3 octombrie 2023

Noile liste actualizate : Ungaria și Maldive sunt ,,roșii”, iar SUA și Polonia au devenit ,,galbene” !

Listele ce înglobează țările cu risc epidemiologic au fost actualizate ! Față de săptămâna precedentă, când pe cele două liste se aflau 80 de țări/teritorii, pe cele actuale se regăsesc doar 75 de poziții (adică cu 5 mai puțin) ! ,,Meritul” se datorează în mare măsură teritoriilor situate în America Centrală/Zona Caraibelor, care au ieșit în ,,galop” de pe acele liste (din 20 au mai rămas doar 12)! În schimb, în Europa s-a înregistrat o escaladare a ratei de infectare și totodată a statelor ce au fost incluse pe listele respective. În România situația s-a mai domolit și se pare că momentul de ,,vârf” a fost depășit, rata de incidență coborând la 9,7 la 1000 locuitori (față de 10,6).

Noile liste intră in vigoare de la data de 07.11.2021 https://www.cnscbt.ro/index.php/lex/2790-hcnsu-nr-97-din-04-11-2021/file

LISTA ROȘIE

Noua listă roșie cuprinde 52 de state/teritorii, adică cu 7 mai mult față de săptămâna precedentă.

Ce state/teritorii au intrat în zona roșie ? Nu mai puțin de 7 ! Ungaria, Cehia, Danemarca, Luxemburg și Islanda sunt noile state din Europa ce au făcut pasul pe această listă, în timp ce de pe restul mapamondului au mai fost ,,înroșite” doar Maldive și Insulele Cayman.

Ce țări/teritorii au ieșit din zona roșie ? Doar două ! …și niciuna nu e din Europa ! Ambele țări/teritorii ce au părăsit lista, sunt din ,,lumea nouă” : SUA și Insulele St. Kitts and Nevis.

Europa rămâne liderul zonei ,,roșii” cu 33 de țări/teritorii, fiind urmată la mare distanță de America Centrală/Zona Caraibelor (8 state ,,roșii”), Asia (6), Africa și America de Sud (câte 2 state fiecare). Oceania încheie plutonul, având cu un singur stat ,,roșiatic”.

Călătorii care se întorc dintr-un stat ,,roșu”, trebuie să știe că sunt scutiți de carantină dacă prezintă dovada vaccinării cu rapel (minim 10 zile) sau că au trecut prin boala Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA GALBENĂ

În ceea ce privește zonele galbene, lista actualizată cuprinde 23 state/teritorii, adică cu 10 mai puțin decât săptămâna trecută ! De remarcat e faptul că toate statele noi intrate sunt din Europa, fără ca măcar unul să fi fost ,,înverzit” din această zonă !

Care sunt țările/teritoriile ce au fost ,,îngălbenite” ? În total 6 țări/teritorii. În afara celor două sosite din lista roșie, au mai fost ,,îngălbenite” alte 4 țări, care însă au venit însă din zona verde. …adică Polonia, Norvegia, Andorra și San Marino.

Ce țări au fost scoase din zona galbenă ? 16 state/teritorii ! În afara celor 7 ce au fost ,,promovate” pe lista roșie, alte 9 state au fost trecute în zona verde ! Important e faptul că opt dintre acestea sunt situate în America Latină (Cuba, Costa Rica, Bahamas, Grenada, Antigua, St. Maarten, Insulele Virgine SUA și Guyana), iar una în Asia (Israel).

Europa domină cu autoritate și clasamentul listei galbene (cu 13 state/ teritorii ,,îngălbenite”), fiind urmată de America Centrală/Zona Caraibelor și Asia (fiecare cu câte 4 țări galbene). La coada clasamentului sunt America de Nord și Africa, care au doar câte un singur stat prezent pe listă.

Cei care sosesc din țările ,,galbene” pot scăpa de carantină dacă prezinta dovada vaccinării cu rapel (10 zile), un rezultat negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 ore sau că au trecut prin Covid 19 în ultimele 90 de zile !

LISTA VERDE

În continuare, cel mai sigur continent rămâne cel american, culoarea ,,verde” predominând pe acesta ! … excepție făcând doar cinci state ! Însă ca și număr de țări ce prezintă risc epidemiologic, el ar fi devansat de Africa, cu mențiunea că pe continentul ,,negru” există țări care refuză să raporteze numărul de infectări către OMS.

Europa continuă să fie continentul cel mai afectat de pandemie, situația fiind critică în special în statele din zona baltică și din cea răsăriteană!

Persoanele care se întorc din zonele verzi nu trebuie să prezinte niciun document pentru a fi scutiți de carantină la intrarea în România.

Care este cea mai afectată zonă de pe glob în acest moment ?

Europa – 46 state/teritorii roșii+galbene (+4 față de săptămâna precedentă).

America Centrală/ Zona Caraibelor 12 state/teritorii (-8)

Asia – 10 state/teritorii roșii+galbene (0)

Africa – 3 state/teritorii roșii+galbene. (0)

America de Sud – 2 state (-1)

Oceania – 1 state/teritorii roșii+galbene (0).

America de Nord – 1(0)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: