state/teritorii au intrat în zona roșie ? Patru state/teritorii, însă toate fiind din Europa ! Rusia, Olanda, Insulele Feroe și Guernseysunt noile teritorii ce au făcut pasul pe această listă, în timp ce de pe restul mapamondului nu s-a mai înroșit nicio altă țară!

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Nu mai puțin de 5 ! Adică cu una mai mult decât cele intrate ! Din Europa nu a ieșit niciun stat ! Dine 5 ce au trecut în zona galbenă, 4 sunt America Centrală și Zona Caribelor : Cuba, Antigua, Costa Rica și Grenada au părăsit zona roșie. În Asia același lucru l-a făcut și Malaiezia

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” cu 28 de țări/teritorii, fiind urmată îndeaproape de America Centrală/Zona Caraibelor cu 8 poziții. Ele sunt urmate la mare distanță de Asia (5 state ,,roșii”), Africa și America de Sud (câte 2 state fiecare). Oceania și America de Nord încheie această listă (cu câte un stat ,,roșu”) .

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuie să știe că sunt scutiți de carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 33 state/teritorii, adică cu 4 mai mut decât săptămâna trecută. În Europa au fost ,,îngălbenite” 7 țări, iar în același timp au ieșit de pe listă alte 4 (toate s-au dus în ,,roșu” !).

Care sunt țările/teritoriile ce au fost ,,îngălbenite” ? În total 14 țări/teritorii. În afara celor 5 ce au sosit din lista roșie, au mai fost ,,îngălbenite” alte 9 țări care au venit însă din zona verde Germania, Cehia, Danemarca, Ungaria, Liechtenstein, Elveția, Groenlanda, Iordania și Botswana. Surprinde apariția Ungaria care, era singura țară din blocul central și est european care se mai afla încă pe vechea listă verde !

Ce țări au fost scoase din zona galbenă ? Tot 10 state/teritorii ! În afara celor 4 ce au fost ,,promovate” pe lista roșie, alte 6 state care au făcut trecerea în zona verde : Bermuda, Insulele Virgine SUA, Palestina, Curacao, Insulele Turks și Montserrat.

De remarcat e faptul că niciuna nu e din Europa !

Europa a revenit pe prima poziție în clasamentul listei galbene(cu 14 state/ teritorii ,,îngălbenite”), fiind urmată de America Centrală/Zona Caraibelor (cu 12 țări galbene). Cele două sunt urmate de Asia (5), America de Sud și Oceania (cu câte un singur stat prezent pe listă).

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid 19 în ultimele 90 de zile !

În continuare, cele mai multe state din vestul și nordul Europei, alături de cele din Orientul Apropiat și America de Sud, continuă să se afle într-o zonă verde. Un pas important în această săptămână l-au făcut și statele din America Centrală/Zona Caraibelor. În același timp, statele din estul Europei, de data aceasta și Ungariei se află în plin val 4 și nu sunt semne că situația s-ar calma în viitorul apropiat!

Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină la intrarea în România.

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa -42 state/teritorii roșii+galbene (+7 față de săptămâna precedentă).

America Centrală/ Zona Caraibelor 20 state/teritorii (-4)

Asia – 10 state/teritorii roșii+galbene (-1)

Africa – 3 state/teritorii roșii+galbene. (+1)

America de Sud – 3 state (0)

Oceania – 1 state/teritorii roșii+galbene (0).

America de Nord – 1(0)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: