6 februarie 2023

Mexic (I) – 5 înșelăciuni în care pot fi atrași turiștii

mexic centru

mexic centru

Înșelăciunea cu bani contrafăcuți

Cum funcționează : ca să intri în posesia unor bani falși în Mexic este o…normalitate ! 🙂 Acolo există atât pesos mexicani contrafăcuți (cca. 99 de mil. pesos) cât și dolari SUA , pe care este posibil să-i elibereze chiar…bancomatul ! :-D. Unele metode de contrafacere sunt atât de hilare încât ele pot fi încadrate cu ușurință ca opere ale unor elevi preșcolari ! 😀

https://youtube.com/watch?v=EdNeFRewJpc%3Ffeature%3Doembed

Locuri în care trebuie să fii atent: oriunde

Ce să faci: dacă ai primit o bancnotă contrafăcută, trebuie ca în termen de 5 zile lucrătoare de la retragere, să mergi la banca care deține bancomatul (cu pașaportul și chitanța de eliberare), unde vei depune un formular, iar rezultatul îl vei afla în alte 5 zile. Dacă ai primit-o ca rest la un magazin și ai plecat fără să verifici, atunci trebuie să te duci la o bancă pentru a fi testată. … însă acest lucru va însemna timp pierdut ! 🙁

Înșelăciunea cu cardul de imigrare

Cum funcționează : pentru a putea intra/ieși din Mexic, vei avea nevoie de un card (formular) de imigrant. Însă, la întocmirea formalităților de ieșire din țară, un ofițer din aeroport va face o magie, iar cardul tău va dispărea cardul ! ,,Magicianul”(escrocul) îți va cere apoi să plătești pentru a obține altul.

Iată ce a relatat un turist american aflat în Cancun : ,,Odată ajuns în aeroport, am predat la ghișeu pașaportul și cardul de imigrare.  Însă ofițerul mi-a spus că în pașaport nu se află și cardul și că va trebui să cumpăr un altul cu 35 USD ! …altfel nu pot pleca din țară! I-am spus să se uite din nou în documente, însă mi-a răspuns obraznic. Apoi i-am zis să ridice tastatura și…surpriză! Cardul meu de imigrare stătea sub tastatura lui! Nu există nicio posibilitate ca acesta să ajungă în mod accidental acolo!”

Locuri în care trebuie să fii atent : Aeroportul Internațional Cancun

Ce sa faci: atunci când predai documentele, le dai pe rând, ca și cum ai număra banii, fără a-i da posibilitatea ofițerului să facă o scamatorie. Apoi urmărești cu atenție cum sunt gestionate.

Escrocherii la benzinăriile Pemex

Cum funcționează: benzinăriile Pemex sunt o sursă inepuizabilă în a-și înșela clienți. Gama de escrocherii este atât de variată încât, pentru a scăpa ,,nevătămat” trebuie să fii localnic sau foarte bine informat ! 😀

Iată câteva dintre ,,invențiile” escrocilor de serviciu :

1. La efectuarea plății, angajatul înlocuiește bancnota pe care i-ai dat-o cu una de valoare mai mică.

2.După ce ți-a făcut ,,plinul”, angajatul pleacă și vine un altul care îți va cere să plătești. După ce ai achitat, omul dispare și reapare primul angajat care îți va cere și el să plătești ! Că i-ai dat banii celuilalt, e problema ta ! Acela nu lucra la Pemex ! 🙂

3.Pentru efectuarea plății, angajatul îți cere cardul și apoi îți va spune că acel card nu e ok. După ce îi dai cel de-al doilea card totul va fi însă ok. Ulterior, când verifici extrasul vei vedea că de fapt sunt debitate sume de pe ambele carduri pentru o cantitate dublă!

Locuri în care trebuie să ai grijă: oriunde

Ce să faci : Mergeți la benzinăriile la care merg localnicii/șoferii de taxi și folosiți doar bancnote cu valoare mică.

Escrocherii cu taxiuri „pirat”

  • Cum funcționează : cele mai multe dintre taxiuri funcționează fără licență și ele nici măcar nu oferă un preț sub nivelul ,,pieței”. Cam toate cursele în care sunt transportați turiștii sunt umflate în mod consistent. …sau și mai rău ! Au existat cazuri în care șoferi de taxiuri ilegale și-au închiriat taxiurile unor membri ai bandelor înarmate care, au răpit turiști și i-au forțat să retragă bani din bancomate. Aceștia au fost lipsiți de liberate 2-3 zile, adică până la golirea cardului.

Locuri în care trebuie să ai grijă: Cancun, Mexico City, Playa del Carmen, Tijuana,Tulum.

Ce să faci: ia un taxi oficial din stația de taxiuri, a cărui plăcuța de înmatriculare a taxiului începe cu A sau B și în care să existe o autorizație a șoferului. Te uiți dacă șoferul corespunde cu cel din poză și faci și o fotografie a plăcuței mașinii și a autorizației.

Poliția coruptă din Mexic

https://youtube.com/watch?v=NGr4dWc_b4k%3Ffeature%3Doembed

Cum funcționează: Mexic este o țară cu o poliție extrem de coruptă și totodată o țară periculoasă pentru vizitatori. Pe lângă carteluri, jafuri, răpiri și crime, trebuie să fiți cu ochii și pe poliția care, de fapt ar trebui să vă protejeze! De regulă ești oprit în trafic pentru contravenții săvârșite sau imaginare (viteză mare sau prea mică, pari suspect, etc.) și se va cere o plata pe loc (mită) sau să mergi la închisoare !

O poveste spusă 3 tineri americani care se întorceau din Mexic, e elocventă :,,Ne- am urcat într-un taxi pentru a merge spre granița cu SUA. La scurt timp am fost opriți de poliție, care ne-a spus că trebuie să plătim amenzi cash pentru că nu am purtat centurile. Polițistul ne-a cerut să coborâm pe rând din mașină și să ne percheziționeze. Prietenul meu s-a întors spunând că polițistul i-a sustras 200 $. A urmat rândul meu, iar mie mi-a subtilizată suma de 130 $. Cel de-al 3-lea prieten a sesizat că și lui îi lipseau din portofel suma de 100 $ . Deci polițiștii au dat doar în câteva minute un tun 430 $ ! ”

Locuri în care trebuie să ai grijă: Oriunde (de exemplu, Cancun, Mexico City, Acapulco)

Ce să faci: respectă legile ( purtați cască, centură, respectați limita de viteză, aveți permisul de conducere), prefă-te că nu înțelegi limba locală și că dorești să mergi la o secție de poliție ca să plătești amenda. Dacă nimic nu reușește, atunci negociați mita. 🙂

Unul dintre lucrurile pe care le fac polițiștii din Puerto Vallarta și Nuevo Vallarta este să vă rețină actul de identitate până la plata amenzii. Pentru a evita acest lucru :

– Nu le înmânați niciodată actul dvs. de identitate, ci doar îl arătați

– Înregistrează video conversația, căci nu au dreptul să te oprească , iar videoclipul va fi cel mai mare dușman al lor.

– Nu vorbi în spaniolă ca să creadă că nu se poate înțelege cu tine și ești o pierdere de timp. … așa că își va căuta o altă victimă.

-Nu vă țineți toți banii în portofel, căci îi va vedea atunci când scoți actul de identitate. Păstrații separat.

 

 

https://turisminternational.com/2021/09/22/dubai-10-lucruri-pe-care-nu-trebuie-sa-le-faci-in-vacanta/

https://turisminternational.com/2021/10/19/egipt-10-lucruri-pe-care-nu-trebuie-sa-le-faci/

https://turisminternational.com/2021/08/31/turcia-iii-inselaciuni-in-care-pot-fi-atrasi-turistii/

https://turisminternational.com/2021/08/04/maldive-ce-trebuie-sa-stii-inainte-de-a-te-deplasa/

https://turisminternational.com/2021/06/29/egipt-iv-inselaciuni-in-care-sunt-atrasi-turistii/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: